F. E. Sillanpäähän liittyvät nähtävyydet

Nähtävyydet Hämeenkyrössä

Tutustu nähtävyyksiin F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaassa

Syntymäkoti Myllykolu

Myllykolu on F.E.Sillanpään syntymä- ja lapsuudenkoti Myllyojan varren mäentöyräällä Hämeenkyrön Kierikkalan kylässä. Frans Emil Sillanpää (Eemeli) syntyi Myllykolussa 16.9.1988.

Tutustus tarkemmin F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaasta https://emuseo.fi/fesillanpaa/myllykolu

Nuoruudenkoti Töllinmäki

Töllinmäki on F.E. Sillanpään nuoruudenkoti Hämeenkyrön Heinijärven kylässä. Töllinmäen kamarissa Sillanpään kirjoitti esikoisensa, ympäröivästä maisemasta ja tapahtumista virikkeensä saaneen teoksen Elämä ja aurinko (1916).

Lue tarkemmin F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaasta https://emuseo.fi/fesillanpaa/myllykolu

Sillanpään rintakuva

Kuvanveistäjä Heikki Niemisen F.E.Sillanpään rintakuva sijaitsee F. E. Sillanpään lukion puistossa. Taideteos on tehty kirjailijan viimeisinä elinkuukausina. Siinä on kuvattuna kirjailijan vanhuuden hahmo, pitkäpartainen ja kalottipäinen Taata, joka muistetaan erityisesti radion joulusaarnoista jouluaattoiltana.

Siljan-veistos

Frantsilan Kehäkukan viereisessä Silja-puistossa sijaitsee Silja-veistos, johon kuvanveistäjä Hannele Kylänpää on ikuistanut Sillanpään Nuorena nukkuneen Silja Salmeluksen.

Sillanpään hauta vanhalla hautausmaalla

Sillanpää on haudattu Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle. Hautausmaa sijaitsee Hämeenkyrön pappilassa.
Hautausmaan tunnetuin hauta on kirjailija F. E. Sillanpään sukuhauta. Haudalla on Kalervo Kallion veistämä reliefi.

Hämeenkyrön kirjasto: F. E. Sillanpään rintakuva

F. E. Sillanpään rintakuva on Kalervo Kallion vuonna 1947 veistämä teos, jonka on lahjoittanut Nordea Pankki Suomi Oy.

Hämeenkyrön kirjasto: Yksiviisarinen kello


Miina katsoi akkunasta ja näki Pransun tuovan sisälle Annan kehtoa. Mikä erinomainen täällä on, kun on niinkuin puhuisi joku - ja mikä tuo kohina on, joka yhtäkkiä niin kohahti?

Pransu oli laskenut kehdon lattialle ja jäi hänkin kuuntelemaan - ei mitenkään vakavissaan, vaan voidakseen heti suoralta kädeltä miehisesti valaista hereäluontoista vaimoaan.

- Ei täällä mikään puhu, mutta täältä puuttuu jokin puhe. Etkös huomaa? - täällä ei kuulu sellaista naksutusta kuin Lauttarin kamariin kuului.

- Kello, niin: kuinka tullaan toimeen?

- Minä saan Ollilan Papalta sen vanhan kellon, kun se toi pääsiäismarkkinoilta uuden. Minä käväisen sen jo tän'ehtoona noutamassa - mitä sillä täällä olisi aikaisemmin tehtykään.

- Niin, mutta siinä Ollilan kellossahan on vain yksi viisari ja siinä on kai puiset rattaat.

- Kyllä sillä taksvärkkiin osaa mennä, eikähän täällä muuhun kelloa tarvitakaan. Aurinko paistaa joka taholta, se on se "iso kello", jonka viisareita ovat kaikki aidan seipäätkin, kun vaan niiden varjo maahan lankeaa.

- Niin, mutta entäs pilvisinä päivinä?

- Niinä sopii syödä silloin kun nälkä tulee ja mennä maata silloin kun uni tulee.

- Niin, mutta mikä tuo kohina on?

- Kylläs siihen vaimokulta tottua saat: myllyn vintta laskettiin, kun jauhattamasta lakattiin ja vesi rynkää putkiruuhen suusta kahden olen alas kivikoluun. Tänne kuulee aina, onko mylly käynnissä vai vintassa.

F. E. Sillanpää: Kuinka äitini ja isäni saapuivat Sillanpäähän


Eemeli-reliefi

F. E. Sillanpää kävi kaksi vuotta Haukijärvellä kansakoulua ennen siirtymistään lyseoon Tampereelle. Vanhemmat, Miina ja Pransu muuttivat myöhemmin Haukijärvelle ja perustivat kaupan koulun läheisyyteen.

Nykyisen Arteles Creative Centerin seinällä on Hannele Kylänpään suunnittelema Eemeli-reliefi Sillanpään kouluvuosien muistona.