F. E. Sillanpään Seura

"Mitään suviyötä pohjolassa tuskin onkaan;
on vain viipyvä, viipyessään hiukan
himmenevä ehtoo, mutta siinä himmeydessäänkin on tuo sanalla
sanomaton kirkastuksensa."

Ajankohtaista

Töllinmäen museo avaa ovensa 23.6.2024 klo 12

Töllinmäen museo on kesällä 2024 avoinna  23.6. - 12.8. välisenä aikana lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 - 18.

Tule tutustumaan F. E. Sillanpään nuoruudenkotiin, jossa hän kirjoitti esikoisteoksensa! Töllinmäen museolla voit myös ostaa itsellesi kiitetyn Taatan tanhuvilla -valokuvakirjan!

Toivottavasti näemme sinut Töllinmäen museolla! Museon osoite on Saviojantie 2-60, 39100 Hämeenkyrö.

Vanhan Kirjallisuuden päivät 28.6.-29.6.

Merkitkää kalenteriinne: Vanhan Kirjallisuuden päivät järjestetään 28.6.-29.6. Sastamalassa!  F. E. Sillanpään Seura on varannut paikan Suomen kirjailijanimikkoseuran pöydästä. Seuran edustajat ovat paikalla perjantaina 28.6. Heidän kanssaan voitte tutustua ja hankkia suosittuja "Taatan tanhuvilla" -kirjoja ja -kalentereita.

Tule mukaan nauttimaan kirjojen lumosta ja tapaamaan muita kirjallisuuden ystäviä.
Nähdään Vanhan Kirjallisuuden päivillä!

Katso tarkemmin Vanhan kirjallisuuden päivät sivustolta,

Lämpimästi tervetuloa viettämään Töllinmäen kesäpäivää 7.7.2024 klo 13

Töllinmäessä, F. E. Sillanpään nuoruuden kodin pihapiirissä.järjestettävässä tapahtumassa kirjailijavieraana on Hämeenkyrön maisemiin historiallisia romaaneja kirjoittava Tuija Sironen.

Ohjelman musiikista vastaa laulaja-lauluntekijä, huilisti ja soitonopettaja Lotta-Maija Karppi. Lisäksi kuulemme Marja Lepolan ja Sakari Sillanpään kertomana Taatan saunatarinoita. Kesäpäivän kruunaa "Taatan tanhuvilla" -kalenterin julkaisu.

Sateen sattuessa siirrymme sisätiloihin naapuriin Rauhamäkeen.

Kutsu ystäväsi mukaan ja tule nauttimaan Töllinmäen kesäpäivästä. Nähdään siellä!

Töllinmäen osoite on Saviojantie 2-60, 39100 Hämeenkyrö.

Kuva Pertti Haavisto

Aiemmat ilmoitukset

Töllinmäen kevättalkoot perjantaina 24.5.2024 klo 9

Kesä tekee tuloaan, ja on aika laittaa Töllinmäki kuntoon! Järjestämme siivoustalkoot perjantaina 24.5.2024 klo 9 alkaen, ja kutsumme teidät kaikki mukaan.  Yhdessä saamme Töllinmäen jälleen kesäkuntoon!

Tarjoamme kahvia, teetä ja mehua kaikille osallistujille. Sana kiertämään ja ystävät mukaan!

Nähdään talkoissa!

Kuva Menni Ketola

Tulossa uusi ooppera F. E. Sillanpään Elokuu-romaanin pohjalta

F.E.Sillanpään samannimiseen romaanin pohjautuva uusi suomalainen ooppera Elokuu kertoo yhden traagisen päivän tapahtumista kanavanvartija Viktor Sundvallin elämässä ja kokoaa yhteen varsin laajan joukon erilaisia ihmiskohtaloita.

Elokuu-oopperan toteuttamiseen osallistuvat ammattitaitoiset laulajat sekä orkesteri, jotka yhdessä tuovat Sillanpään teoksen eloon musiikin ja näytelmän kautta. Ooppera tarjoaa unohtumattoman elämyksen kokea suomalaista kulttuuria uudella ja vaikuttavalla tavalla myös niillä paikkakunnilla, joissa oopperaa harvemmin esitetään. Teoksen on säveltänyt Esko Alanen, sen ohjaa Julius Martikainen, orkesteria johtaa Tomas Takolander ja koreografiasta vastaa Linda Veijola.

