Diari a Polònia

Diumenge 10 de març, primer dia de viatge 

Després de llevar-nos molt i molt d’hora ens hem trobat a l’escola per emprendre el viatge de la nostra vida. 

La primera mobilitat de grup d'alumnes dins el nostre projecte Erasmus+ KA122 RISE de l’escola, ens ha dut a Czerwionka-Leszczyny, a una hora de Cracòvia. 

El comiat ha estat molt emotiu, per alguns era el seu primer vol. 


A l’arribada  ens han rebut les famílies amb un gran cartell de ‘benvinguda’ i alguns regals. 

Al principi eren tot nervis i neguits, alguna vergonya…però poc a poc ens hem anat fent a les famílies acollidores i ja hem respirat tranquils. 

També venen alumnes de Grècia, aixi que compartirem l’estada i l’experiència escolar. Nosaltres hem sigut els primers en arribar i després de dinar han arribat els companys i les companyes de Creta. 

Per anar trencant el gel, a la tarda, hem fet una trobada amb mestres, famílies i alumnat de benvinguda al preciós parc que hi ha darrera l’escola: catalans, grecs i polonesos.

La canalla ha jugat una estona mentre els mestres i les famílies compartiem impressions. En fer-se fosc han marxat cadascú amb la seva host family. En resum ha estat el primer dia d’una experiència excepcional. 

Aquí podeu veure el carret d'imatges del dia. LINK

Dilluns, 11 de març: segon dia d'estada a Polònia

Avui ha estat un dia intens. Primera pressa de contacte amb l'escola Szkola Podstawowa nr4 im.Tadeusza Kosciuszki amb una rebuda espectacular. Alumnat de primer de primària ens ha cantat i ballat tres tipus de cançons en anglès, grec i polonès. 

20240311_081306.mp4

Tots plegats, l'alumnat polonès que ens acull, l'alumnat de Grècia -Tsikalaria, l'alumnat català Joan Casas i mestres de les tres escoles ens hem desplaçat al centre cultural del poble on ens esperava l'alcalde i la televisió local. Desprès dels parlaments de la directora i de l'alcalde hem estat obsequiats amb un esplèndid pack de benvinguda. Aquí podeu veure el reportatge. LINK

Després d'una visita per tota l'escola hem fet dos workshops un dedicat al disseny i impressió 3D i l'altre a la programació amb Scratch. 

En acabar l'àpat del migdia i d'estar una estona amb les famílies, l'escola ens ha organitzat una visita cultural a les Familoki: cases construïdes per allotjar als miners i les seves famílies fa 150 anys, principis del segle XX. Actualment són patrimoni de la Unesco pel seu valor històric i arquitectònic. Hi ha 121 cases, cadascuna diferent de les altres. Aquí us deixem unes fotos.

Imatge google

Com bé veieu, hem aprofitat la jornada plenament. Hem tingut temps de socialitzar, de conèixer-nos i gaudir del dia. Aquí us deixem link del carret de fotografies del dia. LINK

Dimarts, 12 de març: tercer dia a Polònia

Avui hem començat aviadet, dia plujós i amb força boira.  A primera hora teníem concertada una visita a les mines de carbó més properes de la zona- Knurów - Un pare de família acollidora, treballador de la mina, ens ha fet de guia, així que hem conegut de primera mà el dia a dia dels treballadors. Ha estat una visita molt autèntica i real com podreu valorar en el reportatge fotogràfic que us compartim. A tall d'anècdota aquestes mines arriben fins els mil metres de profunditat amb més de cent quilòmetres de tunelitzacions.

Al final de la visita ens ha rebut el directiu de la mina i ens ha obsequiat amb una bossa de dolços.

En finalitzar la visita, hem anat directes a l'escola, hem esmorzat i hem fet un workshop de robòtica amb el Dash i el Dot. Són dos dispositius robotitzats programables per blocs. L'alumnat polonès ens ha fet una demostració coreogràfica al ritme de Michael Jackson. 

Hem rebut classe teòrica del funcionament i les possibilitats que el dispositiu ofereix i seguidament ens hem posat a practicar. Els hem programat i ens hem posat a fer un partit de futbol. Els alumnes han estat molt atents a les explicacions per poder fer el traspàs a companys i companyes de l'escola quan tornin.

A la tarda les famílies ens han preparat una ruta amb carro i cavalls per un bosc proper de la zona, Horse carriage Palowice. Una volta amb carros de cavall per la vora dels llacs! Espectacular la sensació de tot plegat. 

