Matemàtiques

Competències específiques:

Competència específica 1 

Traduir problemes i interpretar situacions quotidianes fent-ne una representació matemàtica personal a través de conceptes, eines i estratègies per analitzar-ne els elements més rellevants. 

Criteris d’avaluació 

1.1 Interpretar i reformular de forma verbal i gràfica, problemes i situacions de la vida quotidiana, responent a les preguntes plantejades o fent noves preguntes. 

1.2 Elaborar representacions matemàtiques eficaces, amb recursos manipulatius, gràfics i digitals, que portin a la resolució de problemes i de situacions de la vida quotidiana. 

Competència específica 2  

Resoldre problemes, aplicant diferents tècniques, estratègies i formes de raonament, per explorar i compartir diferents maneres de procedir, obtenir solucions i assegurar la seva validesa des d’un punt de vista formal i en relació amb el context plantejat i generar noves preguntes i reptes. 

Criteris d’avaluació 

2.1 Seleccionar entre diferents estratègies per resoldre un problema i compartint i justificant l’estratègia seleccionada. 

2.2 Compartir i obtenir possibles solucions d’un problema seleccionant d’entre diverses opcions compartides i justificant l’escollida sense biaix de gènere. 

2.3 Argumentar la correcció matemàtica de les solucions d’un problema i la seva coherència en el context plantejat generant, si escau, noves preguntes i reptes. 

Competència específica 3

Explorar, formular i comprovar conjectures senzilles, reconeixent el valor del raonament espacial, raonament lògic i incorporar-hi l’argumentació per integrar i generar nou coneixement matemàtic. 

Criteris d’avaluació 

3.3 Incorporar la utilització de la visualització i del raonament geomètric com a forma de raonament per entendre i gestionar la informació referida a l’espai 

Competència específica 4

Utilitzar el pensament computacional, descompondre en parts més petites, reconeixent patrons i dissenyant algorismes per solucionar problemes i situacions de la vida quotidiana. 

Criteris d’avaluació 

4.1 Descompondre un problema o situació de la vida quotidiana en tasques, abordant-les d’una en una per poder trobar la solució global, entre d’altres, amb dispositius digitals. 

4.2 Reconèixer patrons, similituds i tendències en els problemes o situacions que es volen solucionar. 

4.3 Trobar els principis que generen els patrons d’un problema, descartant les dades irrellevants tot identificant les parts més importants. 

4.4 Definir instruccions pas a pas per resoldre un problema i d’altres de similars provant i duent a terme possibles solucions amb dispositius digitals 

Competència específica 5 

Utilitzar connexions entre diferents idees matemàtiques, així com identificar les matemàtiques implicades en altres àrees o amb la vida quotidiana, interrelacionant conceptes i procediments per interpretar situacions i contextos diversos. 

Criteris d’avaluació 

5.2 Utilitzar les connexions entre les matemàtiques i altres àrees i també entre les matemàtiques i situacions de contextos no matemàtics en què se’n pugui fer ús, desenvolupant la capacitat crítica, creativa i innovadora. 

Competència específica 6

Comunicar i representar, de forma individual i col·lectiva, conceptes, procediments i resultats matemàtics utilitzant el llenguatge oral, escrit, gràfic, multimodal, en diferents formats i amb la terminologia matemàtica adequada, per donar significat i permanència a les idees matemàtiques. 

Criteris d’avaluació 

6.1 Interpretar i usar llenguatge matemàtic adequat donant-li significat. 

6.2 Representar conceptes, procediments i resultats matemàtics utilitzant diferents eines i formes de representació, inclosa la digital, per visualitzar idees i estructurar processos matemàtics. 

6.3 Explicar idees i processos matemàtics utilitzats en la resolució d’un problema o argumentant la solució obtinguda de forma verbal, amb l’ajuda del gest, la representació gràfica i també la representació digital. 

Competència específica 7 

Desenvolupar destreses personals que ajudin a identificar i gestionar emocions, aprenent de l’error i afrontant les situacions d’incertesa com una oportunitat, per perseverar i gaudir del procés d’aprendre matemàtiques. 

Criteris d’avaluació 

7.1 Regular les pròpies emocions i desenvolupar l’autoconfiança per abordar nous reptes matemàtics, identificant les pròpies fortaleses i superant les debilitats. 

7.2 Mantenir actituds positives davant de nous reptes matemàtics, com ara la perseverança i la flexibilitat, entenent l’error com una oportunitat d’aprenentatge.

Competència específica 8  

Desenvolupar destreses socials participant activament en els equips de treball i reconeixent la diversitat i el valor de les aportacions dels altres, per compartir i construir coneixement matemàtic de manera col·lectiva.  

Criteris d’avaluació 

8.1 Col·laborar i aportar estratègies i raonaments matemàtics en el treball en equip, tant en entorn presencial com virtual, construint coneixement matemàtic de manera conjunta. 

8.2 Equilibrar les necessitats personals amb les del grup, des de l’empatia i el respecte, reconeixent la diversitat i el valor de les aportacions de les altres persones per generar nou aprenentatge matemàtic, tant individual com col·lectiu. 


Sabers 

Sentit numèric 

Quantitat 

- Aplicació d’estratègies i tècniques d’interpretació i manipulació de l’ordre de magnitud dels nombres. 

- Realització d’estimacions i aproximacions raonades de quantitats en contextos de resolució de problemes. 

- Domini de la lectura, interpretació i representació de nombres naturals i decimals (inclosa la recta numèrica) i reflexió sobre les característiques del sistema de numeració decimal. - Ús amb seguretat de la composició i descomposició de nombres naturals i decimals fins a les mil·lèsimes. 