Rooleissa:

Marjaana Ritanen, Janne Salmenkangas, Saija Siuko, Mirva Echevarria, Inga Sauranen, Maria Piirainen, Risto Piirainen, Markus Ainasoja, Olli Lammi

Osta lippusi täältä 

F. E. Sillanpään Seuran Taatan kalotti Vilho Ponkiniemelle

F. E. Sillanpään Seuran joulukahvit kokosivat yhteen iloisen ja runsaslukuisen vierasjoukon Juhlatalo Nuuttilaan. Vieraana joulukahveilla oli  eläkkeellä oleva Hämeenkyrön seurakunnan kirkkoherra Sakari Virtanen, joka kertoili muistikuviaan Taatan joulusaarnoista. Jouluista musiikkia kanteleella soitti Anni Papu

F. E. Sillanpään Seura myöntää Taatan kalotin tunnustuksena henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti levittäneet tietoisuutta F.E. Sillanpään elämäntyöstä ja kirjallisesta perinnöstä. Lauantaina, 9. joulukuuta 2023, seuran perinteisen joulukahvitilaisuuden yhteydessä seuran nykyiselle puheenjohtajalle Vilho Ponkiniemelle ojennettiin kunniakirja ja alkuperäisen mallin mukainen kalotti.

Joulukahvit päättyivät Taatan itsensä lukemaan joulupakinaan sekä Marja Lepolan säestämiin joululauluihin, jotka kaikuivat Nuuttilan seinissä luoden kaikille joulumieltä.

F. E. Sillanpään Seuran perinteiset joulukahvit

Tule tunnelmoimaan lähestyvää joulua! 

Perinteiset F. E. Sillanpään Seuran joulukahvit juodaan Juhlatalo Nuuttilassa lauantaina 9.12.2023 alkaen klo 13. Vieraana eläkkeellä oleva Hämeenkyrön seurakunnan kirkkoherra Sakari Virtanen. Jouluista musiikkia kanteleella soittaa Anni Papu. Mukana myös perinteinen Taatan joulupakina.

TIlaisuudessa julkistetaan Taatan kalotin saaja sekä hänelle annetaan alkuperäisen mallin mukainen kalotti.

Kahvitarjoilu. Tilaisuudessa kahvimaksu.

Juhlatalo Nuuttilan osoite on Kirkkoahde 2, 39100 Hämeenkyrö

📚 Hahmot hukassa!

Hahmot hukassa! on lapsille suunnattu digitaalinen seikkailupeli, joka vie sinut Pirkanmaan kirjailijoiden ja kuvittajien maailmaan. Mukana ovat Kirsi, Frans Emil, Mauri, Rudolf, Aino ja Sami, Väinö ja Jalmari.

Pelin Sillanpää-osuudessa pelin hahmo Fran Emil kertoo : "Kirjoitin urani aikana useita kirjoja aikuisille ja nyt yhden suosituimman kirjani päähenkilö on kadoksissa. Hänen nimensä on Silja. Työhuoneessani olevasta päiväkirjasta saattaisi olla apua mysteerin ratkaisemisessa, mutten saa sitä auki."

Pelaamaan pääset täältä! 👉 Hahmot hukassa!

Suomen Kirjainstituutin ja Pukstaavin uusi digitaalinen pakopeli Hahmot hukassa! on toteutettu Operaatio Pirkanmaan tuella ja yhteistyössä Väinö Linnan seuran, F. E. Sillanpään seuran ja Jalmari Finnen säätiön, esiin nostettujen kirjailijoiden, Pirkanmaan kuntien sekä kirjallisuus- ja opetusalan asiantuntijoiden kanssa. Pelin viimeistelyssä avustivat Sastamalan mysteeri- ja historiakerholaiset.

Lue tarkemmin Pukstaavin sivuilta.

Pukstaavin näyttelyssä esillä kirjoja Frans Emil Sillanpään kirjastosta 

Suomalaisen kirjan museon Pukstaavin näyttelyssä kerrotaan minkälaisia kotiemme kirjahyllyt ovat olleet eri aikoina ja mitä ne ovat sisältäneet. Tällä hetkellä Kirjanystävän kirjahyllyssä on esillä kirjoja Frans Emil Sillanpään (1888-1964) kirjastosta.

Katso lisää Pukstaavin sivuilta.

