P4B

ELS MÚSICS

JA SOM A P4

ESTEM PREPARATS PER COMPARTIR JOCS, EXPERIMENTS I UN MUNT DE VIVÈNCIES QUE ENS AJUDARAN A CRÉIXER I SER FELIÇOS.

PROJECTE: ELS MÚSICS I LA CASA D'OCELLS

Els nens i nenes de P3 de la classe de les bombolles han fet un hotel d'insectes que l'han posat al pati de l'escola. Nosaltres en una de les visites a l'hort l'hem vist i hem estat parlat de la seva utilitat i de com hem de tenir-ne cura i que no es faci malbé. A la conversa ha sorgit l'interès de fet nosaltres també un hotel pels insectes però hem pensat que ja en tenim un i potser podriem fer una altra cosa. Hem estat parlant d'altres animals que veiem al pati i de seguida hem començat a parlar dels ocells i de la idea de fer una casa perquè puguin viure els ocells que de vegades estan al pati. Entre tots doncs hem acordat fer una CASA D'OCELLS!!.

Quins ocells venen per l'escola?

Per quin ocell li farem la casa?

Aquestes son les primeres preguntes que ens vam fer i vam pensar que per fer la casa abans hauriem de conèixer i investigar els aspectes més importants dels ocells per decidir per quin ocell seria la nostra casa.

Els coneixements previs dels nenes i nenes son el punt de partida per començar el joc, l'experimentació i la manipulació en aquest projecte per poder aprendre i expressar-ho.

Que els ocells neixen dels ous ho sabia tothom però com son els ous, les seves parts, el seu tacte, el seu olor ja no hi havia tant consens. Per això vam fer experiments amb ous.


Vam començar parlant dels ous, la seva forma el seu olor, el seu tacte, els seu color.....

i com era per dintre

La clara és transparent

La closca es trenca fàcilment

Costa separa la clara del rovell

Està enganxifós

Els ocellets piquen a poc a poc per trencar la closca

Vam classificar les parts de l'ou.

Vam parlar de perquè servia cada part: la closca per protegir, el rovell és on es forma del pollet i la clara és el seu menjar.

Perquè la closca és dura? per contestar a aquesta pregunta vam fer un experiment per veure el què passava si posavem un ou amb vinagre

Ho vam deixar un temps per veure el què passaria

A la closca de l'ou van començar a apareixer bombolles. Fa gas!! van dir.

Al dia següent vam parlar del que havia passat: La closca està tova!!! El vinagre ha desfet la closca!!!

La closca havia canviat

Podia botar!!!

Vam fer dibuixos de com es feia el pollet a dintre de l'ou.

TREBALL DE CAMP: ELS OCELLS DE LA CIUTAT.

Per fer la casa d'ocells necessitem saber quins ocells hi ha a Barcelona i res millor, que fer una sortida per poder investigar-los en el seu hàbitat real per saber com son, què mengen, com es comporten, com son els seus nius... Amb aquestes preguntes comencem el treball.

Plantegem la sortida al parc de vil·la Amèlia que és a prop de l'escola i podem anar caminant i després del treball podrem aprofitar i quedar-nos allí a jugar.

Una vegada allí ens repartim en tres equips petits per podem treballar millor i aprofitar el material

Com son els ocells?

A parit de les experiències plantejades mitjançant l'observació i la recollida de plomes ,els nens i nenes van parlar de les parts dels ocells i de les característiques de les plomes segon la seva forma

Com fan els nius?

A partir de l'observació dels nius que vam trobar, principalment de cotorres, vam fer nius amb les branques petites, fulles i tot el que vam trobar al parc per experimentar la feina que fan els ocells

Què mengen?

Com es comporten?

vam fer un recorregut per tot els parc buscant ocell i amb les tabletes els vam fer fotos per poder tenir imatges de tots els ocells que vam trobar. També ens van fixar en com es comportaven estant uns més porucs que d'altres. També els vam donar diferents tipus de menjar i ens vam fixar en el que els agradava. pa, llavors, fulles i cucs

Tot plegats va ser una jornada molt interessant on els nens i nenes van fer d'investigadors de la natura i del que van treure moltes conclusions.

Aquí teniu un recull de les millors imatges que van fer els nostres fotògrafs. Vam trobar coloms,pardals,cotorres,tórtores, merles i garses, sols ens va faltar les gavines.

