POLS DE DIAMANT

L A B O R A T O R I

  & 

R O B Ò T I C A

En els dos darrers trimestres del curs hem introduït dins el treball de laboratori, la robòtica educativa. Es basa en la utilització de dispositius dissenyats per fer servir a l’aula per treballar l’aprenentatge basat en reptes i projectes de manera senzilla, des de els nivells educatius d’Infantil fins a Batxillerat. Utilitzem kits de robòtica que estan conformats per una sèrie de mòduls electrònics que inclouen una placa base programable per controlar els sistemes, el motor per dirigir els moviments dels robots, sensors de llum i infrarojos, un mòdul bluetooth, piles i més elements necessaris per a que l’equip funcioni.

L’organització, la repartició de tasques i responsabilitats dels equips cooperatius és la mateixa que la dels experiments de laboratori. La proposta de treball es presenta com una història on  es plantegen dos reptes de construcció i moviment al que han de donar resposta mitjançant la realització petites investigacions aplicades a la tecnologia, fent petites hipòtesis, seleccionant el material amb elements modulars  de  construcció i del llenguatge de programació, extraient conclusions i comunicant els resultats. 

L’objecte d’estudi en el cas de la robòtica, apart de ser també el medi, ens amplia l’aprenentatge a d’altres camps com són la lògica, la resolució de problemes, l’ús de la tecnologia i el pensament computacional, i ens permet fer-ho de manera combinada  desenvolupant  dos tipus d’habilitats: la  habilitat tècnica i la destresa.

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

Colònies

MAS MUXACH

Els dies 29, 20 i 31 de maig, a Mas Muxach (Brunyola) hem gaudit d'uns dies  en un bonic entorn compartint bones estones i fent tallers d' escalada, tir amb arc, jocs de nit, festa de comiat...


Les activitats que vam realitzar giraven al voltant del centre d’interès: “JOAN DE SERRALLONGA, L’ÚLTIM BANDOLER”


Van apropar-se i van conèixer la història dels bandolers i bandoleres, practicant habilitats per ser una colla bandolera com cal i descobrint el seu entorn i el perquè dels seus actes. El blau és el color del Virrei/na, així que havien d’anar amb mil ulls perquè els espies del/la Virrei/na no descobrissin el pla de tots ells i elles per deslliurar-se de les tropes!


III Bastonada de Cardedeu

Un nou any hem participat a la Bastonada de Cardedeu. El Ball de Bastons és una dansa col·lectiva pròpia de molts llocs del món i que compta amb una amplíssima tradició a Catalunya. 

Els nens i nenes de tots els quarts de les escoles de Cardedeu han participat en aquesta festa tradicional comunitària que afavoreix l'interrelació entre tots els infants del municipi, d'una mateixa edat i en la qual hi assisteixen els pares com a espectadors. 

Els alumnes han estat contents de participar-hi i han gaudit  molt  d'aquesta experiència.

JOCS FLORALS

SANT JORDI 2024

Aquest 24 d'abril hem organitzat una nova edició dels Jocs Florals de Cicle Mitjà. 

Per celebrar Sant Jordi, ens hem endinsat en el món de la poesia i hem creat poemes. Hem llegit i escrit, tot compartint els nostres pensaments, imaginació i emocions, amb ganes i il·lusió i jugant amb el llenguatge i les paraules. I, sobretot, hem après una mica més a cultivar el gust per la literatura. 


Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

AUDITORI DE CARDEDEU


El dimarts 16 d'abril hem pogut gaudir de "LA FAULA DE L'ESQUIROL ".

Una faula que acaba amb una conclusió moral. Aquest espectacle, ens proposa pensar, reflexionar i aprofundir sobre la diferència i el mestissatge. L'eriçó i l'esquirol són molt diferents, però tenen infinitat d’oportunitats per aprendre i compartir plegats.