Pukstaavi on vuonna 2011 perustettu museo, jota hallinnoi Suomen kirjainstituutin säätiö. Sastamalassa sijaitseva museo keskittyy suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriaan. Pukstaavi toimii vuonna 1920 rakennetussa apteekkari Bäckmanin talossa.

Näyttely on avoinna 30.3.2024 asti.

F. E. Sillanpää 135 vuotta, syntymäpäivätapahtuma onnistui hienosti!

Lauantaina 16.9.2023  juhlimme Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään 135-vuotissyntymäpäivää upealla tapahtumalla Hämeenkyrössä! Päivän teema, "Kirjallisuus ja kulttuuri hyvinvoinnin innoittajana", eli vahvasti läpi koko päivän.

Aloittelimme päivän kukkien laskulla Sillanpään haudalle ja jatkoimme kiertoajelulla, jossa pääsimme tutustumaan Taatan tanhuviin, Myllykoluun ja Töllinmäkeen. Erityiskiitos Marja Lepolalle, joka toimi upeana oppaanamme Miinan roolissa!

Kiertoajelun jälkeen nautimme syntymäpäiväkahveista ja osallistuimme antoisaan seminaariin Hämeenkyrön kirjastossa. Puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi avasi tilaisuuden ja Silja Sillanpää, Nobel-kirjailijan pojanpojan tytär, toimi viehättävänä juontajana.

Musiikillista iloa päivään toivat Sylvia Pinola ja Tuija Tiitta-Ylipää, jotka esittivät nelikätisesti valloittavia säveliä.

Erikoiskiitos upeille alustajille: Heikki Uusitalo, Sakari Ilomäki, Jouni Ovaska ja Panu Rajala! Teidän mielenkiintoiset ja monipuoliset puheenvuoronne toivat uusia näkökulmia ja ripauksen huumoria päivään.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille, esiintyjille ja järjestäjille tästä onnistuneesta päivästä!

F. E. Sillanpää 135 vuotta, syntymäpäivätapahtuma Hämeenkyrössa 16.9.2023

F. E. Sillanpään Seura järjestää syntymäpäivätapahtuman teemalla Kirjallisuus ja kulttuuri hyvinvoinnin innoittajana. Päivän ohjelma on seuraava

Käynti F. E. Sillanpään haudalla klo 10.00
Kukkien lasku F. E. Sillanpään haudalle. Hauta sijaitsee Hämeenkyrön vanhalla hautausmaalla, Kappelikuja 6, Hämeenkyrö. Kokoontuminen hautausmaan portilla.

Kiertoajelu klo 10.30-11.45
Kiertoajelu Taatan tanhuvilla, Myllykolussa ja Töllinmäessä. Lähtö kirjaston edestä, os. Kyrönsarventie 16.  Retki on ilmainen.

Syntymäpäiväkahvit ja Seminaari Hämeenkyrön kirjastossa klo 12.00
Seminaarin avaus, F. E. Sillanpään Seuran pj. Vilho Ponkiniemi
Pianolla nelikätisesti, Sylvia Pinola ja Tuija Tiitta-Ylipää
Puheenvuorot
  - kirjallisuusharrastaja Heikki Uusitalo
  - toimittaja Sakari Ilomäki
  - kansanedustaja Jouni Ovaska
  - fil.tri, kirjailija Panu Rajala

Tilaisuuden juontaa Silja Sillanpää

Päivän aikana kirjastossa on myynnissä Taatan tanhuvilla -kirjaa. Kirjastossa on esillä F.E.Sillanpään tuotantoa. 

Tilaisuus on maksuton, tervetuloa mukaan! 

Taatan tanhuvilla - upeita maisemakuvia ja sitaatteja F. E. Sillanpään tuotannosta

Frans Emil Sillanpään syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 135 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi

Menni Ketola, Seppo Lahtinen ja Erkki Luumi ovat ikuistaneet teoksen upeat kuvat. Marja Lepola ja Heikki Uusitalo ovat valinneet kuviin sopivat tekstit kirjailijamestarin tuotannosta.  Kirjan on koonnut Erkki Luumi

Lue lisää kirjasta täältä

Tilaa tämä upea kirja lahjaksi itsellesi tai läheisellesi F. E. Sillanpään Seuran verkkokaupasta.

Tilatun teoksen voit  saada postitse tai noutaa Töllinmäen museosta sen aukioloaikoina. Töllinmäen museo on avoinna 13.8.2023 asti  lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 - 18. 

