Projectes

Cada trimestre treballem un projecte diferent. Al llarg de tot el curs anem desenvolupant el projecte de l'hort i jardí de plantes aromàtiques i remeieres.

Partim de les preguntes que es fan els infants, fem recerca d'informació amb la vostra col·laboració i treballem la informació per donar resposta a les preguntes des d'un enfocament globalitzat i interdisciplinari. 

Capacitat de l'embassament

Per comprendre l'aigua que hi cap a l'embassament de Vallforners, treballem el metre cúbic i els litres. Quanta aigua!

Àlbum de fotos

La Riera de Vallforners

El tercer trimestre, al projecte de la Riera de Vallforners, ens aproparem a la riera i donarem resposta a les preguntes que ens fem: on neix i on acaba?, quines plantes i animals hi podem trobar?, quines espècies invasores hi ha?, quanta aigua cap a l'embassament de Vallforners?...

Alguns enllaços interessants que podeu consultar en família: 

Cardedeu

Al llarg del segon trimestre coneixem Cardedeu a través de visites d'entorn, a l'Ajuntament, a la policia, l'itinerari del Museu a "la casa decorada"... , cerquem informació sobre la història amb el Follet Verdet i fotos antigues, sobre els serveis, les zones verdes, les festes...                                        Àlbum de fotos

Les festes de Cardedeu

El 19 de març la Thao, l'Ada i la Clara ens expliquen les festes de Cardedeu. Es nota que s'ho han preparat bé abans! 

Àlbum de fotos

Carrers amb nom de dona

Després de llegir els noms dels carrers de Cardedeu, hem trobat només 11 noms de dona i 115 noms d'home. Fem un cartell i el pengem a la tanca. Encara queda molta feina per fer! És injust!

Àlbum de fotos

Visitem la policia

El 22 de febrer visitem les instal·lacions de la policia i el Jose ens explica totes les tasques que fan i la diversitat de serveis que ofereixen.

Àlbum de fotos.

Visitem l'Ajuntament

El 20 de febrer fem una visita a l'Ajuntament. Ens rep l'alcalde Josep Quesada a la Sala de Plens i  li fem les preguntes que hem preparat prèviament. Després  coneixem les instal·lacions i les persones que hi treballen. Tot plegat molt interessant!

Àlbum de fotos

El gamarús

El primer trimestre, treballem el projecte del gamarús per donar resposta a totes les preguntes que ens fem sobre aquesta rapinyaire nocturna que dona nom al nostre grup. Tenim curiositat per saber d'on ve l'expressió "no siguis gamarús". 

Fem recerca i vestim l'espai del projecte

Al llarg del trimestre anem aportant llibres, revistes, cartells i fulletons amb informació sobre el gamarús. També comptem amb el quadern que ens van donar al Cim d'Àligues i unes egagròpiles de gamarús que ens van regalar. Hi pengem també fotos, dibuixos, gamarussos fets amb papiroflèxia, un poema. Finalment incorporem un gamarús de peluix que udola.

Les mesures del gamarús

Dibuixem la silueta d'un gamarús a mida real i mesurem l'alçada i l'envergadura. Després comparem aquestes mesures amb les del voltor negre (la rapinyaire més gran a casa nostra) i l'òliba. Aprofitem l'exposició de fruits de tardor per pesar-los i busquem quina carbassa s'aproxima al pes d'un gamarús i quantes castanyes necessitem per fer el seu pes.

Àlbum de fotos.

Qui viu al pati?

El primer trimestre de primer treballem el projecte "Qui viu al pati?" per posar en valor tots els éssers que viuen al pati de l'escola. 

Document amb fotos i noms (ocells, arbres, plantes aromàtiques, herbes)                                         Àlbum de fotos

Participem al "Projecte orenetes"

Aquesta primavera ens hem inscrit al "Projecte Orenetes" per fer el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca de l'escola.

Àlbum de fotos.

Plantes aromàtiques i remeieres

Observem el jardí d'aromàtiques del Granés, identifiquem les diferents plantes, estudiem les seves propietats i ho expliquem a la resta del grup.