Obra: https://www.youtube.com/watch?v=xObUojk2T4c

Informació: https://www.labaldufateatre.com/espectacles/la-faula-de-esquirol/ 

JUGUEM  AMB VALORS

Des de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de Cardedeu, se'ns presenta el programa de formació esportiva: “JUGUEM AMB VALORS”.

Amb l'activitat de  ”SOM UN EQUIP” i ”JUGUEM UN BON MATCH”, a la primera part de la sessió, els nens i nenes han treballat l’esport del Maçaball, un esport alternatiu amb un enfocament de coeducació que permet ser practicat en qualsevol nivell i que posa èmfasi dins d’un caràcter lúdic i recreatiu. La coordinació i la organització dels components de l’equip, abans del joc per  la posició en que juguin els membres, fa que es potenciïn la comunicació, així com el respecte. A la segona part de la sessió han practicat el Tennis on valors com la comunicació i el respecte seran presents per aconseguir un joc net. 


Benvinguts al circ

El repte és crear una actuació de circ grupal però abans les noies i nois de 4t necessiten desenvolupar habilitats motrius com el salt (utilitzant cordes i el trampolí), la coordinació practicant malabars i l’equilibri, la coordinació i, sobretot, la cooperació amb l’acrosport. El joc i els reptes guiats han servit per experimentar i practicar de manera autònoma

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

MADOLA A L' ART VIGENT

Madola (Barcelona, 1944) presenta una exposició on mostra la seva trajectòria artística amb peces que ens parlen de territori i d’una cultura oberta al mediterrani que ha servit d’inspiració a l’artista al llarg dels anys. És una artista de referència en l’àmbit de la ceràmica amb obra a museus de tot el món. Amb una obra que es caracteritza per l’estudi de les formes de gran format a partir de la nuesa del fang refractari amb colors i tons propis del seu territori més proper, a la comarca del Maresme, prop del mar i la muntanya.

Hem pogut veure i participar amb l'Art Vigent al museu de Cardedeu de l'exposició de l’artista Madola, ceramista, escultora i pintora.  Hem conegut alguns materials amb els que treballa  i hem vist una mostra del vídeo on la Mandola fa un recorregut de la seva vida personal i artística.

TALLER DE TEATRE 

A LA TÈXTIL RASE

Hem participat al taller de teatre que han organitzat les Regidories de Cultura i d’ Educació conjuntament amb els equips directius de les escoles de Cardedeu. L’objectiu ha estat apropar les arts escèniques als infants i al mateix temps conèixer el nou  equipament cultural Tèxtil Rase, Fàbrica de Cultura. 

Hem gaudit d'aquest taller de teatre juntament amb nens i nenes de l'escola Les Aigües.


Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge


CELEBREM EL CARNAVAL


El nostre eslògan aquest any ha estat: "Cada gota és vida"

Hem elaborat uns barrets  amb animals aquàtics,  també una pancarta que ens hem penjat,  on es feia una crida a la necessitat d'aigua per viure.

Cada grup de nens i nenes hem posat una gran gota d'aigua com a ingredient per una poció màgica que el rei Carnestoltes ha fet servir per fer un cant i un conjur per demanar que plogui.

Desitgem  doncs, de tot cor,  que  plogui i es pugui alleugerir la sequera!


DIJOUS GRAS

El dijous vuit de febrer hem gaudit  d'una bona passejada. Hem fet una parada per observar les vaques menjant al prat, hem observat unes gallines a un hort i també hem passat pel bunquer del camp d'aviació. 

Després hem arribat al parc de Bellavista, hem esmorzat tots junts per  celebrar el dijous gras i hem passat una bona estona al parc. 

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

TEATRE "HOTEL BUCAREST"

Un espectacle que intenta posar un toc d'humor que fa que quedi un somriure pintat al rostre del públic.

Tres botons són els protagonistes d'aquest espectacle que, jugant amb elements quotidians, us transportarà a un món on la màgia i la fantasia són les llengües que s'hi parlen.