Tee tilauksesi nyt ja sukella F. E. Sillanpään maagiseen maailmaan. Tervetuloa Taatan tanhuville!

Töllinmäen museon aukioloajat kesällä 2023

F. E. Sillanpään nuoruudenkoti ja esikoisteoksen syntypaikka sijaitsee Heinijärven kylässä osoitteessa Trossitie 270, 39100 Hämeenkyrö. 

Töllinmäki on vuonna 2023 avoinna 
25.6. - 13.8.2023 lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 - 18 sekä
Myllykolun kesäteatterin esityspäivinä. 

Myllykolun kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Ihmiset Suviyössä-ooppera, joka perustuu F.E. Sillanpään samannimiseen romaaniin.  Oopperan esitykset ovat
Perjantai 14. - Sunnuntai 30.7.2023

Liput oopperaan voit ostaa täältä.

Kuva Menni Ketola

Töllinmäen savusauna ja maakellari saivat uudet pärekatot

Nobel-kirjailija F.E. Sillanpään nuoruudenkoti ja hänen esikoisteoksensa syntypaikka Töllinmäki sai uuden pärekaton muutama vuosi sitten. Tänä keväänä F. E. Sillanpään Seura teetti uudet pärekatot Töllinmäen pihapiirissä sijaitsevaan savusaunaan ja maakellariin. Työn tekivät Saskyn rakennusrestauroinnin opiskelijat opettajansa Esko Huhtalan opastuksella.

Katso kaikki kuvat täältä

Taatan patsaan lakitus

Taatan patsaan lakitus vappuaattona 30.4. klo 18.00 Hämeenkyrön yhteiskoulun puistossa 

Tervetuloa!

F. E. Sillanpään Seuran toimintakertomus vuodelta 2022

Tervetuloa tutustumaan F. E. Sillanpään Seuran vuoden 2022 toimintakertomukseen! Olemme aktiivinen seura, joka edistää ja vaalii suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilön F. E. Sillanpään perintöä, seuramme järjestää monipuolista ja mielenkiintoista toimintaa.  Toimintakertomuksessa pääset tutustumaan seuran viime vuoden tapahtumiin ja saavutuksiin. 

Tervetuloa lukemaan ja tutustumaan toimintaamme lähemmin!

Katso toimintakertomus tästä

F. E. Sillanpään Seuran vuosikokous tulossa

F.E.Sillanpään Seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 23.3. klo 18.00 Moision Kotipakarilla.
Kokouksessa esillä sääntömääräiset asiat.

Moision Kotipakarin osoite on Ristimäentie 24, Hämeenkyrö

Taatan kalotit Eero Pylsylle sekä Heinijärven koululle

F. E. Sillanpään Seura myöntää Taatan kalotti-kunniakirjan ja alkuperäisen mallin mukaan tehdyn Taatan kalotin henkilöille tai yhteisöille ansioista F.E. Sillanpään ja hänen tuotantonsa tunnetuksi tekemisestä. Lauantaina 10.12.2022 järjestetyillä perinteisellä seuran joulukahvilla seuran varapuheenjohtaja Pertti Haavisto ja sihteeri Eija Anttila luovuttivat kalotit Heinijärven koululle, joka on seuran kummikoulu sekä Eero Pylsylle.  Pylsy on esiintynyt kymmeniä vuosia eri tilaisuuksissa lukien Taata Sillanpään joulusaarnoja ja tarinoita. 

F. E. Sillanpään seuran joulukahvit järjestettiin kolmen vuoden tauon jälkeen Ravintola Brukassa, jonne kokoontui runsas vierasjoukko ja sali täyttyi iloisesta puheensorinasta. Ohjelman aloittivat Heinijärven alakoulun oppilaat Ellen Riikola, Linnea Laine ja Minea Hämäläinen lauluillaan opettaja Kirsi Kero-Katajaisen johdolla. Hämeenkyrön Masurkka johdatti kahvivieraat sillanpääläiseen tunnelmaan. Seuran varapuheenjohtaja Pertti Haavisto toivotti vieraat tervetulleiksi ja kertoi Taatan joulupakinoiden historiasta.

