ESTRATÈGIA DIGITAL DE LES ESCOLES FONLLADOSA (EDC)

PRESENTACIÓ


La competència digital entesa com una competència del segle XXI esdevé clau per a una ciutadania que ha de ser crítica i responsable en l’ús que fa de la tecnologia. Per aquest motiu, l’escola ha de ser permeable als canvis socials i alhora ha de donar resposta als reptes que suposa aprendre a l’era digital. La transformació digital del sistema educatiu és clau per al progrés i l’avenç del país i la seva ciutadania. 


La incorporació de les competències de l’àmbit digital en el Decret 119/2015, de 23 de juny, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació primària i en el Decret 187/2015, de 25 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria marca un punt d’inflexió en la consideració de l’àmbit digital com a element transversal en la formació global dels infants i joves.


En referència al desplegament curricular, el Decret 119/2015, de 23 de juny, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació primària i el Decret 187/2015, de 25 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria, inclouen la competència de l’àmbit digital com una de les competències bàsiques. Aquesta competència es refereix a l’ús creatiu, crític i segur de les tecnologies digitals per assolir els objectius relacionats amb l’aprenentatge, l’accés al treball, el lleure, la inclusió i la participació en societat.


Les tecnologies impulsen la innovació i l’evolució de les metodologies didàctiques i s’integren en els processos d’ensenyament i aprenentatge. Aquestes metodologies han de contemplar els avenços tecnològics i els nous usos que en fa l’alumnat així com les implicacions que tenen en l’aprenentatge, en l’accés i en el processament de la informació. L’EDC té la finalitat de donar resposta a les noves necessitats i de ser una eina àgil i flexible. 


L’Estratègia Digital de Centre (EDC) defineix i concreta les línies d’actuació d’un centre que fan possible que docents, alumnat i centre assoleixin la competència digital. Per aconseguir aquesta competència digital, l’EDC comprèn tots els àmbits del centre: organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius, els quals s’han de veure necessàriament implicats i, si escau, transformats, des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua.