PROJECTE

ELS DESASTRES NATURALS!!!

TRIA DEL PROJECTE

Durant la primera sessió, els i les alumnes de cada classe proposem diferents temes sobre els quals ens agradaria treballar al llarg del primer trimestre del curs. Un cop seleccionats els 4 o 5 temes que més ens agraden, per mitjà de votacions, ens reunim els dos grups per acabar de triar el tema del projecte.  

Havent defensat cada un dels temes finalistes pels interessats/des, es procedeix a la votació final d’on sortirà el projecte del primer trimestre, ELS DESASTRES NATURALS!!!!

NOM DE LA CLASSE

Ja tenim tema!!!!  

A partir d'aquí cada classe busquem un nom relacionat amb els Desastres Naturals, el tema del nostre projecte, amb el qual ens identificarem al llarg de tot el curs. 

I, un cop proposats els diferents noms per les i els alumnes de cada classe, triem per mitjà de votacions aquell que més ens agradi. Seguidament, decorem la porta de l'aula perquè tothom ens identifiqui amb el nom escollit.

LOGOTIP

En aquesta sessió, ens posem a dibuixar propostes de logotip per identificar a primera vista el projecte a treballar. Per mitjà de votacions, escollim aquells que més ens agraden i que ens serviran, alhora, per encapçalar totes les activitats relacionades amb els Desastres Naturals.

DEFINIM

Abans d'endinsar-nos en el tema, és molt important que tots tinguem clar de què estem parlant. Per això, definim conjuntament QUÈ SÓN els Desastres Naturals i què els diferencia dels Fenòmens Naturals.

1.P2A DEFINICIONS

LAVA

1.P2B DEFINICIONS

112

RUTINA DE PENSAMENT

Per poder concretar el que volem treballar sobre els Desastres Naturals, els proposem fer una rutina de pensament on cal reflexionar sobre tres aspectes:

La posada en comú d'aquests blocs ens servirà com a base per construir l'ÍNDEX del projecte del primer trimestre.

Aquestes són totes les preguntes que van sorgir:

2,QUÈ VOLEM SABER?

ÍNDEX I GRUPS D'EXPERTS

Agrupant i classificant totes les curiositats i inquietuds sorgides en la rutina de pensament i la respectiva posada en comú, creem l'ÍNDEX dels Desastres Naturals.

3.ÍNDEX

PENSEM I VERIFIQUEM

La primera activitat com a grups d'experts consisteix a pensar tot allò que sabem sobre el nostre bloc de treball en concret. Seguidament, fent ús d'eines digitals, cercarem la informació i comprovarem si allò que pensàvem era correcte.

GRUPS D'EXPERTS

Ens agrupem per grups d'experts i compartim la informació treballada a casa. Després, decidim les respostes que s'ajusten més a cada pregunta del nostre bloc de treball i ho fem bonic per muntar el nostre mural.

TASCA A CASA

Tasca per casa:

Lectura de la notícia, visualització de la mateixa (enllaç) i respectiva comprensió lectora.

www.ccma.cat/324/Gravades unes balenes ballant sota una aurora boreal

6.Notícia AURORA BOREAL

Notícia

6.Preguntes notícia

Comprensió lectora

MURALS

Dediquem 3 sessions a construir els murals de cada grup d'experts, on plasmem les informacions més rellevants de cadascun dels blocs de treball de l'índex. Ho fem acordant un rol diferent per a cada component del grup, tenint en compte els nostres talents. D'aquesta manera, ens repartim les tasques de manera equitativa i aportem les nostres habilitats per tal d'obtenir els millors resultats.

EXPOSICIONS

Un cop acabats els murals, cada grup d'experts s'organitza, acordant qui, què i com explicarà cadascun d'ells la informació treballada sobre el seu bloc de treball. 

Després de cada exposició, s'enregistren les idees més significatives o rellevants que han explicat els i les companyes.

SORTIDA AL COSMOCAIXA

Visitem el CosmoCaixa, on ens expliquen alguns dels aspectes més significatius sobre l'Univers i la seva evolució, com ara la creació, les capes de la Terra, l'extinció dels dinosaures, l'aparició i evolució de l'ésser humà... passant per fenòmens i desastres naturals (explosions volcàniques, terratrèmols, incendis...) que provoquen canvis transcendentals en el nostre planeta.

TIPOLOGIA TEXTUAL:  LA NOTÍCIA

Ens iniciem en la tipologia textual de La Notícia buscant notícies d'actualitat i observant les parts que les componen.

Seguidament, definim entre tots què és una NOTÍCIA i analitzem la seva estructura. Tot seguit ho copiem en un full per ajudar a interioritzar el concepte mentre practiquem la presentació de les feines, la grafia, la polidesa, l'organització espacial, etc.

En les posteriors sessions, comentem la notícia de la possible erupció del volcà d'Islàndia i l'analitzem entre tots de forma oral, tot identificant les parts treballades de l'estructura de la notícia com a tipologia textual. A continuació, ens disposem a fer el mateix però aquest cop per parelles i analitzant una notícia triada per nosaltres i portada de casa.

Per acabar, elaborem una notícia, inventada per nosaltres, intentant posar en pràctica tot allò que hem après durant les darreres setmanes sobre aquesta tipologia.

IDENTIFIQUEM DESASTRES NATURALS

Després d'identificar cada so amb el desastre natural corresponent, els aparellem amb les seves imatges. Seguidament, expliquen com s'han sentit imaginant-se en qualsevol de les situacions plantejades.

QUÈ ENS EMPORTEM?

En aquesta sessió es tracta d'imaginar-se com ens sentiríem si visquéssim una situació de risc per l'amenaça d'un desastre natural. L'activitat consisteix a pensar en aquelles "coses" que ficaries dins la teva motxilla si haguessis de marxar i deixar casa teva. 

I tu, què t'enduries? Què és allò tan imprescindible que no podries abandonar?

QUÈ HEM APRÈS?

Fem una posada en comú recordant tot allò que hem estat treballant al llarg del trimestre sobre els desastres naturals, seguint els blocs de l'índex. Seguidament, escriuen en un full (individualment) tot allò que han interioritzat i han après sobre el projecte, tenint en compte l'estructura de les frases, la mida de la lletra, l'escriptura, la polidesa i la presentació general de la tasca.