Joulukahville oli kutsuttu Kielo Unho Saers ja Marja Helakivi. Kielo Unho Saers on kirjoittanut muistelmakirjan “Koti kallis Kunnalliskoti” hänen, äitinsä ja sisarustensa asumisesta Hämeenkyrön vanhan kunnalliskodin alueella. Kielo ja sisarensa Marja tarinoivat kunnalliskodista kasvuympäristönä, elämästä ja tapahtumista siellä sekä kirjan synnystä. Muistelmat kirvoittivat monet läsnäolijatkin kertomaan muistojaan kunnalliskodista. Keskustelu olisi jatkunut koko illan, niin mielenkiintoinen aihe oli.

Ohjelma jatkui videoidulla Taatan itsensä lukemalla joulupakinalla sekä Heinijärven koulun oppilaiden esittämillä joululauluilla. Lopuksi laulettiin yhdessä vanhoja tuttuja joululauluja. 

Japanin suurlähetystössä lounastapaaminen F.E. Sillanpään kunniaksi

Japanin suurlähettilään residenssissä järjestettiin 28. marraskuuta lounas suomalaisen Nobel-kirjailijan Frans Eemil Sillanpään kunniaksi.

Frans Eemil Sillanpäälle (1888-1964) myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1939.

Mizuiro Books -kustantamo julkaisi Sillanpään mestariteoksen Nuorena nukkunut (1931) japaninkielisen käännöksen uusintapainoksen Japanissa tämän vuoden elokuussa, 70 vuotta käännöksen ensijulkaisun (1953) jälkeen.

Juhlistaakseen käännöksen uusintapainosta, sekä F.E. Sillanpään uraa, suurlähettiläs Fujimura kutsui residenssiinsä kunniavieraaksi Sillanpää-seuran hallituksen jäsenen Marja Lepolan.

Lounaalle osallistui myös kääntäjä Takako Servo, joka oli juuri samana päivänä palannut Helsinkiin osallistuttuaan European Literature Festival 2022 -tapahtumaan Tokiossa. Takako Servo kääntää parhaillaan Mika Waltarin historiallista romaania Sinuhe egyptiläinen (1945) suomesta japaniksi. Käännöksen on tarkoitus valmistua ensi vuonna Mizuiro Books -kustantamon julkaisemana.

Lounaan aikana suurlähettiläs Fujimura ilmaisi jälleen kunnioituksensa Sillanpään tuotantoa kohtaan ja toivoi, että Nuorena nukkunut -teoksen uudelleenjulkaisu lisää entisestään kiinnostusta suomalaiseen kirjallisuuteen Japanissa ja edistää maidemme välistä kulttuurivaihtoa kirjallisuuden kautta.

Teksti ja kuva lainattu Japanin Suomen Suurlähetystön sivuilta.

F. E. Sillanpään Seuran joulukahvit 10.12.2022 Ravintola Brukassa

Tule tunnelmoimaan lähestyvää joulua! Perinteiset F. E. Sillanpään Seuran joulukahvit juodaan ravintola Brukassa lauantaina 10.12.2022 alkaen klo 13.

Kirjailijavieraana Kielo Unho Saers. Hän on julkaissut Kyröspohjassa sijainneen vanhan kunnalliskodin historiasta kertovan kirjan "Koti kallis Kunnalliskoti". Mukana myös perinteinen Taatan joulupakina.

TIlaisuudessa julkistetaan Taatan kalotin saajat sekä heille annetaan alkuperäisen mallin mukaiset kalotit.

Kahvitarjoilu. Tilaisuudessa vapaaehtoinen kahvimaksu.

Ihmiset suviyössä -ooppera ensi kesänä Myllykolun kesäteatterissa

Hämeenkyrön FEStiwaalin ensi kesän uutuusooppera on Ihmiset suviyössä. Oopperan kantaesitys on 14.7.2023 Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa ja uutuusteosta tähdittävät Waltteri Torikka, Johanna Rusanen, Tuomas Miettola, Päivi Nisula ja Ilkka Hämäläinen. Tarina perustuu Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpään samannimiseen romaaniin. Siihen pohjautuvaa filmatisointia vuodelta 1948 pidetään edelleen yhtenä merkittävimmistä kotimaisista elokuvista.

Lippujen myynti alkaa perjantaina 18.11.2022 TIKETTI kautta.

Ryhmämyyntitiedustelut (vähintään 10 hlöä) info(at)festiwaalit.com.

