Kirjailijan elämänkaari

Frans Emil Sillanpää (1888-1964) on ainoa suomalainen kirjailija, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. Palkinnon hän sai vuonna 1939 ”syvällisestä ymmärtämyksestään maansa maalaisväestöä kohtaan ja siitä ihastuttavan taiteellisesta tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja heidän luontosuhdettaan”.


Frans Emil ”Eemeli” Sillanpää syntyi 16.9.1888 Hämeenkyrön Kierikkalassa. Hän oli iäkkäiden vanhempiensa Henrik ”Pransu” Koskisen ja Loviisa Vilhelmiina ”Miina” Mäkelän ainoa eloonjäänyt lapsi. Eemeli eli onnellisen ja turvatun lapsuuden synnyinkodissaan Myllykolussa.

Eemeli vuonna 1892. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

Koulunkäynnin Eemeli aloitti vuonna 1895. Hän menestyi opinnoissaan niin hyvin, että hänen vanhempansa lähettivät hänet Tampereelle Suomalaiseen Reaalilyseoon, jossa hän aloitti koulunkäynnin syksyllä vuonna 1900.

F. E. Sillanpää lyseon VI-luokkalaisena. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

Sillanpää kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1908 hyvillä arvosanoilla. Vielä lyseon kuudennella luokalla Eemeli oli haaveillut kirjailijan ammatista, mutta valitsi lopulta lääkärin uran

F. E. Sillanpää ylioppilaana vuonna 1908. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

Sillanpää aloitti Helsingin yliopistossa lääketieteen opinnot vuonna 1908. Opiskeluaikoinaan hän tutustui moniin aikakauden merkkihenkilöihin, kuten Eero Järnefeltiin, Jean Sibeliukseen ja Pekka Haloseen. Terveydellisistä syistä johtuen Sillanpään opinnot eivät edenneet ja hän palasi vuosiksi 1913–1916 Hämeenkyröön vanhempiensa luo Töllinmäkeen. ”Pransu”-isä rakensi pojalleen peräkamarin tuvan jatkeeksi, jossa Sillanpää jatkoi entistä tarmokkaammin nuoruuden harrastustaan kirjoittamista.

Sillanpää morsiamensa kanssa vuonna 1915. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

Näinä vuosina Sillanpää tutustui tulevaan vaimoonsa Sigrid Salomäkeen ja vuonna 1916 hän vei ”Siikrinsä” vihille Tampereella. Seuraavana vuonna syntyi ensimmäinen lapsi Saara. Myöhemmin perheeseen syntyi myös Esko, Helmi, Paula, Eero, Juhani, Heikki ja Kristiina.

F. E. Sillanpää perheineen 1930-luvun alussa. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

Kirjailijaura sain alkunsa, kun Sillanpää alkoi lähettää E. Syväri -nimimerkillä novellejaan julkaistavaksi Uusi Suometar -lehteen. Novellit herättivät kiinnostusta. Ensimmäinen Sillanpään romaani Elämä ja aurinko julkaistiin vuonna 1916.

Vuonna 1920 Sillanpää rakennutti perheelleen Saavutus-nimisen kodin Hämeenkyröön. Huvilasta piti tulla kasvavan perheen koti, mutta toisin kävi. Sillanpäät asuivat Saavutuksessa lopulta vain neljä vuotta, jonka jälkeen rahavaikeuksista kärsivä perhe muutti Porvooseen

F. E. Sillanpään huvila Saavutus Hämeenkyrön Vanajan kylässä. Kirjailijamaestarin seurassa parvekkeella Sillanpään kustantaja Heikki A. Reenpää kustannusyhtiö Otavasta. Kuva: Hämeenkyrön kotiseutumuseo.

1930-luku oli Sillanpään menestyksen aikaa. Tällöin hän julkaisi useita merkittäviä romaanejaan, kuten Nuorena nukkunut, Miehen tie ja Ihmiset suviyössä. Syksyllä 1939 Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, johon hän totesi vaatimattomaan tapaansa, että: ”En minä sitä saanut, sen sai Suomen kansa”.

Uskollinen puoliso Siikri kuoli maaliskuussa vuonna 1936. Sillanpää avioitui uudelleen sihteerinsä Anna Armia von Herzenin kanssa, mutta liitto jäi lyhyeksi. Koko talvisodan ajan Sillanpää vietti Ruotsissa keräten puhetilaisuuksilla varoja sotaa käyvälle kotimaalleen. Takaisin Suomeen hän palasi ennen talvisodan päättymistä vuonna 1940. Pian Suomeen paluun jälkeen Sillanpään joutui useammaksi vuodeksi sairaalahoitoon terveydentilan heikennettyä.

Sodan jälkeen parrasvaloihin asteli uudistunut Sillanpää parrakkaana kalottipäisenä ”Taatana”. Hänestä tuli suosittu radiopakinoitsija ja muistelija. 1950-luvulla hänen joulupakinansa keräsivät joukoittain ihmisiä radiolähettimien ääreen.

Kalottipäinen ja harmaapartainen ”taata” Hämeenkyrössä vuonna 1954. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto

”Kyröläinen Nobel -kirjailija” kuoli 3.6.1964 Helsingissä 75 vuotiaana. Hänet haudattiin Hämeenkyrön kirkkomaahan Siikri-vaimonsa viereen.

Sillanpää muistelee

Kirjailija F E Sillanpää (Frans Emil Sillanpää) muistelee kotiseutuaan Hämeenkyröä. (5.11.1953)

F. E. Sillanpään teokset

Elämä ja aurinko 1916

Ihmislapsia elämän saatossa 1917

Hurskas kurjuus 1919

Hiltu ja Ragnar 1923

Enkelten suojatit 1923

Maan tasalta 1924

Töllinmäki 1925

Rippi 1928

Kiitos hetkistä, Herra… : erään minän nykyaikaista elämää 1930

Nuorena nukkunut 1931

Miehen tie 1932

Virran pohjalta 1933

Ihmiset suviyössä 1934

Viidestoista 1936

Elokuu 1941

Ihmiselon ihanuus ja kurjuus 1945

Poika eli elämäänsä 1953

Kerron ja kuvailen 1954

Päivä korkeimmillaan 1956

F. E. Sillanpää pureutuu teoksissaan luonnon kiertokulun ja ihmisten välisen suhteen kuvaukseen sekä yhteiskunnallisten kysymysten pohtimiseen.

Lisätietoa

F. E. Sillanpään elämänkaari sivu on lainattu Eemelin Opintie - opetuspaketista.

Tutustu F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaaseen.