ai tools - preprompters, didactische herkauwers en specials

Er zijn veel AI tools beschikbaar, de één nog krachtiger dan de andere en elk met zijn eigen voor- en nadelen. Daarom hebben we een onderscheid gemaakt in de grote groepen AI tools. We geven telkens een beschrijving en enkele voorbeelden.

Beeld gegenereerd met Gemini

In grote lijnen delen we de AI tools op in volgende soorten:

PrePrompters

Preprompters: wat zijn dat?

Bij echte chatbots zoals Gemini is het aan jou om exact te specifiëren welk resultaat je wil. Dat kan vaak meerdere prompts vergen voor je het resultaat hebt dat je wil.

Preprompters doen veel van dat werk van tevoren. Je hoeft vaak gewoon maar het type oefening, de doelgroep en de moeilijkheid te kiezen en de preprompter doet de rest. Heel snel en gemakkelijk dus. Het nadeel is wel dat je nooit zo'n verfijnd resultaat gaat hebben als met Gemini bijvoorbeeld. Maar soms weegt dat niet op tegen de tijdswinst.

Voorbeelden van preprompters

Er zijn verschillende preprompters beschikbaar. Ze hebben allemaal een gratis versie waar je eigenlijk al heel ver mee komt. Bij de betaalde upgrade komen weer wat extra toeters en bellen vrij.

Wij selecteerden de 3 populairste (en volgens ons beste) preprompters van het moment:


Instructiefilmpjes

We maakten enkele instructiefilmpjes om je te tonen hoe preprompters werken. Van alle tools hebben we geen filmpje, maar dat hoeft ook niet. De ene kan andere dingen dan de andere maar het principe is telkens hetzelfde.

In deze GEGBite zie je enkele van de vele mogelijkheden van Magicschool.ai. Zo kan je er niet alleen leerobjecten of werkblaadjes mee maken, maar ook lesideetjes of interventies met leerlingen structureren.

Didactische herkauwers

Didactische herkauwers: wat zijn dat?

Bij chatbots moet je heel veel vragen beantwoorden voordat je een goed resultaat krijgt. Preprompters stellen je die vragen dan weer zelf waardoor je enkel maar wat antwoorden moet geven om een resultaat te krijgen. Bij didactische herkauwers heb je nog minder input nodig voor een resultaat. Net zoals bij preprompters is dat resultaat misschien niet 100% wat je wou, maar het komt aardig in de buurt. En het gaat supersnel!


Didactische herkauwers werken volgens een zelfde principe: je geeft ze een idee van wat je wil, en ze maken er een hele les van. Dat idee kan echt gewoon een onderwerp zijn, maar soms ook een link, een YouTubefilmpje of een document. En dan rolt zo'n herkauwer er vaak een leesoefening, kernwoorden, invuloefeningen, open vragen of forms uit.

Heel handig dus, maar vaak is je scope beperkt tot humane wetenschappen en kan hij, in tegenstelling tot Gemini, niet uit de voeten met te gekke ideetjes. Maar zoals gezegd, echt wel handig.

Voorbeelden van herkauwers

Er zijn verschillende didactische herkauwers beschikbaar. Ze hebben allemaal een gratis versie waar je eigenlijk al heel ver mee komt. Bij de betaalde upgrade komen weer wat extra toeters en bellen vrij.

Wij selecteerden de 3 populairste (en volgens ons beste) herkauwers van het moment:


Instructiefilmpjes

We maakten enkele instructiefilmpjes om je te tonen hoe herkauwers werken. Van alle tools hebben we geen filmpje, maar dat hoeft ook niet. De ene kan andere dingen dan de andere maar het principe is telkens hetzelfde.

In deze GEGBite zie je hoe je Twee enkel moet vertellen waarover je les moet gaan en wat het publiek is, en dan rolt er een hele les uit. Een vinkje veranderen aan je vraag en dan differentieert hij naar omhoog of omlaag.

In deze GEGBite zie je Diffit in actie. Die draait helemaal over differentiëren, iets waar normaalgezien heel veel tijd in kruipt dus. Opnieuw eentje die bij een idee vertrekt om je een hele les terug te geven.

Specials

Specials: wat zijn dat?

Sommige AI tools kan je gewoon niet in één van de andere hokjes zetten. Toch zetten we ze hier samen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze multimodaal werken en meestal ruimer werken dan puur didactisch.

Waarom vermelden we ze dan? Omdat ze zeker en vast nog gaan pas komen wanneer je eens iets heel mooi wil presenteren, snel een presentatie wil maken of een hulpvraag krijg van (ouders van) leerlingen of cursisten wiens Nederlands niet zo goed is.

Meer dan nobele doelen om ze toch te vermelden, dachten we.

Voorbeelden van specials

Er zijn verschillende specials beschikbaar. Ze zijn allemaal vrij uniek en dus specifiek in wat ze doen, maar bijgevolg verdraaid handig wanneer je net zo'n tool nodig hebt. We lichten er drie uit:

Keuzestress?

Heb je na het bekijken van deze tools keuzestress? Dan kan je volgende rubric van Eric Curts gebruiken om als ICT coördinator, leerkracht of instructeur uit te maken welke tool het best voor jou is. We hebben hem met Gemini vertaald naar het Nederlands en er een driepuntenschaal aan toegevoegd.



Rubric voor AI (Eric Curts)