ESITYKSET

Myllykolun kesäteatteri, Hämeenkyrö

pe 14.7.2023 klo 19 (ensi-ilta)
la 15.7 klo 19
su 16.7 klo 19
ma 24.7 klo 19
ti 25.7 klo 19
ke 26.7 klo 19
pe 28.7 klo 18
la 29.7 klo 18
su 30.7 klo 18

Esityskieli: Suomi
Kesto: noin 2 tuntia (1 väliaika)

Hämeenkyrönväylän valtaus 30.9.2022

F. E. Sillanpään Seura osallistui tapahtumaan järjestämällä Hämeenkyrön ala-asteiden ja yläasteen kanssa julistekisan. Valmiit julisteet oli ripustettu väylän varteen tapahtuman ajaksi.

Finngips-konsertti Rauhamäessä sunnuntaina 28.8. kello 15

Vapaa pääsy, käsiohjelma 20€. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen sami.varvio@gmail.com

Finngipsin tarina alkoi 2000-luvun alussa, kun viulisti Eeva Oksala ja haitaristi Sami Varvio tapasivat pirkanmaalaisessa romanimusiikkiyhtyeessä. Syntyi välitön musiikillinen yhteys ja sammumaton kipinä ilmaisuvoimaista, spontaania ja vauhdikasta romanimusiikkia kohtaan. Vuonna 2004 Oksala ja Varvio perustivat oman, virtuoosiseen instrumentaalimusiikkiin keskittyvän, Finngips-yhtyeen.

Rauhamäen osoite on Trossitie 270-14, Hämeenkyrö

Vielä ehdit museokäynnille Töllinmäkeen

Töllinmäen museo on tänä kesänä vielä avoinna lauantaina (6.8.) ja sunnuntaina (7.8.) kello 12 - 18. 

Töllinmäki on F.E. Sillanpään nuoruudenkoti Hämeenkyrön Heinijärven kylässä osoitteessa Trossitie 290, Hämeenkyrö. Töllinmäen kamarissa Sillanpään kirjoitti esikoisensa, ympäröivästä maisemasta ja tapahtumista virikkeensä saaneen teoksen Elämä ja aurinko (1916). 

Lue tarkemmin F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaasta tästä.

TOIMINTAA - Treffit lauantaina 6.8.2022 Kyröskosken torilla

Tervetuloa tapaamaan F. E. Sillanpään seuran edustajia yhdistysten yhteiseen toritapahtumaan Kyröskosken torille 6.8.2022 klo 9-12.

Retki Kauvatsalle 5.8.2022 on peruutettu!

Kauvatsan retkeen saatiin mukava määrä osallistujia, mutta valitettavasti ei tarpeeksi.  Näin ollen perjantaille 5.8. suunniteltu retki peruutetaan!

Lue retkestä täältä

Nyt museokäynnille Töllinmäkeen!

Töllinmäen museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin 26.6. - 7.8.2022 kello 12-18 sekä Myllykolun kesäteatterin esityspäivinä kaksi tuntia ennen esitystä. 

Katso Töllinmäen aukioloajat napauttamalla oikean reunan nuolta

Lauantai 9.7. klo 12-18 (Näytös klo 14)
Sunnuntai 10.7. klo 12-18  (Näytös klo 14)
Keskiviikko 13.7. klo 16-18 (Näytös klo 18)
Lauantai 16.7. klo 12-18 (Näytös klo 14)
Sunnuntai 17.7. klo 12-18 (Näytös klo 14)
Lauantai 23.7. klo 12-18
Sunnuntai 24.7. klo 12-18
Lauantai 30.7. klo 12-18
Sunnuntai 31.7. klo 12-18
Lauantai 6.8. klo 12-18
Sunnuntai 7.8. klo 12-18

Osta liput Myllykolun kesäteatterin Pelastakaa Röllimetsä näytökseen täältä

Töllinmäki, F. E. Sillanpään nuoruudenkoti ja esikoisteoksen syntypaikka sijaitsee Heinijärven kylässä osoitteessa Trossitie 270, 39100 Hämeenkyrö. 

Töllinmäen opas Aapo Sillanpää

Töllinmäki kesäasussa. Kuva Markus Heinonen

Kutsu Kotiteatterin Olohuoneessa-esitykseen 13.8.2002

Tervetuloa Kotiteatterin Olohuoneessa -esitykseen Hämeenkyrön Heinijärvelle lauantaina 13.8.2022 klo 19. Esitys tapahtuu yksityiskodissa Heinijärven keskustan tuntumassa eli Rauhamäessä (osoite Trossitie 270/14). Esityksen kesto on noin 1h 30min.

