INTRODUCCIÓ

Dades del centre

Infraestructura

Pràctiques del centre

Dades del centre

L’escola FEDAC Ripollet, fundada l’any 1893, és una escola confessional catòlica de la Fundació Educativa Dominiques Anunciata Pare Coll.

L’escola es troba situada a Ripollet, població relativament propera a Barcelona, uns 15 Km, i amb una població de 39.031 habitants aproximadament. És principalment un poble industrial, envoltat de polígons, que arrenca el procés d’industrialització arran de l’onada migratòria dels anys 60. Abans era un poble bàsicament agrícola, dedicat especialment al conreu de la vinya, amb molins fariners, que aprofitaven la força del riu Ripoll que passa per la vila.


És una escola concertada per la Generalitat de Catalunya d’una sola línia d’EI, EP i ESO. Actualment hi ha 322 alumnes i hi treballen 24 mestres i això ens permet de tenir un tracte força familiar, ja que som una escola petita.


Pel que fa als nivells socioeconòmic i cultural de les famílies és mig-baix, malgrat tenir famílies joves, la majoria no tenen estudis superiors.

Infraestructura

Indicació dels espais físics i virtuals per a l'aprenentatge, infraestructura de xarxa i connectivitat, gestió de dispositius digitals, política d'ús acceptable i protocol de suport tècnic.

Per tal d’assegurar un bon aprenentatge i el compliment de les competències digitals, a l’escola FEDAC Ripollet disposem d’una sèrie d'equipaments tecnològics que ens permeten desenvolupar la nostra tasca docent seguint els criteris del projecte educatiu avuixdemà2024. 

El centre té connexió a internet 5G, disposant d’una xarxa per alumnes i una xarxa per professorat. L’equipament tecnològic associat a l’aula consta d’un projector, una pissarra digital a Infantil i Cicle Inicial a més de televisions a l’ESO i a Cicle Superior. Per tal de desenvolupar les classes i el projecte 1x1, tots els alumnes des de primer de primària fins a 4t d’ESO disposen dels seus chromebook i a més cada professor/a també en té un. Per complementar aquest equipament, hi ha 30 Ipads a disposició de les diferents classes, ja sigui pel treball per projectes o per alguna altra activitat. 

En quant a aprententatge digital utilitzem les eines google, com el Classroom o el ClassDojo i també el moodle. 

Amb l’objectiu de garantir una gestió ràpida i eficient dels processos burocràtics del centre, i de la documentació, disposem d’un equipament divers: Pel que fa a l'organització i classificació dels documents oficials, fem servir l’eina del Google Drive. Aquest, està dividit en unitats compartides amb tot el personal del centre, i organitzada segons els criteris SMART. D’aquesta manera, el procés de cerca de qualsevol document en concret és molt més àgil i eficient, i ens assegurem que la informació digital del centre resti protegida. En referència a la comunicació amb les famílies, utilitzem el programari Clickedu. Amb aquesta eina, podem fer trameses massives de correus electrònics així com comunicar-nos tan sols amb algunes famílies en concret. També ens facilita la recopilació de l'assistència dels alumnes, de les amonestacions i, fins i tot, de les informacions i els acords obtinguts durant les tutories amb els pares, mares o tutors. En darrer lloc, pel que fa als processos de demanda de material o del xandall escolar, per exemple, les famílies disposen de formularis online on podran fer la comanda des de les seves llars. Aquest es troba disponible a la pàgina web de l’escola on, a més a més, hi podran consultar el menú del menjador escolar, fotografies i informacions diverses actualitzades periòdicament. 


A l’inici de curs a cada família se li entrega un document de política del bon ús per tal de que el firmin, comprometent-se a fer un bon ús del dispositiu tecnològic i responsabilitzant-e dels danys que es puguin crear per una mala praxis (ANNEX).


A l’escola disposem d’un suport tècnic amb un protocol on es donen les instruccions per poder solucionar avaries i problemes relacionats amb la tecnologia i la infraestructures digitals (ANNEX).. 

Pràctiques del centre d’ús i aplicació de la tecnologia


El centre té formalitzats els procediments pel que fa a la inclusió digital de tot l'alumnat i hi ajusta totes les actuacions pel que fa a garantir l'accessibilitat i el suport tecnològic necessari.

L’ús d’ipads i chromebooks, la complementària de robòtica, els entorns virtuals d’aprenentatge, les eines Google i l’ús de llibres digitals, són algunes de les pràctiques portades a terme al centre relacionades amb la tecnologia digital. 

Organització en l'àmbit de centre, metodologies didàctiques i pràctiques educatives. Desenvolupament de la competència digital de l’alumnat i dels docents.

Procés d'elaboració

Per elaborar l'EDC hem seguit una sèrie de fases. En primer lloc, hem fet la diagnosi del centre mitjançant l’eina Selfie i Selfie for teachers, on hi han participat alumnes, mestres i equip directiu. A partir dels punts febles d'aquesta diagnosi, dels objectius que marca el PEC, dels objectius que marca el Pla d'Educació Digital de Catalunya i d'una visió clara d'on vol arribar el centre en termes digitals, hem seleccionat i prioritzat els objectius a mitjà termini (3 o 4 anys).

Tot seguit, hem creat una comissió digital de centre que amb l’ajuda del claustre ha definit i ha fet la planificació d’accions concretes per aconseguir aquests objectius.

De forma periòdica farem l'avaluació del seguiment d'aquestes activitats i de l'assoliment dels objectius per si cal modificar i millorar l'EDC. També recollirem totes les accions ja consolidades al centre, plans, protocols, normatives, etc. que conformaran la cultura digital del centre.

Integració de l'Estratègia Digital de Centre al Projecte Educatiu del Centre


L’Estratègia Digital de Centre forma part de la Programació General Anual de FEDAC Ripollet, i s’integra en el Projecte Educatiu de centre. El projecte de direcció és el nexe entre el Projecte Educatiu i l’Estratègia Digital de Centre.