F. E. Sillanpään Seura

"Mitään suviyötä pohjolassa tuskin onkaan;
on vain viipyvä, viipyessään hiukan
himmenevä ehtoo, mutta siinä himmeydessäänkin on tuo sanalla
sanomaton kirkastuksensa."

Ajankohtaista

Pirkkalan Pelimannien konsertti 4.8.2024 klo 18 Rauhamäen salissa

Olette lämpimästi tervetulleita nauttimaan Pirkkalan Pelimannien (PirPeli) konsertista uudessa kokoonpanossaan sunnuntaina 4. elokuuta 2024 klo 18. Konsertti järjestetään Rauhamäen salissa, joka sijaitsee Heinijärven kylässä, osoitteessa Trossitie 270 / 14, Hämeenkyrö.

Konsertin järjestävät yhteistyössä F. E. Sillanpään Seura ja Hämeenkyrön kunta. Pirkkalan Pelimannit on perustettu vuonna 1971, ja nykyinen kokoonpano kunnioittaa yhtyeen pitkää historiaa esittäen perinteisiä pelimannisävelmiä, kuten orkesterin perustajajäsenen, oltermanni Huugo Värälän sävellyksiä. Yhtyeen esiintymisessä kuuluu nykyaika pieni pilke silmäkulmassa. Kappaleiden tuoreet, ennakkoluulottomat sovitukset sekä "laatikkorumpali" antavat musiikille omanlaisen poljennon.

Pääsymaksu: 5€, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi

Kokoonpano:

Viulu: Mikael Härkänen
Mandoliini: Antti Järvensivu
Hanuri: Mika Hakala
Kontrabasso: Veijo Niemelä
Loota: Lauri Pursiainen

Huugo Värälä (1910–1995) oli kansanmusiikin taitaja, säveltäjä, sanoittaja ja perinnemusiikin muistiinmerkitsijä. Kansanmusiikkiliitto nimitti hänet Hämeen oltermanniksi vuonna 1981. Huugo vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Viljakkalassa ja suuren osan aikuisiästään Pirkkalassa.

Tämä on hieno tilaisuus nauttia perinteisestä ja modernista pelimannimusiikista. Tulkaa viettämään musiikintäyteinen ilta kanssamme!

Taiteilija-graafikko Pertti Nykäsen muistonäyttely avoinna 4.8. asti Uskelan Galleriassa Hämeenkyrössä

Pertti Nykänen (1932–2024) asui Hämeenkyrössä lähes kolmekymmentä vuotta ja hän jätti jälkeensä merkittävän taiteellisen perinnön. Tämä näyttely tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä Nykäsen taidetta ja kunnioittaa hänen elämäntyötään.

Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi kunnioittamaan Pertti Nykäsen perintöä ja nauttimaan hänen elämäntyönsä hedelmistä. 

Näyttely on avoinna 13.7. - 4.8. välisenä aikana joka päivä kello 13:00–17:00, lukuun ottamatta maanantaita, jolloin galleria on suljettu.

Näyttelyn järjestää F. E. Sillanpään Seura yhteistyössä arkkitehti Matti Huusarin kanssa.  Pertti Nykänen oli yksi F. E. Sillanpään Seuran perustajajäsenistä. 

Töllinmäen museo on avoinna 12.8.2024 asti lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 - 18.

Tule tutustumaan Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään (1888–1964) nuoruudenkotiin ja hänen kirjallisen uransa alkupisteeseen. Sillanpään vanhemmat, Miina ja Pransu, omistivat Töllinmäen vuodesta 1907 aina 1920-luvun alkuun.
Töllinmäessä Sillanpää kirjoitti esikoisromaaninsa Elämä ja aurinko (1916), jota on luonnehdittu poikkeuksellisen valovoimaiseksi läpimurroksi kirjallisuudessamme.

"Tuo mökki oli kotinani koko nuorenmiehen aikani. Saavuin sinne uutuuden täsmällinen ylioppilaslakki päässäni eräänä kesäkuun iltana 1908 koivikon ollessa vehmaimmillaan ja tuhansien ruohojen kukkiessa mökin vaiheilla."
(F. E. Sillanpää, Töllinmäki, 1925)

Töllinmäen museolla voit ostaa itsellesi kiitetyn Taatan tanhuvilla -valokuvakirjan!

Toivottavasti näemme sinut Töllinmäen museolla! Museon osoite on Saviojantie 2-60, 39100 Hämeenkyrö.

Elokuu-oopperan lisäesitys keskiviikkona 14.8.2024 Puistotornin juhlasalissa

Uuden suomalaisen Elokuu-oopperan toivottu lisäesitys nyt Tampereella! Esko Alasen ooppera, jonka ensiesitykset koettiin toukokuussa 2024 Pirkanmaalla, saa jatkoa runsaan positiivisen palautteen myötä. Tervetuloa nauttimaan tästä upeasta teoksesta elokuussa Tampereella Hämeenpuiston Puistotornin juhlasalissa.

Esityksen tiedot:

Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kokea suomalainen kulttuuri ja musiikki uudella tavalla. Älä jää paitsi tästä upeasta esityksestä!
Katso tapahtuman tarkemmat tiedot täältä.

Lämpimästi tervetuloa!

Tutustu kirjailija F. E. Sillanpäähän

Kirjailijan elämänkaari

Frans Emil Sillanpää oli hämeenkyröläinen kirjailija. Hänelle on myönnetty ainoana suomalaisena kirjailijana Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1939. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. 

Katso tarkemmin

Nobelin kirjallisuuspalkinto

Frans Emil Sillanpää on ainoa suomalainen kirjailija, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto. Palkinnon hän sai vuonna 1939 ”syvällisestä ymmärtämyksestään maansa maalaisväestöä kohtaan ja siitä ihastuttavan taiteellisesta tavasta, jolla hän kuvasi heidän elämäntapaansa ja heidän luontosuhdettaan”.

Sillanpäähän liittyviä nähtävyyksiä

Sillanpäähän liittyviin nähtävyyksiin voit tutustua täällä.

F. E. Sillanpään Seura

F. E. Sillanpään Seuran toiminnan tarkoituksena on tukea ja edistää F. E. Sillanpään henkilöstä ja tuotannosta nousevaa tieteellistä ja taiteellista toimintaa, virittää ja ylläpitää kiinnostusta seuran nimikkokirjailijaa ja hänen tuotantoaan kohtaan sekä harjoittaa kulttuuritoimintaa Hämeenkyrössä ja laajemmaltikin.

Lue lisää seuran toiminnasta

Tietoa Sillanpäästä muualla