Esitys on maksuton. Halutessasi voit tukea Kotiteatterin toimintaa ruokkimalla Kotiteatterin säästöpossua, joka löytyy esityspaikalta.

Paikkavaraus on kuitenkin tehtävä, koska katsojapaikkoja on rajoitetusti. 

Varauksen voi tehdä sähköpostitse osoitteesta info.kotiteatteri@gmail.com tai puhelimitse numerosta +358 400 819084. Varauksen tehtyäsi saat tarvittavat ohjeet. Lämpimästi tervetuloa. 

F. E. Sillanpään Hämeenkyrö

Joko olet tutustunut F. E Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaaseen? 

Siirry tästä mobiilioppaaseen 

Silja-patsas sai uuden tunnistelaatan 18.5.2022

Frantsilan Kehäkukan viereisessä Silja-puistossa sijaitsee Silja-veistos, johon kuvanveistäjä Hannele Kylänpää on ikuistanut Sillanpään Nuorena nukkuneen Silja Salmeluksen. Kuluneella viikolla taiteilija Kylänpää oli Hämeenkyrön kunnan ja F. E. Sillanpään seuran vieraana kiinnittämässä suunnittelemansa ja Panu Rajalan tekstin sisältämän tunnistelaatan. 

"Kautta sivistyneen maailman tunnettu hämeenkyröläinen piikatyttö.
F. E. Sillanpään Seuran toimesta Hannele Kylänpää"

Tutustu F. E. Sillanpää-nähtävyyksiin mobiilioppaasta 


Kuvanveistäjä Hannele Kylänpää ja Silja-veistos

Silja-veistoksen uusi tunnistelaatta.

Töllinmäen siivoustalkoot maanantaina 16.5.2022 kello 15

Kaikki innokkaat talkoolaiset ovat tervetulleita laittamaan kirjailijakotia ja sen pihapiiriä kesäkuntoon. Ota oma harava mukaan. Jokaiselle löytyy jotakin hommaa. Kahvi/tee/mehu -tarjoilu. Ota kaveri mukaan ja laita sana muutenkin kiertämään!

Töllinmäen osoite on Saviojantie 2, 39100 Hämeenkyrö

F.E. Sillanpään patsaan lakitus vappuaattona

F. E. Sillanpään patsaan vappulakitus vappuaattona 30.4.2022 klo 18 Hämeenkyrön Yhteiskoulun puistossa. Tervetuloa mukaan!

Tervetuloa!
F. E. Sillanpään Seura, Hämeenkyrön kunta

F. E. Sillanpään Seura  tukee ukrainalaisia

Mahnalan Maamiesseura on haastanut hämeenkyröläiset yhdistykse ja yritykset mukaan Ukrainan sotatilasta kärsivien tukemiseen. F. E. Sillanpään seuran johtokunta päätti vastata haasteeseen ja lahjoittaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon 500 euroa.

Myllykolun kesäteatterissa kesällä 2022 Pelastakaa Röllimetsä

Hämeenkyrön Näytelmäseura ja Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatteri viettävät juhlavuotta vuonna 2022.  Juhlavuosien kunniaksi Myllykolussa esitetään kesällä 2022 koko perheen seikkailu Pelastakaa Röllimetsä.

Pelastakaa Röllimetsä on jännittävä ja hauska kokoperheen seikkailu, mutta se on myös roskaamiseen ja kuluttamiseen kantaaottava teos. Pelastakaa Röllimetsä, eikä siellä asuva kaikkien tuntema Rölli, saarnaa sormi pystyssä, vaan tarina herättää ajatuksia ja antaa eväitä keskusteluihin niin kotona kuin koulussa.

Kaikkien rakastama Rölli kutsuu sinut kesällä 2022 mukaan seikkailuun ja Röllimetsän jännittäviin, mutta myös hupaisiin tapahtumiin! Kutsumme sinut myös ihastelemaan viehättävää luonnonkaunista Myllykolua ja pohtimaan mitä me kaikki voisimme yhteisen elinympäristömme eteen tehdä.

