Diario de Finlandia

24 febrer, primer dia de la nostra mobilitat de job shadowing dins del projecte Erasmus+KA122


Avui dissabte 24 de febrer hem arribat a la capital finlandesa, Hèlsinki. Plou i fa 1°de temperatura. Hem aterrat a les 16.20h (15:20h a Sant Antoni de Vilamajor), hem anat a deixar maletes a l’apartament i hem volgut aprofitar per fer una visita a la biblioteca central de Hèlsinki - Oodi, és una biblioteca pública que es va inaugurar el 2018, la biblioteca del segle XXI preparada i equipada, no només per a llegir sinó també per dissenyar roba, maquetes o logos, espai insonoritzat per assajar amb grups de música o tocar instruments en préstec, realitzar impressions en 3D o disseny de projectes en diferents espais com els de marqueteria, robòtica, costura, disseny gràfic, estampació de roba i altres…

Us deixem unes imatges perquè us en feu una idea. Espectacular! 

25 de febrer, segon dia - Hèlsinki.

El despertador ha sonat a les 7 h. Hem tingut temps d'anar a visitar el Market Kauppahalli, un indret tradicional del S. XIX amb botigues i parades d'especialitats fineses úniques. Després hem caminat ½ hora cap a l'estació Päärautatieasema i ens esperaven 5 hores per arribar a Ylivieska. Allà l'Elina, directora de l'escola, ens ha vingut a buscar per acollir-nos a casa seva tota la setmana. Pel camí cap a casa en cotxe, tres linxs nòrdics (espècie en perill d'extinció i molt difícil de veure) ens han sorprès travessant la carretera. En arribar, un sopar casolà, una sauna i a dormir! Demà ens espera un dia intens!

VID_20240225_152713.mp4

5 hores en tren contemplant el mateix paisatge...

26 de febrer de 2024, tercer dia - Nivala

Avui hem tingut la primera experiència escolar finesa. Ens han rebut amb molta il·lusió perquè es volen iniciar en els projectes Erasmus+. La benvinguda ha estat de tota l'escola amb una cançó tradicional finesa que l'alumnat s'ha preparat prèviament.  VIDEO 'RATI RITI RALLA' Popular.

Les classes que hem vist han estat força variades atès que ens han preparat activitats mostrant les seves fortaleses. Hem vist activitats de robòtica tant en activitats de programació pròpiament, com robòtica aplicada a altres disciplines, com ara les ciències. Els espais, els mètodes d'ensenyament aprenentatge, l'organització interna d'escola i les propostes didàctiques estan dissenyades per optimitzar al màxim els recursos que tenen, no gaire diferents dels recursos que tenim en la nostra escola. Aquí us deixem una mostra del reportatge fotogràfic que hem fet i que recull diferents idees de les quals segur aplicarem a la nostra escola.

20240226_130753.mp4

27 de febrer de 2024, quart dia - Nivala

Visitem l’escola Erkkilä Koulu una escola rural amb un total de 68 alumnes i 4 mestres les quals lideren el projecte educatiu. Avui han dedicat el dia amb l’alumnat a fer diferents activitats dins i fora de l’aula per rescatar moments de la història cultural Finlandesa.

Hem elaborat joies amb materials reciclats i comuns com pasta diversa, cartrons i fils de colors  per simbolitzar joies de l'època com a part d'un tresor. 

 Hem tingut la possibilitat de veure propostes que combinen trets culturals amb activitats de moviment. Així doncs, hem reproduït i relacionat diferents moments històrics amb el context d'aula. 

VID_20240227_095837.mp4
20240227_093322.mp4

Quan hem sortit de l'escola, hem anat a Nivala i ens ha donat temps de fer un passeig. Depsrés a les 17h hem pogut compartir experiències i realitats del món de l'educació tot sopant amb mestres de diferents escoles del municipi: Erkkilä Koulu, Aittolan koulu i Järvikylän koulu, totes tres acollint-nos i oferint-nos activitats de robòtica i ciències entre d'altres. 

28 de febrer de 2024, cinquè dia a Nivala

Avui a les 8h del matí ens han deixat a l'escola, encara era fosc. Allà ens esperaven a la sala principals alguns docents de l'escola. Per començar el dia, les primeres sessions, hem anat a veure com l'alumnat de 4t de primària desenvolupava un repte amb robots Mindstorms EV3: Recórrer 1 metre en línia recte, fer un canvi de sentit i retornar al punt d'inici. Una vegada superat el repte inicial, han anat complicant els objectius posant alguns obstacles a superar. 

Una vegada han seguit algunes instruccions, han posat en marxa els robots i han anat copsant la importància de l'ordre de les instruccions, les possibilitats i l'assaig-error. Us compartim uns vídeos del desenvolupament de l'activitat. 

20240228_092042.mp4
20240228_104741.mp4

Després del "break" hem vist diferents activitats amb materials de numeració per entendre la conversió de les diferents unitats de mesura de superfície :m2  dm2  cm2  mm

També ens han ensenyat les dues aules de creació artística. Una aula handicraft, per a confecció de teixits una Maker Woodworking Classroom de creació amb materials de fusta. Observeu... 

