TO2-opintojakso

TO2-opintojakson terveisiä lukuvuodelta 2022-2023


Opintojakso TO2 Insinööri- ja teknologiaprojektit (2op) toteutettiin ensimmäistä kertaa edellä mainitun nimisenä opetussuunnitelman vaihduttua. Pääsisältö pysyi kuitenkin samanlaisena kuin aiempinakin vuosina, vierailukohteet ja vierailijat toki aina hieman vaihtuvat vuosittain. 


Tämän vuoden osallistujat aloittivat opintojakson jo viime keväänä, kun Tampereen yliopiston työelämäprofessori Tero Joronen kävi pitämässä meille keksintöpajan. Keksintöpajassa kuulimme ensin Tampereen yliopiston ympäristöteknologian laitoksen tutkimusprojekteista. Sitten pääsimme keksimään! Pohdimme pienissä ryhmissä ongelmia ja etsimme niihin sen jälkeen ratkaisuja. Tero Joronen jakoi runsaasti omia kokemuksiaan keksimisestä. Hänellä on olemassa useita keksintöjä ja patentteja. Hän painotti hienosti, että insinöörit ovat luovia. Ongelmanratkaisu vaatii luovaa ajattelua ja insinöörien tulisi mieltää itsensä myös luovan alan ammattilaisiksi. 


Tämän lukuvuoden aikana jatkoimme opintojaksoa toisella isolla kokonaisuudella, robotiikkaleirillä. Opiskelijat puuhailivat perjantain ja lauantain robottien, ohjelmoinnin ja Arduinojen parissa. Myös ohjelmoinnin ja rakentelun parissa luovuus, sekä looginen ajattelu, kehittyvät. 


Toinen iso kokonaisuutemme oli 3D-suunnitteluprojektimme Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Vietimme monipuolisen päivän Turun kampuksella. Ammattikorkeakoulun opiskelijat ja opettaja Pekka Jukantupa opettivat opiskelijoillemme 3D-suunnittelun perusteet ja opiskelijat saivat suunnitella itselleen oman kappaleen. Halukkaiden kappaleet tulostettiin 3D-tulostimella ja opiskelijat saivat ne itselleen muistoksi. Saimme myös kokea esittelyitä ammattikorkeakoulun monista eri teknisen alan jatko-opintomahdolisuuksista, mm. konetekniikkaa, rakennustekniikkaa, autotekniikkaa jne. Pääsimme vierailemaan myös autotekniikan laboratoriossa ja kuulemaan tietoa erilaisista mittauksista, joita he ajoneuvoille tekevät.


Puuhastelukokonaisuuksien lisäksi olemme tutustuneet teknisen alan yrityksiin ja työpaikkoihin. Juha Liitola Elomaticilta vieraili etänä ja piti Teamsin kautta erittäin kattavan esittelyn siitä, mitä kaikkea Elomatic tekee ja minkälaisia työmahdollisuuksia yrityksestä löytyy. Hän kertoi myös omasta urapolustaan sekä yhdisti mukaan myös huomion siitä, että useissa tekniikan alan työtehtävissä kielitaito sekä osassa myös kaupallinen tietämys ovat suuressa roolissa. 


Toisentyyppisen näkökulman työelämään antoi taas Skanska Infra Oy:n vastaava työnjohtaja Pasi Mäkinen. Hän oli koulullamme vierailuilla ja kertoi opiskelijoille geotekniikasta ja infrarakentamisesta, sekä tarkemmin mm. Turun Toriparkin rakentamisen toteutuksesta, vanhojen rakennusten uudelleen paaluttamisesta ja kaikesta, mitä näissä asioissa pitää ottaa huomioon. Vierailua kuuntelemaan pääsivät myös maantieteen opiskelijat. 


Teimme myös vierailun Naantalin voimalaitokselle yhdessä FY06-ryhmän kanssa. Kuulimme ensin laitoksen toiminnasta sekä nykyhetken ja tulevaisuuden polttoaineista. Esittelyn jälkeen pääsimme kierrokselle voimalaitosalueelle näkemään mm. voimalaitoksen generaattorin. 


Lisäksi opiskelijat tekivät erilaisia pienempiä tehtäviä ja esimerkiksi pohtivat omia tulevaisuuden unelmiaan, ja miettivät, minkälaista teknistä osaamista ja kokemusta heillä kenties jo tässä vaiheessa on kesätöiden tai harrastusten tai vastaavien pohjalta. Opintojaksolla he saivat monipuolisen katsauksen ja kokemuksen erilaisista tekniikan aloista ja tehtävistä, ja pääsevät rakentamaan omaa tulevaisuuttaan näiden kokemusten pohjalta.


Päivi Poukkula