Lue lisää ja varaa liput 

Uutisoiva: ”Mutta ämmä sano, että ei sokerille ruveta oleen” – katso video: tältä kuulostaa vanha hämeenkyröläinen murre 96-vuotiaan Helmi Tarkin taitamana

96-vuotias hämeenkyröläinen Helmi Tarkki antoi taidonnäytteen vanhasta Hämeenkyrön murteesta kotonaan tilaisuudessa, jossa hänelle annettiin Sillanpään kalotti. Katso video täältä. (Maksumuurin takana, vuorokauden lukuoikeus 3 €)

Presidentti Niinistö siteerasi uudenvuoden puheessaan F. E. Sillanpään joulusaarnaa vuodelta 1948

”Minun ehkä vanhentunut käsitykseni meidän ihmisten keskinäisistä suhteista on se, että tarvitaan enemmän hyvää tahtoa, enemmän halua ymmärtää toinen toisiaan  ja enemmän nöyryyttä korkeampien arvojen edessä.”

Lue Panu Rajalan 1.1.2022 päivätty blogikirjoitus: https://www.panurajala.fi/2022/01/01/hyvan-tahdon-lahettilaita/

Taatan kalotit Helmi Tarkille ja Kauno Perkiömäelle

F. E. Sillanpään Seuran puheenjohtaja Vilho Ponkiniemi luovutti Taatan kalotit Helmi Tarkille ja Kauno Perkiömäelle Hämeenkyrössä 11.12.2021.

Helmi Tarkki on näytellyt Sillanpään äitiä, Miinaa, miltei kymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän on esittänyt eri puolilla Suomea Panu Rajalan käsikirjoittamaa Sillanpään novellia Äite rakas.

Kauno Perkiömäki on ollut perustamassa Sillanpään Seuraa ja Myllykolun kesäteatteria. Myllykolun kesäteatteri perustettiin Kaunon aloitteesta vuonna 1972.

Kuvissa esiintyy Helmi Tarkin ja Kauno Perkiönmäen lisäksi F. E. Sillanpään Seuran puheenjohtaja VIlho Ponkiniemi sekä Matti Huusari ja Panu Rajala, jotka vastaanottivat ensimmäiset taatan kalotit vuonna 2019.

Uutisoiva: Helmi Tarkki sai Sillanpään kalotin Miinan roolistaan – ”Et sitte loruile pitkästi”

Täältä löydät UutisOivan hienon jutun Helmi Tarkista. Jutussa on  myös video hänen monologistaan. (Maksumuurin takana, vuorokauden lukuoikeus 3 €)

Tutustu F. E. Sillanpään Hämeenkyrö -mobiilioppaaseen

F. E. Sillanpään Seuran eMuseo-mobiilioppaasta  löytyy oppaat Nobel-kirjailijamme F. E. Sillanpään syntymäkotiin Myllykoluun sekä nuoruudenkotiin Töllinmäkeen. Lisäksi mobiilioppaassa on tietoa Sillanpään elämänkaaresta sekä häneen liittyvistä nähtävyyksistä Hämeenkyrössä. 

Mobiilioppaan voit siirtyä tästä emuseo.fi/fesillanpaa

Mobiiliopas on toteutettu yhteistyössä Hämeenkyrön kunnan kanssa.

Tutustu kirjailija F. E. Sillanpäähän

Kirjailijan elämänkaari

Frans Emil Sillanpää oli hämeenkyröläinen kirjailija. Hänelle on myönnetty ainoana suomalaisena kirjailijana Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1939. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. 

Katso tarkemmin

Nobelin kirjallisuuspalkinto

Frans Emil Sillanpää on ainoa suomalainen kirjailija, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. Palkinnon hän sai vuonna 1939 ”syvällisestä ymmärtämyksestään maansa maalaisväestöä kohtaan ja siitä ihastuttavan taiteellisesta tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja heidän luontosuhdettaan”.

Sillanpäähän liittyviä nähtävyyksiä

Sillanpäähän liittyviin nähtävyyksiin voit tutustua täällä.

F. E. Sillanpään Seura

F. E. Sillanpään Seuran toiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää F. E. Sillanpään henkilöstä ja tuotannosta nousevaa tieteellistä ja taiteellista toimintaa, virittää ja ylläpitää kiinnostusta seuran nimikkokirjailijaa ja hänen tuotantoaan kohtaan sekä harjoittaa kulttuuritoimintaa Hämeenkyrössä ja laajemmaltikin.

Lue lisää seuran toiminnasta

Tietoa Sillanpäästä muualla