L'espectacle de circ Hotel Bucarest (2019) s’inspira en la pel·lícula Gran Hotel Budapest, que explica les vivències de tres porters d’un gran hotel que interactuen amb els hostatges que s’hi allotgen. Hem vist malabarismes, equilibris i gags plens d’un humor subtil i sincerament crític.

La jove companyia de circ Total Circ es crea el 2014 i comença a fer espectacles de circ arreu de Catalunya. L’Aram, amb molta destresa, manipula objectes; en Pau fa equilibris amb el monocicle i els malabars; i en Dorian fa equilibris acrobàtics. Tots tres actuen en una sintonia extraordinària.


TOTS I TOTES HEM RIGUT 

I ENS HO HEM PASSAT D'ALLÒ MÉS BÉ!!

TARDA DE JOGUINES

Hem tingut la oportunitat de portar les nostres joguines a l’escola i compartir-les amb els nostres companys i companyes. Hem gaudit molt la tarda de divendres !

EDUCACIÓ FÍSICA


“Què podem fer junts?” és la pregunta que ha donat inici a un munt de reptes motrius que els infants de 4t han provat a superar de manera cooperativa. El treball en equip, l’escolta activa i la presa de decisions s’han desenvolupat en cada sessió. En grup, també han creat els seus propis reptes per tal de compartir-los amb la resta de companyes i companys. 

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

CONCERT DE 

SANTA CECÍLIA

El divendres 24 de novembre vam poder gaudir del "Gran viatge" que vam realitzar amb el concert de Santa Cecília.

Els nens i nenes de 4t vam fer la presentació juntament amb l'Eva, una mare de l'escola. Ens va agradar molt poder participar-hi d'aquesta manera, a més a més d'actuar amb la nostra cancó amb instruments.


FESTA DE LA CASTANYADA


I la primera de les grans tradicions que celebrem a l'escola ja és aquí.  LA CASTANYADA! 

Hem pogut gaudir molt de la tarda, tot menjant castanyes i acompanyats de les famílies. 

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge

Podeu  veure més fotos clicant damunt la imatge


FEM VOLAR AVIONS

D'una manera ben divertida, a partir d'una proposta de la llibreta viatgera hem fet la IV Cursa d'avions de paper del Granés.

Al pati hem preparat la pista d'aterratge que necessitàvem per poder mesurar, entre tots,  fins a on arribava cada avió.  

D'aquesta manera hem practicat la mesura d'una manera vivencial i motivadora.

Els avions volaven a la perfecció ;)


ElS PRIMERS DIES 

DEL NOU CURS a 4t



Després dels nervis pensant en el primer dia d'escola, ràpidament ens posem en marxa. 

US DONEM LA BENVINGUDA 

AL CURS 2023-24 POLS DE DIAMANT DE 4t

ACOMIADEM EL CURS 2022-23. 

MOLT BON ESTIU HURACANS de 3r!

II Bastonada de Cardedeu

Aquest any hem participat en la II Bastonada de Cardedeu.  

Hem pogut gaudir, amb música en directe, del ball de bastons, ball de gitanes  i una sardana conjunta, danses tradicionals que tenen lloc principalment en poblacions catalanes i valencianes.  

És resultat del treball realitzat pels nens i nens de 3r i 4t de totes les escoles públiques de Cardedeu.

El parc Pompeu Fabra es va omplir d'infants que van ballar i gaudir de les danses preparades al llarg del trimestre.

Colònies 

CAN CABALLÉ

Els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny a Can Caballé (L'Estanyol) hem gaudit d'uns dies  en un bonic entorn compartint bones estones i fent tallers d'escuts, escalada, tir amb arc, torneig medieval, jocs de nit , festa de comiat...

Les activitats que vam fer giraven al voltant  de L’EDAT MITJANA. GUIFRÉ EL PELÓS. Ens vam convertir en cavallers/es durant uns dies!!

