FILM OG TV

Nedenfor ses en række af de tv-udsendelser som kan bruges direkte i din undervisning. Til udsendelsen er der udarbejdet forskellige opgaver til inspiration og brug. Denne side opdateres løbende og kontakt os hellere end gerne, hvis du selv har en udsendelse som er god at benytte til historieundervisningen.

I Mellemkrigstiden (1919-39) var der for alvor gang i samlearbejdet af bl.a. Ford-biler i København.

Nordens Detroit - da Danmark var bilernes land.

Udover Ellerten kan man vel ikke mene, at Danmark har spillet nogen stor rolle i bilproduktionen, men. Sådan har det ikke altid været. Frem til 1974 blev der samlet biler på fabrikker i København, ligesom der også blev produceret busser i Silkeborg og enorme mejetærskere i Randers. Men hvad er der dog sket? Dette spørgsmål besvares i tv-udsendelsen Nordens Detroit. I den tilhørende vejledning findes forslag til opgaver - også til både samfundsfags- og geografiundervisning. Oplagt til tværfagligt samarbejde mellem disse fag.

Frederik d. 3 og Sophie Amalie på maleri - og "i levende live anno 1992 i - Gøngehøvdingen.

Statskup og bitch fight

Historie kan virke som en masse fortællinger om gamle hvide mænd og krige. Men. Hvad sker der, hvis man forsøger at se historien om én af Danmarks vigtigste begivenheder, Statskuppet 1660, ud fra en dronnings synsvinkel? Det er netop udgangspunktet i denne udsendelse med tilhørerende vejledning. Her er én af opgaverne, at eleverne skal tage en selfie - en disciplin dronning Sophie Amalie og hendes dødsfjende Leonora Christina begge evnede til perfektion. Udsendelen om Sophie Amalie og opgaver dertil kan findes her.

Mere end 6.000 danskere gjorde under 2. verdenskrig tysk militærtjeneste. Efter krigen blev disse retsforfulgt - var det fair? Se udsendelsen og opgaver på mitCFU.

Ingemann og besættelsen - med lokal vinkel.

Udsendelsen handler bl.a. om samarbejdspolitikken og jødeaktionen under 2. Verdenskrig. I vejledningen sættes der fokus på skyld/straf, for "selv den mest renskurede helt kan have pletter og skurken behøver ikke være den reneste ondskab". Udover denne tv-udsendelse linkes til TV2-Nord udsendelser, "Krigens terror", som handler om den berygtede Peter-gruppe, som begiv adskillige blodige hævnaktioner for modstandsbevægelsens sabotage.

Kan kanonpunktet Maastricht mon tegnes?

24 timer vi aldrig glemmer - 18. maj '93

Kanonpunktet Maastricht 1992 kan for mange være en diffus og fjern omgang historie. TV-udsendelsen 18. maj 1993 - uroligheder på Nørrebro, tager udgangspunkt i hvad der skete efter folkeafstemningen og om hvordan de københavnske gader blev forvandlet til en krigskueplads. Til udsendelsen er lavet forskellige opgaver, som kan gøre eleverne opmærksom på sammenhænge mellem det lokale, nationale og globale. Udsendelsen og opgaverne findes på her.

Skal der siges undskyld for fortidens synder eller skal det i glemmebogen?

Skal vi sige undskyld?

Tv-udsendelsen "Danmarks tabte Paradis" handler om Danmarks mørke tid som slaveejernation. I anledningen af 100-året (i 2019) for salget af De Vestindiske Øer til USA blusede diskussion omkring en officiel undskyldning til efterkommende for disse slaver. Til udsendelsen er lavet et dillemaspil som kan spilles af elever fra 7. klasse og op. Udsendelsen og dillemaspilles findes på mitcfu.

Lars Allan Haakonsen

Kulturfag

Træffes tirsdag og torsdag efter aftale i Aalborg / Hjørring

Tlf: 72 69 08 83

Lsh@ucn.dk

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00 /
cfu@ucn.dk

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00 /
cfu@ucn.dk

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00