PERQUÈ ELS OCELLS PODEN VOLAR?

Per intentar contestar aquesta pregunta vam realitzar una sèrie d'experiments relacionats amb el vent on els nens i nenes van gaudir i vam poder comprovar diferents fenomens, que es produeixen amb l'aire o el vent .

Van fer carreres empentant les boles amb els infladors. Vam veure que l'aire té força i pot empentar coses

Amb boles de diferent materials vam veure que unes volaven amb l'aire de l'assecador i d'altres que no ho feien.

Els globus es mantenien volant amb la força de l'aire

Vam comprovar les possibilitats de vol de diferents materials

Un cop acabats els experiments vam posar en comú tot el que haviem experimentat. La conversa va ser molt interessant i van sortir conceptes relacionats amb el pes, el tipus de material, les característiques del vent , el tamany de les coses i moltes coses més que ens van fer arribar a la conclusió que el vent té molt a veure amb el vol dels ocells i així com el seu pes i el tamany de les ales.

Aquí teniu un recull d'imatges dels nens fent els experiments

CONSTRUÏM LA CASA D'OCELLS

Una vegada hem vist quins ocells viuen a Barcelona aprenent moltes coses relacionades amb els ocells mitjançant totes les activitat, experiències i sortides que hem fet. Ens proposem fer la casa d'ocells i hem decidit entre tots que serà pels coloms.

A la rotllana hem pensat el material i el tamany i el què necessitarem per fer-la. Hem decidit fer-la de fusta i per això hem pensat de escriure un llistat per veure tot el material que necessitem, les fustes i les formes de les fustes .així hem pensat que necessitarem fustes quadrades i rectangles .



Hem parlat de les formes

Hem pensat on ficar cada part per composar-la i hem començat a enganxar-la

Entre tot hem posat la pega en les arestes.

Ens hem convertit en uns grans fusters

i evanistes picant el nostre nom a les fustes

Entre tots li hem posat un protector per la fusta

Una vegada hem acabat la casa de coloms, hem baixat al pati per decidir on posar-la. Entre tots hem pensat que estaria molt bé al costat de l'arbre perquè així tindrà més ombra.

I allà que he anat a penjar-la.

per un esdeveniment tant important, necessitaven un fotògraf i el leo s'ha mostrat voluntari fent unes fotos molt boniques.

I així hem acabat el projecte de la casa d'ocells!!!!!

ELS MÚSICS DE NOU A L'HORT

TERCERA VISITA

Una vegada més hem baixat a l'hort per observar els canvis que hi han hagut. Hem parlat de tot el que ha passat recordant també com estaven abans i les diferències i hem vist que:

  • Els gira-sols han florit. hem parlar de com son les flors ,forma dels pètals, colors, i hem predit el que passarà desprès de la flor
  • Han sortit les meloneres que vam sembrar quan vam fer el taller de buscar llavors
  • La classe de les bombolles ha fet un hotel d'insectes i hem estat veien i parlant dels insectes que coneixem i dels que pensem que hi poden venir.
  • Hem vist les mongetes que ja s'han fet molt grans i d'on estan a dintre de la baina.
  • Hem trobat a faltar les patateres i hem pensat que ja les han recol·lectades.
  • Algunes plantes aromàtiques també han florit con l'espígol i l'orenga. Ens hem fixat amb la forma de les flors ,el color ,l'olor...


A partir d'aquesta observació hem proposat tres tallers per aprofitar les plantes de l'hort i aprendre de les serves qualitats i de con les persones l'aprofiten.

Torrades de pa sense gluten, formatge i orenga

Hem aprofitat l'orenga de l'hort per fer unes torrades molt bones per esmorzar. Hem utilitzat pa sense gluten ja que tenim una companya que no hi pot menjar i ens ha compartit i explicat el que li passa i tots hem pogut provar el tipus de pa que ella menja.

Bon profit!!

Infusió de camamilla i farigola

Hem vist que la camamilla ha florit i hem parlat de les seves propietats i de l'ús que li podem fer, per això hem fet una infusió utilitzant camamilla i una branqueta de farigola

Pintura a l'aire lliure:

Els gira-sols

La pintura a l'aire lliure és molt gratificant i aprofitant que han florit els gira-sols els hem pintat desprès d'observar-los be, veure i parlar de com son, les formes, els colors,...