Vam descobrir les Terres de Can Caballé, el Volcà de la Crosa i l’Ermita de Sant Llop.

Museu de Cardedeu 

Núria Duran

Aquest curs també hem anat a conèixer l'obra d'una artista emmarcada dins el cicle Cardedeu amb l'Art Vigent al Museu de Cardedeu.

L'exposició és "Pobles nòmades" de la Núria Duran.  De la mà de l'educadora del museu hem explorat els paisatges que conformen el conjunt de les instal·lacions que es mostren a la sala.

A partir de l'observació de les obres i el diàleg amb la monitora veiem la tridimensionalitat de l'obra de la Núria i fins i tots podem entrar en alguna peça.

Complementem la visita amb un petit taller de dibuix guiat on es fa èmfasi en el procés creatiu, mostrant com de vegades, el més important no és el que es dibuixa sinó com es dibuixa.

Els grups de 3r de les escoles de Cardedeu hem participat en la proposta col.laborativa entorn a l'exposició d'Art Vigent d'enguany. Els nens i nenes han tingut l'oportunitat de fer les pròpies creacions apropant-los a l'art contemporani i afavorint l’aprenentatge dels llenguatges artístics i creatius actuals.

El resultat són unes obres molt creatives i ben originals!!!

JOCS FLORALS

Cada any i amb la voluntat de promoure l'escriptura entre els infants l'escola celebra els Jocs Florals, recuperant un certamen literari instituït per primer cop al sg. XIV al Llenguadoc per a premiar el gènere poètic. Aquest certamen va quedar prohibit durant la dictadura franquista mantenint-se en la clandestinitat. Es va recuperar de nou l'any 78 amb el restabliment de la democràcia i actualment es continua celebrant.

A l'escola, seguint la tradició es fa un concurs de poesia on participen els infants de cicle mitjà i on es seleccionen uns finalistes, que reben un pom de flors, i d'entre els quals es trien els tres premis guanyadors.  Cada guanyador rep com a regal un llibre. 

La celebració té lloc al pati de l'escola i hi assisteixen tots els cursos de cicle mitjà.

MESUREM L'ESPAI


Retornats de les vacances del Nadal, iniciem el segon trimestre treballant dos aspectes: una dansa i aspectes del nostre cos. En aquests moments alternem ambdós temes. D'una banda assagem (juntament amb l'assignatura de música) la dansa de Gitanes i de l'altra hem començat a abastar l'espai de treball d'educació física, és a dir el gimnàs, des de diverses parts del nostre cos (caminant, passes de costat, gambades, cos sencer ajagut al terra...), comprovant que l'espai (tot i ser el mateix) no mesura igual per a tothom. Poc a poc anirem avançant amb nous coneixements fins a convertir-nos en uns experts.


A la darrera sessió de MÚSICA del 1r trimestre, després d’assajar la cançó del Petit Príncep per la cantada solidària, un infant ha demanat d’ensenyar una cançó de Nadal que ha après amb el piano. Un cop l’hem escoltat, alguns voluntaris i algunes voluntàries s’han ofert per acompanyar-lo amb instruments que tenim a l’aula de música: “jo hi afegiria una guitarra suaveta”, “jo hi posaria la caixa”, “no recordo com es diu aquest instrument però crec que hi quedaria bé”.  Un a un, cada membre de la classe s’ha anat afegint a la composició i finalment totes i tots hem interpretat aquesta cançó amb un acompanyament únic i irrepetible, amb una introducció i un final. Ha estat el tancament més entranyable per un trimestre en el que hem gaudit molt fent música plegades i plegats!

Dissenyar, elaborar i difondre creacions culturals i artístiques colālaboratives, assumint diferents rols, posant en valor el procés, per desenvolupar la creativitat, el sentit de pertinença i arribar a un resultat final.

