DIGITALE LÆREMIDLER

På denne side kan du finde relevante digitale læremidler til din undervisning, gode links, apps og hvad der er sat strøm til. De er til fri afbenyttelse.

En oversigt over de 13 forskellige podcasts omkring besættelsen kan se her.

Flere podcasts til dine elever

Vi har tidligere set på podcast i undervisningen og nu er tiden kommet til igen. På EMU findes ikke mindre end 13 små podcast alle med fokus på besættelsestidens Danmark. Bl.a. findes afsnit om jødernes flugt til Sverige og det retsopgør som kom i kølvandet på befrielse 4.-5. maj 1945. Så skru om for lyden og bliv klogere uden at læse.

Den 6.- og 9. august 1945 kastede amerikanske bombefly over de japanske byer, Hiroshima og Nagasaki. Begge bombninger er rigt dokumenteret og beskrevet i bl.a. bogen Børnene og krigen.

Atombomberne over Japan

EMUs historieside ligger der forskellige interessante artikler og små fine guldkort. Bl.a. et forslag til et undervisningsforløb med titlen:

"Var atombomberne over Japan en krigsforbrydelse?".

Forløbet tager udgangspunkt i kompetenceområdet Kildearbejde, men de øvrige kompetenceområder kommer også i spil, når eleverne skal vurdere, om præsident Truman burde tiltales for krigsforbrydelser?

På CFU supplerer vi gerne med materialer til temaet, fx. tv-udsendelsen 1942-1945 - Krigen i Stillehavet ligesom bogen Børnene og krigen har et kapitel om Hiroshimas børn som kan inddrages som kilde.

Kanonpunktet "Christian IV" bliver fortalt i flere historier, bl.a. om dennes fantastiske kroningskrone.

Fortaelletid.dk

Fortællingen går aldrig af mode. Er man af den overbevisning er fortaelletid.dk et "must" for din skole og dine elever. Der er korte eller lange fortællinger til alle skolens fag og til alle klassetrin. Fælles for dem alle er, at de er fortalt med sort baggrund og det er det levende ord der er i fokus. Til historiefaget kommer vi vidt omkring. Der er fortællinger til langt de fleste kanonpunkter, ligesom der er helte- og kongesagn og meget andet godt. Til nogle af fortællinger er der komplette undervisningsforløb og kahoots. Prisen for skolen er mellem 8.000-16.000 afhængig af hvor mange elever der skal have adgang til denne fortæller-skattekiste.

Få historier om historien i ørerne. Gå fx. på opdagelse i dit nærområde og lyt.

Podcasts til børn - også om historie.

Gratis-appen "GoLittle" er ved første øjekast ikke en guldgrubbe for historielæreren, men... Ved andet øjekast derimod finder man en lang række gode og spændende fortællinger om alt lige fra køkkenmøddingen fra Ertebølle til forladte kanonstillinger fra 2. verdenskrig på Bornholm. Alt sammen godt fortalt og let at bruge for eleverne.

Får man herefter selv lyst til at prøve at lave podcasts kan programmet Soundation fra Skoletube være en mulighed.

Præsentation af digitale portaler

På dette link præsenteres de fire (betalings)portaler der findes til historiefaget. Helt konkret vises en kort præsentation af portaler fra Gyldendal, Clio, Meloni og Alinea.

Lars Allan Haakonsen

Kulturfag

Træffes tirsdag og torsdag efter aftale i Aalborg / Hjørring

Tlf: 72 69 08 83

Lsh@ucn.dk

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00 /
cfu@ucn.dk

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00 /
cfu@ucn.dk

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00