Àlbum de fotos

Sembrem, plantem i observem

Degut a la sequera, sembrem a l'hort llavors d'herbes del camp (rosella, dent de lleó , sarró de pastor, boixac...) que necessiten poca aigua i observem com creixen. També sembrem llavors de carbassa, de flor de nit i de nespra en potets de iogurt que ens endurem a casa. Plantem maduixeres, julivert i altres plantes a l'hort i al jardí d'aromàtiques.                              Àlbum de fotos

Identifiquem els arbres

Situem al plànol i identifiquem els arbres del pati. Tenim 10 especies diferents: pi pinyoner, mèlia, catalpa, lledoner, om, arbre de l'amor, morera, til·ler, garrofer i els magnífics cedres del pati d'infantil.

Àlbum de fotos

Què li passa al cos? 

Aquest segon trimestre desenvolupem el projecte del cos humà.

Primer de tot, fem una conversa a la rotllana per compartir les idees prèvies que tenim sobre el cos humà i els hàbits saludables. Déu-n'hi-do el que ja sabem!

Al llarg del projecte, contrastarem les idees que tenim ara amb noves informacions que ens ajudaran a confirmar si aquestes primeres idees són encertades i ampliar els coneixements.

En aquesta primera conversa d’aula ja comencen a sorgir dubtes que ens porten a formular preguntes d’investigació.

Després, organitzem les nostres preguntes per donar coherència. 

Enllaç a l'àlbum de fotos del projecte.

Anem agrupant aquelles que tenen relació i ja es comença a veure l’esquelet del nostre mapa conceptual a l'espai del projecte. Durant el projecte, segur que aniran sorgint noves preguntes d’investigació.

Cerquem informació

Ens donem compte que hi ha estratègies diferents per respondre les preguntes d’investigació:

Al llarg del projecte, les anirem practicant i així aprenem a aprendre i ens serviran més endavant en altres projectes que fem.

Fem matemàtiques al projecte!

Al cos hi ha 206 ossos. Els comptem de deu en deu amb l'ajut dels blocs multibase.

Comprovem que a les mans i als peus hi ha 106 ossos, més de la meitat dels ossos del cos.

Cos i geometria

El 6 de març representem el cos amb figures geomètriques i amb materials diversos. Ja tenim clar que tenim moltes articulacions. Ha estat genial!

Àlbum de fotos

Experimentem la digestió

El 23 de març fem un experiment sobre la digestió. Tallem i triturem com la dentadura, amb una mica d'aigua (saliva) i afegim sucs gàstrics (vinagre) i amassem en una bossa (estómac), fem baixar per una bena (intestins) i ... Interessant i divertit!

Enllaç un vídeo de l'experiment.

Àlbum de fotos

Ja tenim nom! Les genetes

Setembre de 2022. Després de dir noms de vertebrats del nostre entorn, veure fotos i familiaritzar-nos amb els seus noms, vam descartar-ne uns quants i ens vam quedar amb alguns que ens agradaven més: la guineu, l'eriçó, el talpó roig, la fagina i la geneta. Finalment, després de les votacions, va sortir escollida la geneta. Hem començat a guarnir les lletres per posar a la porta i a la rotllana han anat sortint preguntes que ens fem sobre aquest animal: com viu?, què menja?, com són les cries?, hiverna? i moltes més. Ara, ens toca trobar les respostes. Ens ajudareu?


Quines preguntes ens fem sobre les genetes?

Iniciem el projecte de les genetes a la rotllana.  Per començar, ens preguntem QUÈ SABEM DE LA GENETA? Un cop hem recollit tot allò que ja sabem, toca dir QUÈ VOLEM SABER SOBRE LA GENETA?: com viu?, què menja?, com té les cries?, hiverna?... Ara, ens tocarà cercar informació per trobar les respostes. Ens ajudeu?

El nostre espai del projecte

Al llarg dels trimestre, hem anat fent recerca i compartint informacions sobre les genetes i també hem creat alguns contes  i alguna geneta amb materials diversos. Ens ha quedat un racó ben interessant amb diorama i tot. Gràcies per la vostra col·laboració.