- Utilització de fraccions, percentatges i decimals per expressar quantitats en contextos de la vida quotidiana i elecció de la millor representació per a cada situació o problema. 

Sentit de les operacions 

- Utilització d’estratègies de càlcul mental amb nombres naturals i decimals. 

Relacions 

- Reflexió sobre les característiques del sistema de numeració de base deu (nombres naturals i decimals fins a les mil·lèsimes) i aplicació de les relacions que es generen en les operacions. 

- Comparació i ordenació de nombres naturals, fraccions i decimals fins a les mil·lèsimes en contextos de la vida quotidiana. - Identificació i aplicació de les relacions entre les operacions aritmètiques en contextos quotidians. 

- Coneixement de la relació entre fraccions senzilles, decimals i percentatges.

- Ús de les relacions i propietats de les operacions per ajudar a comprendre-les i per agilitzar el càlcul, mental o escrit. 

- Identificació i ús de les relacions entre nombres naturals basats en la divisibilitat, divisors i múltiples. 

Raonament proporcional 

- Identificació de situacions proporcionals i no proporcionals en problemes de la vida quotidiana: identificació com a comparació multiplicativa entre magnituds. 

- Resolució de problemes de proporcionalitat, percentatges i escales de la vida quotidiana, a través de la comparació multiplicativa entre magnituds. 

Sentit de la mesura 

Magnitud 

- Selecció i ús de les unitats adequades de longitud, massa, capacitat i superfície, volum, magnituds informàtiques bàsiques, temps i graus (angles) en contextos de la vida quotidiana. 

Mesura 

- Selecció i ús d’instruments (analògics o digitals) i unitats adequades per mesurar longituds, objectes (massa, capacitat, superfície…), angles i temps. 

● Estimació i relacions

- Ús d’estratègies de comparació i ordenació de mesures de la mateixa magnitud aplicant les equivalències entre unitats (sistema mètric decimal) en problemes de la vida quotidiana. 

- Identificació de la relació entre el sistema mètric decimal i el sistema de numeració decimal. 

- Estimació per comparació de la mesura d’angles i superfícies. 

- Avaluació de resultats de mesuraments i estimacions o càlculs de mesures, raonant si són o no possibles. 

Sentit espacial 

Formes geomètriques de dues i tres dimensions 

- Identificació i classificació de formes geomètriques en objectes de la vida quotidiana en funció dels seus elements i de les relacions que hi ha entre aquests. 

- Coneixença de tècniques de construcció de formes geomètriques per composició i descomposició, amb materials manipulables, instruments de dibuix i aplicacions informàtiques. 

- Domini del vocabulari geomètric en la descripció verbal dels elements i les propietats de formes geomètriques. 

- Aprofundiment en les propietats de formes geomètriques transformant-les, a partir de materials manipulables (quadrícules, geoplans, policubs...) i també amb eines digitals (programes de geometria dinàmica, realitat augmentada, robòtica educativa...). 

Sentit algebraic 

Patrons 

- Creació de patrons recurrents a partir de regularitats o d’altres patrons utilitzant nombres, figures o imatges. 

- Aplicació d’estratègies d’identificació, representació (verbal, taules, gràfics i notacions inventades) i predicció raonada de termes a partir de les regularitats en una col·lecció de nombres, figures o imatges. 

Model matemàtic 

- Modelització de problemes de la vida quotidiana usant representacions matemàtiques. 

● Relacions i funcions 

- Utilització de relacions d’igualtat i desigualtat usant els signes < i > en expressions senzilles relacionades a través d’aquests signes i els signes = i ≠. 

- Construcció d’igualtats en què observar i determinar dades senzilles desconegudes representades a través d’una lletra o símbol. - Identificació del canvi com a resultat d’una acció i de l’acció que pot revertir-la així com dels símbols que ho indiquen. 

Pensament computacional 

- Aplicació d’estratègies quan s’interpreten, modifiquen o creen algorismes de programació per blocs que incorporen diferenciació entre processos seqüencials i paral·lels, comprensió de les instruccions de bucle i condicionals, comprensió de la gestió de dades amb variables i l’ús d’operadors lògics i d’esdeveniments. 

Sentit estocàstic 

Inferència: recollir dades per resoldre preguntes 

- Reconeixement i formulació de preguntes en situacions properes que es resolen recollint dades. 

- Organització i estratègies per a la recollida de dades. - Presa de decisions a partir de les dades, tenint en compte la mesura de la mostra. 

Distribució: criteris per organitzar les dades 

- Representació gràfica i interpretació de les dades recollides (tenint en compte la classificació de les dades, la durada de la recollida i el context). 

- Representació de dades amb eines digitals, entre d’altres. 

Sentit socioemocional 

Creences, actituds i emocions 

- Identificació d’estratègies de millora de la perseverança i el sentit de la responsabilitat envers l’aprenentatge de les matemàtiques tant per donar resposta al repte inicial com per continuar fent-se preguntes i seguir aprenent. 

- Treball de la flexibilitat cognitiva, l’adaptació i el canvi d’estratègia en cas necessari. Valorar l’error com a oportunitat d’aprenentatge. - Valoració de la contribució de les matemàtiques (numeració, geometria, estadística…) als diferents àmbits del coneixement humà des d’una perspectiva de gènere. 

Treball en equip, inclusió, respecte i diversitat 

- Aplicació de tècniques cooperatives per al treball en equip en matemàtiques i estratègies per a la gestió de conflictes. 

- Promoció de conductes empàtiques i inclusives i acceptació de la diversitat, també les referents a la diversitat de gènere, present en l’aula i en la societat.