PROJECTE

ELS ANIMALS!!!

Durant la primera sessió, els i les alumnes de cada classe proposem diferents temes sobre els que ens agradaria treballar al llarg del primer trimestre del curs. Un cop seleccionats els 4 o 5 temes que més ens agraden, per mitjà de votacions, ens reunim els dos grups per acabar de triar el tema del projecte.  

Havent defensat cada un dels temes finalistes pels interessats/des, es procedeix a la votació final d’on sortirà el projecte del primer trimestre, ELS ANIMALS!!!!

NOM DE LA CLASSE I LOGOTIPS

Ja tenim tema!!!!  

A partir d'aquí cada classe busquem un nom relacionat amb els animals, el tema del nostre projecte, amb el qual ens identificarem al llarg de tot el curs. 

I, un cop proposats els diferents noms per les i els alumnes de cada classe...

P1A

P1B

D'aquesta manera, i per mitjà de votacions, escollim alhora els logotips de les nostres tasques de projecte que serviran, alhora, per decorar les portes de les nostres aules.

QUÈ SABEM?

Abans de descobrir els encants del món dels animals, recordem i anotem tot allò que ja sabem sobre ells... Anem anotant les idees a la pissarra i cada nen i nena ho passa al seu full i fa un dibuix.


PANDES que sabem
RODES que sabem

QUÈ VOLEM SABER?

Però... quines curiositats i inquietuds tenim respecte el tema triat? 

Tot això i molt més és el que volem saber sobre els animals. Cadascú ho anota al seu full i fa el seu dibuix.

PANDES Que volem saber animals
RODES Que volem saber animals

ÍNDEX I GRUPS D'EXPERTS

Llegim i classifiquem entre tots/es les preguntes que hem realitzat del Què volem saber sobre els animals?, formant els blocs de treball i creant, alhora, l'ÍNDEX del projecte.

Seguidament, cada alumne tria el bloc que més l'atrau i el motiva per treballar més a fons, sempre tenint en compte que s'ha de repartir de la manera més equitativa possible. D'aquesta manera queden establerts els grups d'experts.

DEFINIM ANIMAL

Un cop ja sabem què volem aprendre, definim conjuntament el concepte ANIMAL per tal d'assegurar-nos que tots entenem per ANIMAL el mateix.

VOCABULARI

Com cada divendres, recordem paraules noves que hem après al llarg de la setmana i sortim a escriure-les a la pissarra, posant especial atenció en la relació so-grafia. D'aquesta manera anem treballant la consciència fonològica.

Un cop treballades a la pissarra entre tots, fixant-nos molt bé en la seva escriptura, fem el dictat individual de cadascuna de les paraules.

Aquí en teniu un exemple:

TIPOLOGIA TEXTUAL: LA NOTA

La NOTA és la primera tipologia textual que treballem a l'aula, ja que és la que necessitem per informar o recordar sortides, dies especials, activitats... a través de l'agenda als pares. A més, aprofitem els dipòsits que escrivim i rebem dels companys (compte bancari emocional - LEM) per aprofundir en aquesta tipologia i assegurar la seva comprensió.

GRUPS D'EXPERTS: MURALS

Després d'haver treballat individualment la pregunta triada del grup d'experts al que pertany cada alumne/a, la posen en comú amb el seu equip de treball i creen entre tots un mural agrupant i exposant la informació trobada a casa amb l'ajuda de les famílies, per tal de compartir-la amb tot el grup-classe el dia de l'exposició del seu grup d'experts.

CREACIONS GRUPALS PANDES!

CREACIONS GRUPALS RODES!

TIPOLOGIA TEXTUAL: CLASSIFIQUEM NOTES!!

Un cop treballada la definició, estructura i tipus de NOTES, en classifiquem unes quantes en petits grups tenint en compte si són notes informatives, recordatòries o de felicitació. 

Per realitzar aquesta activitat hauran d'activar tots els sentits, ja que caldrà  llegirentendre  identificar  cada nota. Un gran esforç!!

A les següents sessions cada nen i nena s'esforçarà a escriure una nota de cada amb tots els recursos i suports que necessiti i intentant relacionar-les amb el projecte dels animals.