      Competència 4 de l’educació artística. Nou decret de currículum (175/2022). 

INVENTEM I JUGUEM 

A L'ESPAI

Durant aquest trimestre els infants de tercer han treballat i han gaudit força realitzant jocs i activitats centrades en el treball de la socialització, el coneixement corporal, el treball postural, la percepció espaial i la lateralitat.

Recordant la setmana de la música


La participació en la creació, el disseny, l’elaboració i la difusió de produccions culturals i artístiques és primordial per al ple desenvolupament de la persona.  (Nou decret de currículum de primària)


“Em vaig sentir emocionada i nerviosa”, “amb vergonya”, “em va agradar estar a dalt de l’escenari”, “molt content”, “em va agradar que sortien rinoceronts i zebres”, “vaig actuar jo primer i després la meva mare”, “em van semblar molt monos els de P3”, “em va agradar aquell contrabaix (violoncel)”, “em va agradar veure el Carlos amb el sintetitzador” . 


Aquestes són algunes de les reaccions que els nens i nenes de l’escola han expressat en les rotllanes de paraula que hem fet a l’aula de música i dansa recordant una setmana de la música plena de vivències i emocions.


Per què “Cantaballactua”?


L’any 2022 és el 400 aniversari del dramaturg francès Molière. A part de ser un dels principals escriptors de teatre còmic de la història, Molière va ser un dels pioners en incloure el ballet i el cant en les seves obres. Molts anys més tard, al segle XX, als Estats Units, va néixer amb molt d’èxit  el teatre musical  que precisament combinava aquestes tres disciplines (dansa, cant i actuació). 


A l’escola Granés, enguany, hem volgut donar valor al nostre projecte singular de teatre. Per això, hem aprofitat l’efemèride del naixement de Molière per preparar un gran espectacle de musicals sota el títol “¡Cantaballactua!”. 


Octubre i novembre han estat uns mesos de treball intens a l’aula de música, hem descobert qui era Molière i perquè està relacionat amb la música i el teatre musical, cadascú ha anomenat les seves pel·lícules musicals preferides i hem pogut veure un fragment de les més votades. Ens hem esforçat  de valent preparant la cançó pel concert fixant-nos en el cant (la veu, l’afinació), el ball (els moviments coordinats de grup ) i l’actuació (la forma d’expressar la lletra amb la l’expressió i el gest). 


També, la setmana de la música i l’anterior a aquesta les aules s’han omplert de música amb assajos, elaboració de caracteritzacions i altres treballs relacionats amb Molière i el teatre musical. En aquest enllaç podeu veure un recull d’imatges i vídeos de tot aquest treball fet amb tanta il·lusió. 


Bibliografia:  MCLELLAN, JOSEPH, The forgotten musicals of Molière. Washington Post. July 17, 1988 (article). https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/style/1988/07/17/the-forgotten-musicals-of-moliere/540ffef6-c68d-49b1-abb6-e392bbcc7ce7 

JUGUEM AMB VALORS 

al pavelló de Cardedeu

Van practicar beisbol: un esport d’equip en què tots els components de l’equip han d’estar molt coordinats.  La comunicació i la col·laboració eren fonamentals per aconseguir l’objectiu proposat. 

Mitjançant la dansa van treballar l’expressió corporal, la coordinació i el ritme com a llenguatge no verbal fent servir el temps, l’espai i la música per a prendre consciència del propi cos.

DIBUIXANT NÚVOLS al  PARC POMPEU FABRA


El dia 9 de setembre vam anar al parc Pompeu Fabra a donar formes al núvols i dibuixar al natural. 

Ens vam inspirar en l'artista Martin Feijoó

El resultat va ser un desbordant exercici d'imaginació!!

US DONEM LA BENVINGUDA a 3r

Compartim amb vosaltres les imatges dels primers dies!! 

Poc a poc ens anem adaptant a les noves rutines i els espais del nou cicle.