Estava previst fer una barbacoa a l'exterior amb un foc de camp, però degut a la pluja constant, les famílies s'han organitzat per fer un sopar a l'escola. Aquí us deixem unes imatges. S'ha respirat germanor i bona convivència durant tota la jornada.

Moltes gràcies a tothom per l'organització i l'esforç que ha representat la jornada. Portem tres dies i no han parat de sorprendre'ns. Mestres, famílies i alumnat han estat espectaculars.

Aquí us deixem LINK de les fotos del dia d'avui.

Dimecres, 13 de març: quart dia a Polònia

Avui hem tingut un dia intens. Puntuals a les 8'00h a l'escola hem tingut una sessió de robòtica en tota regla: sessió de Photons. Uns robots polonesos que inclouen 11 sensors per detectar moviment, obstacles, veu.... i que a més es sincronitzen entre ells, per tant es poden fer moltes combinacions. Utilitza tres llenguatges de programació així es poden adequar a diferents nivells educatius. L'alumnat ha estat molt entusiasmat, concentrat i engrescat en reproduir accions que altres alumnes els han explicat.

La segona sessió ha estat dedicada a aprendre un altre tipus de robot: Ozobots. Aquest tipus de robot permet realitzar circuits amb instruccions segons la combinatòria de colors: vermell, blau, verd i negre. Es poden utilitzar sobre circuits establerts que es monten com un trencaclosques o directament dibuixant sobre el paper.

Hem marxat cap a casa de les nostres famílies d'acollida a dinar i ràpidament hem tornat a l'escola, ja que a les 4 p.m ens esperaven dos workshops diferents.  Al primer hem treballat la realitat augmentada, a partir d'unes activitats relacionades amb els àtoms. Ha estat genial, hem conegut les ulleres especials i hem demanat a la Laura directora que ens en compri per a la nostra escola, ens ha encantat!

Un cop hem acabat aquesta sessió ens han canviat d'aula,  ja que ens havien dividit en dos grups , i ens ha tocat fer un escape room relacionat amb Saints Patricks day i la seva connexió amb el nombre PI, ja que demà es celebra el dia internacional PI. Hem pogut esbrinar totes les pistes a partir del treball en equip i ens n'hem sortit abans que explotés la bomba.

En acabar les dues sessions cadascú ha marxat a casa seva, però això no vol dir que s'hagués acabat el dia... 

Aquí us deixem el LINK del reportatge fotogràfic que hem fet durant la jornada.

Dijous 14 de març: cinquè dia a Polònia

Avui, ben aviadet, ens esperava a l'escola un autocar per anar a visitar la ciutat dels reis: Cracòvia. És una ciutat realment meravellosa, majestuosa i molt monumental, que visitada amb els nostres companys encara s'ha fet més bonica. Un cop arribats a la ciutat, ens esperava una guia per explicar-nos la història i les llegendes que inunden els edificis que hem visitat.  Podeu veure les fotografies que hem fet del Castell Reial Wawelu, seguidament de la Catedral de Cracòvia i la Basílica de Santa Maria.

Després de comprar els regalets per a les famílies hem anat a tornar els audiòfons i ens hem trobat amb la figura d'Eros, un dels deus mitològics de la cultura grega. Eros  Ἔρως" és el deu de l'amor, per això la figura està sense ulls ja que  simbolitza que l'amor és cec.

Ens han explicat molts esdeveniments històrics però us volem destacar la llegenda del Drac, conegut com el Drac de Wawel.

La llegenda del drac de Cracòvia, conegut com el Drac de Wawel, explica que la ciutat de Cracòvia estava aterroritzada per un drac que vivia en una cova a prop del riu Vístula. El drac amenaçava la població i es menjava a les joves donzelles, i els habitants no sabien com eliminar-lo. Un dia, un sabater del poble va idear un pla per matar el drac: va omplir una ovelleta amb sofre, substància inflamable,  i la va deixar davant la cova del drac. 

El drac, sense sospitar res, es va menjar l'ovella i va quedar molt assedegat. Va beure aigua del riu, i al fer-ho, l'aigua va fer reacció amb el sofre i va fer que el drac esclatés i morís. La ciutat va ser alliberada del terror del drac, i des de llavors, el drac de Cracòvia ha esdevingut un símbol de la ciutat, i la seva llegenda s'explica als visitants.

La guia ens ha dut a passejar pel centre històric, ple de paradetes de Bretzel, típic pa de Cracòvia. Hem visitat un mercat de souvenirs i hem aprofitat per comprar regalets de record per a les famílies. 

