Espais d'aprenentatge

En els dos darrers trimestres del curs hem introduït dins el treball de laboratori, la robòtica educativa. Es basa en la utilització de dispositius dissenyats per fer servir a l’aula per treballar l’aprenentatge basat en reptes i projectes de manera senzilla, des de els nivells educatius d’Infantil fins a Batxillerat. Utilitzem kits de robòtica que estan conformats per una sèrie de mòduls electrònics que inclouen una placa base programable per controlar els sistemes, el motor per dirigir els moviments dels robots, sensors de llum i infrarojos, un mòdul bluetooth, piles i més elements necessaris per a que l’equip funcioni.

L’organització, la repartició de tasques i responsabilitats dels equips cooperatius és la mateixa que la dels experiments de laboratori. La proposta de treball es presenta com una història on  es plantegen dos reptes de construcció i moviment al que han de donar resposta mitjançant la realització petites investigacions aplicades a la tecnologia, fent petites hipòtesis, seleccionant el material amb elements modulars  de  construcció i del llenguatge de programació, extraient conclusions i comunicant els resultats. 

L’objecte d’estudi en el cas de la robòtica, apart de ser també el medi, ens amplia l’aprenentatge a d’altres camps com són la lògica, la resolució de problemes, l’ús de la tecnologia i el pensament computacional, i ens permet fer-ho de manera combinada  desenvolupant  dos tipus d’habilitats: la  habilitat tècnica i la destresa.

L A B O R A T O R I

  & 

R O B Ò T I C A

Anem al laboratori

A 2n comencem a anar al laboratori de primària. Fem experiments ben interessants. 

Quant temps necessita algú que investiga per trobar una solució? La troba? L'error forma part del procés?

Com sabeu, la nostra societat evoluciona a una velocitat que fa vertigen... però amb els recursos necessaris i en equip, som imparables!

El laboratori és un dels projectes més importants de la nostra escola, un context d'aprenentatge ben singular que ens permet desplegar estratègies úniques, propostes que ens estimulen i desenvolupen els sentits, que ens ajuden a comprendre el que ens envolta i ens permeten fer connexions úniques. 

Treballem en equip, cerquem informació, prenem decisions, cooperem, confiem, vivim els processos que fan més perdurables els aprenentatges,  mirem de cara l'error entenent que forma part de l'aprenentatge i el transformem en una oportunitat per regular-nos i desxifrar els camins que ens duran a l'èxit.... I què passaria si la llengua vehicular fos l'anglès? Doncs sí, a partir de tercer l'anglès es va convertint en la llengua  emprada per la mestra per dinamitzar l'espai i l'activitat, un context perfecte en el qual la llengua esdevé un element complementari i  que converteix aquest projecte en un referent AICLE/CLIL  (metodologies emprades en projectes d'innovació educativa en llengües estrangeres) de la nostra comarca.

Fem ciència, fem Granés!

Anem a la ludoteca

Quinzenalment i amb mig grup, anem a la ludoteca on treballem de manera manipulativa, amb materials ben diversos. Allà hi tenim la botiga que ens permet aplicar les mesures treballades, el càlcul amb diners o altres aspectes matemàtics en un context que simula la realitat. Ens organitzem en petits equips i, mentre uns són a la botiga, els altres fan numeració i càlcul amb blocs multibase, regletes, àbacs..., resolen jocs de lògica o d'organització espacial, tangram... i anem rotant.

Àlbum de fotos 23-24.



La botiga del Granés

A la ludoteca hi tenim la botiga de productes a granel. Amb el catàleg sabem el preu de cada producte.

Molts productes a granel.

Les balances per pesar.

L'espai per mesurar la llargària.

Aprenem el valor de les monedes i dels bitllets, a sumar i a tornar el canvi.

1r Anem a la ludoteca 

A la ludoteca disposem de tot tipus de material per fer activitats de matemàtiques a partir de la manipulació. Hem començat treballant amb avellanes: hem vist la dificultat de comptar-ne 100, com és més fàcil fent grups de 10, hem comptat de 10 en 10, ens hem iniciat en el concepte de la desena i hem practicat els números del 10 al 20.

Enllaç a l'àlbum de fotos.

Comprem amb euros

A primer, per poder comprar a la botiga del Granés comencem per familiaritzar-nos amb les monedes de cèntims d'euro i les monedes i bitllets d'euro. Ho anirem practicant al llarg de tot el curs. 

Enllaç a l'àlbum de fotos.

Enrajolem el Granés

A finals de març dissenyem rajoles simètriques i ben boniques. Quin repte!

Àlbum de fotos