En acabar la jornada a l'escola, ens esperava l'amfitriona amb una sopa de salmó boníssima i casolana! Qualsevol àpat calentó s'agraeix moltíssim amb aquest fred, avui 1º. I molt més, quan estàs a punt de viure una experiència brutal: banyar-te en un llac glaçat al bell mig de neu i més neu! Avui anirem a dormir com mai... esperant el dia de demà! 

29 de febrer de 2024, sisè dia - Nivala

Avui ha estat un dia dedicat a la difusió del nostre projecte aquí a Nivala. La directora de l'escola ens ha demanat que expliquem a tots els seus alumnes, agrupats per cada dos nivells, com és la nostra escola, què hi fem, quins projectes portem a terme.  Ens ha demanat que exposem de què va el nostre projecte Erasmus RISE.

Hem explicat a l'alumnat de cicle mig i cicle superior  tot allò relacionat amb el projecte. Han estat molt atents i atentes i ens han fet moltes preguntes relacionades amb el nostre dia a dia i també relacionades amb els motius que ens han portat a triar aquests objectius al nostre Erasmus. Les docents han mostrat, també, molt interès, sobretot en com tirar endavant un projecte Erasmus i en aspectes propis de la nostra organització escolar.  Una vegada finalitzada la presentació, els hem fet un Kahoot de preguntes per comprovar si havien entès tot el què els hem explicat de l'escola Joan Casas. Ha estat molt interessant i divertit veure com anaven contestant, sense gaires equivocacions, tot allò que prèviament havíem explicat.

A les 11h hem iniciat el "lunch" i a les següent sessions hem seguit aprenent amb ells. Hem estat participant d'activitats entorn l'escriptura. Com podem millorar l'escriptura de manera gamificada?  El més important i interessant és la necessitat i l'ús d'utilitzar les paraules amb sentit i coherència sabent utilitzar cada tipus de mot. A partir d'un dau de color començava la màgia, la imaginació i el moviment! 

20240229_123808.mp4

Després d'aquesta sessió hem anat a veure les dues aules de handicrafts. L'alumnat de 5è i 6è  han estat acabant manualitats a la fusteria: unes safates per portar el menjar i un suport de fusta per recolzar el cap dins les seves saunes.

Mentrestant l'alumnat de tercer i quart han participat en un taller de costura, elaborant uns coixins amb herbes aromàtiques i amb pèsols secs cosits amb màquines de cosir. També han acabat d'elaborar unes bosses de roba amb les seves inicials, per a portar les botes d'esquí dins.

Per acabar el dia, el director d'una escola propera de primària, amic de la directora del centre que ens acull, ens ha convidat a berenar a casa seva i així poder compartir impressions sobre com fer un bon projecte Erasmus. Esperem haver estat a l'alçada! 

Nosaltres per sopar, els hem brindat amb una bona truita de patates que els ha encantat! Ha estat un dia molt interessant.    Bona nit

30 de febrer de 2024, setè dia - Nivala

Últim dia d'escola. A la zona on ens trobem, la setmana vinent, fan una setmana de vacances a l'escola. 

A Finlàndia s'organitzen en diferents zones per fer les vacances i no coincidir tot el país en les mateixes dates. Per a l'alumnat, així doncs, és un últim dia abans de marxar uns dies amb la família. 

L'escola ha organitzat, com cada any, una jornada d'esquí amb tot l'alumnat i mestres. L'autocar surt a les 9.30 h de l'escola i a les 10 h arribem i ens organitzem per grups. Cada 30 minuts aproximadament la directora del centre toca un xiulet i fem canvi d'estació i activitat. Una activitat és la d'esquí nòrdic, l'alumnat és autònom i esquia per unes pistes de circuits tancats. La segona activitat és la que genera més somriures i crits, el descens amb trineus, màrfegues i semblants per una baixada llarga i amb força pendent. La tercera activitat és un circuit d'eslàlom i agilitat amb esquís i la quarta és una estació de descans i acondicionament: La "barbecue", on aprofiten per menjar un Frankfurt, un entrepanet i un suc. Fins i tot la majoria porta el seu termo amb una xocolata calenta. Un bon comiat per tornar amb energies renovades!

VID-20240301-WA0042.mp4

En finalitzar la jornada d'esquí, vam rebre un obsequi de l'escola i un acomiadament de l'alumnat i l'equip docent . Van realitzar una entrevista a la Laura Bertran com a directora del Joan Casas que va sortir publicada el mateix dia. 

Una tarda amb família. Acomiadament de la gent que ens ha acollit i ens ha cuidat  aquesta setmana i una bona experiència per conèixer i aprendre de les escoles i cultura finlandesa. 

Demà ben d'hora ens acompanyen a l'estació de tren i ens espera 5 hores de tren fins a Ylivieska i 20 minuts fins a l'aeroport de Hèlsinki. Allà esperarem el nostre vol de 4 hores fins a Barcelona.