Hem anat a dinar a un lloc que podem trobar a qualsevol país, sense cap dubte, i el més bonic ha estat que les famílies d'acollida els han convidat a dinar. No paren de sorprendre'ns amb tot el que estan fent pel nostre alumnat, insuperable!

La setmana esta essent un somni, ens costarà oblidar tota aquesta aventura. Aquí us deixem una foto del nostre team al complert.

Aquí us deixem el LINK del reportatge fotogràfic que hem fet durant la jornada.

Divendres 15 de març, sisè dia a Polònia

Avui, darrer dia d’estada al centre educatiu escola Szkola Podstawowa nr4 im.Tadeusza Kosciuszki, hem fet una jornada dedicada a la ciència experimental. L’alumnat més gran de l'escola de Polònia ha ensenyat als nostres nens i nenes 9 experiments relacionats amb fenòmens físics i químics.  Han preparat al gimnàs 9 racons experimentals: 

ESTACIÓ 1: Alessandro Volta: Electricitat estàtica i polaritat elèctrica, Michael Faraday: Diferència de potencial elèctric i Nikola Tesla: Generador electromagnètic d'alta tensió.  ESTACIÓ 2: Morton Heiling: Creador primeres ulleres realitat virtual (1960). ESTACIÓ 3: Isaac Newton: Descubridor dels líquids no-newtonians i les seves propietats. ESTACIÓ 4: Agnes Luise Wilhelmine Pockels: Tensió superficial dels líquids, propietats i Blaise Pascal: Investigació pes de l'aire, pressió atmosfèrica, propietats dels gasos. ESTACIÓ 5: Joseph Antoine Ferdinand Plateau: Experimentació tensió superficial dels líquids i les propietats de la capil.laritat. ESTACIÓ 6: Ernst Chladni i Thomas Edison: Pioners en investigació de l'acústica i les seves propietats. ESTACIÓ 7: Svante Arrhenius: Precursor en la reacció química àcid-base. ESTACIÓ 8: Robert Hooke: Mecànica dels sòlids deformables i les seves propietats. ESTACIÓ 9: Isaac Newton: Descubridor de la descomposició de la llum, Euclides i W.Snel: Pioners sobre la reflexió i la refracció de la llum i Alhazen: Pare dels estudis científics sobre la òptica. Pare del mètode científic.


Un cop hem après a cada estació què es treballava, hem rebut la visita dels més petits d'una escola propera. Els encarregats aquest cop d'ensenyar el procés experimental han estat els nostres alumnes, que han fet de mestres tot guiant els processos. Tots plegats hem quedat sorpresos de la importància que té empoderar l'alumnat en l'ensenyament - aprenentatge entre iguals. 

Després de la demostració del nostre alumnat cap a l’alumnat dels primers cursos de primària hem fet l’últim workshop de robòtica, on hem pogut practicar amb el Lego WeDo 2.0.  Amb ajuda dels companys polonesos hem construït un robot que havia de sortejar diferents obstacles i hem seguit les instruccions de construcció de diferents models de robot amb mobilitat, pujar rampes, esquivar objectes....

Per finalitzar la sessió, el nostre alumnat ha explicat davant els alumnes de Polònia a partir d'una presentació les característiques de la nostra escola, on estem i què fem. Estaven força nerviosos perquè no han tingut prou temps per preparar la trobada però realment s'han esforçat de valent i ho han fet súper bé.

Al final del matí ens han donat els clauers que havíem fet amb la impressora 3D i hem començat el comiat que no ha finalitzat fins ben entrada la tarda. 

Després de dinar ens hem reunit per últim cop al hall de l’escola on els nens i nenes han fet una cerca d’ous de pasqua pel parc proper a l'escola, tot preparat pels mestres. 

Després han pogut participar en la confecció de palmes de diumenge sant, ous de pasqua i elaborar un menjar típic polonés. Per acabar les famílies ens han obsequiat amb un gran sopar preparat per elles mateixes. 

Ens han cuidat, acompanyat i fet sentir com a casa. Tant alumnat com mestres no oblidarem mai la magnífica estada a Polònia. Un projecte ERASMUS+ compartit amb alumnat i mestres de Grècia, de Polònia i de Catalunya que ens uneix amb experiències, aprenentatges i emocions.   

💛Thank you so much for everything, families, teachers and coordinators.💛

Aquí us deixem el LINK del reportatge fotogràfic que hem fet durant la jornada.