1.LA NOTA projecet animals
2. CLASSIFIQUEM LA NOTA

Classificació de les notes

GRUPS D'EXPERTS: EXPOSICIONS

Finalitzats els murals de cada equip de treball, els deixem estonetes per preparar les exposicions tenint en compte els següents criteris:

Elaboracions i exposicions

En acabar l'exposició de cada grup, recordarem entre tots i totes les idees més importants del bloc exposat i cadascú les escriurà en el seu full de valoració. D'aquesta manera en finalitzar-les totes tindrem el recull dels aspectes més característics de cada punt de l'índex.

EL NAIXEMENT DELS ANIMALS

 https://view.genial.ly/5fa81093cb9a580cfa4a7a4e/presentation-el-naixement-dels-animalsComencem a treballar un dels temes que més ens agrada, el naixement dels animals.

En aquest primer bloc aprendrem a identificar i a diferenciar els animals VIVÍPARS dels OVÍPARS, tenint en compte les característiques principals de cadascun d'ells.

Per fer-ho, utilitzarem el següent genially: 

https://view.genial.ly/5fa81093cb9a580cfa4a7a4e/presentation-el-naixement-dels-animals


VIVÍPARS O OVÍPARS?

Després d'haver visualitzat naixements d'animals (vivípars i ovípars) a través de vídeos i treballades les diferències i característiques principals dels mateixos segons cóm neixen, ens disposem a classificar, per parelles, animals tenint en compte els criteris treballats.

VIVÍPARS: ELS MAMÍFERS

En les següents sessions ens endinsem en les característiques més significatives que comparteixen la gran majoria de mamífers per tal de tenir més eines a l'hora de classificar i diferenciar els animals vivípars dels ovípars.

Un cop analitzades cadascuna d'elles, realitzem de manera individual una activitat interactiva que consisteix en identificar d'entre molts animals aquells que compleixen les característiques dels mamífers.

Després, els proposem realitzar una tasca en equip, on caldrà pensar i anotar animals vivípars que coneixen o que han aparegut en els vídeos o sessions anteriors, tot fent-ne un llistat. Seguidament ho comentem en veu alta per tal d'analitzar entre tots si compleixen o no els trets diferenciadors amb els animals ovípars.

A la següent sessió, llegim entre tots un resum de tot el que portem treballat dels vivípars, prioritzant la pràctica de la lectura i el reconeixement dels diferents sons, així com la transcripció dels fonemes a la lletra lligada.

ELS MAMÍFERS PER DINS

Quina millor manera per acabar d'interioritzar les característiques dels mamífers que jugant a un joc per veure si endevinem de quin animal és cada esquelet.


ELS OVÍPARS

Coneixem els diferents tipus d'OVÍPARS (aus, peixos, rèptils i amfibis) visualitzant vídeos específics dels diversos animals que neixen d'ous, dedicant les sessions necessàries a dadascun d'ells per tal d'aprendre les característiques principals i els seus trets diferenciadors.

Després d'analitzar, comentar, comparar... cada grup d'animals realitzem una activitat per tal de reflectir els continguts apresos.

D'EXCURSIÓ AL CRARC

Aquí tenim un resum del dia de l'excursió al CRARC que en s ho vam passar d'allò més bé.

COMPAREM OVÍPARS

Recopilem tota la informació recollida i treballada sobre els OVÍPARS i fem un quadre comparatiu per poder veure a cop d'ull i d'una manera més clara les característiques principals i diferenciadores de cadascún d'ells.

ANIMALS SALVATGES  vs  ANIMALS DOMÈSTICS

Ens endinsem en l'estudi dels animals salvatges i els seus costums, hàbitat, comportaments, tipus d'alimentació, etc..., tot comparant-los amb els animals domèstics i les seves diferències.

Ens ajudem d'aquest genially:  https://view.genial.ly/5f8c743183a9980d6ce8d591/presentation-caracteristiques-dels-animals-salvatges

JUGUEM?

Ara, amb tot el que sabem, ens animem a participar en el següent joc?

Vols provar-ho tu també?

https://view.genial.ly/5eb19b6e54415e0d3e4f3bfd/learning-experience-challenges-juguem

Una altra activitat on treballem la lectoescriptura i és motivadora per ells/es, és la sopa de lletres.

Aquí teniu una activitat molt divertida: sopa de lletres. Endavant!

resum final

Com a resum final hem elaborat un esquema després de visualitzar un vídeo sobre les característiques dels animals