Cada nen i nena va començar pel taller que va voler i de mica en mica van fer les seves torrades

L'orenga el vam agafar de l'hort ,cadascú els que necessitava

van ser unes bones torrades!!

Van ser molt autònoms

Pas a pas van fer les infusions

Cadascú tallava la branqueta de farigola per la seva infusió

Uns als altres ens vam ajudar

I van compartir el millors moment.

Per pintar els gira-sols ens haviem d'anar fixant amb molt d'interès

El groc, el negre, els verd, colors del gira-sols

Gaudint de l'aire i el sol

Estem molt concentrats!!

Altres imatges

ELS MUSICS A L'HORT


Tenir un hort a l'escola ens permet vivenciar i experimentar multitud de situacions i aprenentatges realment significatius. Les plantes, les fruites ,el menjar, els insectes l'aprofitament per a les persones, la cura i els valors cap a la natura i l'agraïment de totes les coses que ens dóna son aspectes que,entre molts altres, ens permet aprendre i conèixer el mon on vivim.

Des de principi de curs hem fet treballs i experiències relacionades amb l'hort però ara que estem a la primavera aprofitarem per fer més visites a l'hort per observar, experimentar i parlar dels canvis que es van produint als éssers vius que allí hi viuen.

PRIMERA VISITA

El plantejament de les visites ha estat el següent: En un primer moment es fa un recorregut per l'hort observant tot el que passa i parlant del canvis que han hagut a partir de les preguntes i comentaris dels nens i nenes i poder tocar ,olorar, provar...

Papallones a les flors

Les baines dels ravenells, flors, tija, fulles i arrels.

La mongetera s'enfila

Provem flors de mongetera

Tenim tomàquets

L'olor de les aromàtiques

Provem l'orenga

Àloe vera, una planta que cura

La segona part es plantegen tres propostes-tallers lliures, relacionats amb el que hem vist i parlat amb els recorregut anterior.

Les propostes van ser:

Què te una planta?

Observant les plantes, els nens i nenes van anar observant les seves parts i classificant-les

Saquets d'olor de romaní i espígol

Amb espígol i romaní van treure les fulles i les van picar amb sal per posar la barreja a uns saquets que feien molt bona olor

Trobem les llavors

A partir dels tomàquets i d'altres fruites i hortalisses. els nens i nenes van anar buscant on es trobaven les llavors que després van decidir sembrar-les a la taula de l'hort.

Sembrant les llavors que van trobar


Veieu com van gaudir molt de l'experiència?

Per acabar la visita van posar en comú tot el que havien fet i experimentat i va sorgir una conversa molt interessant

SEGONA VISITA

Ja han passat dues setmanes i tornem a visitar l'hort per observar i parlar del canvis que hi han hagut .


Els ravenells ja es poden veure les llavors

Els gira-sols han crescut molt i ens hem fixat que a la tija tenen uns pelets "son perquè els animals no se'ls mengen", "son per protegir-se"

Les mongetes ja s'han fet i han sortit de les flors.

També vam tastar les fulles de menta que s'han fet molt grans.

Aquestes van ser les propostes-tallers:

Mojitos amb fulles de menta

Amb les fulles de menta del nostre hort, els nens i nenes van fer el seu "Mojito" seguint la recepta.

Faves i pèsols

A partir del que haviem parlat al veure les mongetes que ja s'havien fet. Vam treure les faves i els pèsols de les baines.

Flors seques

Al recorregut vam veure les diferents flors que teniem al pati fet que ens va donar idees per quan vam fer composicions amb flors que anteriorment vam assecar

Pel tancament, vam parlar del què havien fet i de com els hi havia anat

Els nens i nenes van explicar els processos que havien seguit i els que més els havia agradat fer.






PROJECTE DE L'ESPAI

Començar un projecte nou és il·lusionant i imprevisible ,tot dependrà de les aportacions, idees, converses, creativitat, interesos dels nens i nenes. Els projecte de l'espai ha sorgit a partir del treball de les costelacions que vam fer al projecte de Joan Mirò. A partir de les històries que vam crear es va produir un interés per conèixer com és l'espai, què passa, què hi ha, què en sabem, etc i així va començar aquest projecte.

EPISODI 1: La creació de l'espai

La rotllana ha estat l'espai d'on han sorgit les idees i les diferents activitats i experiències. I la primera proposta va sorgir ràpidament. "podem fer un espai a la classe" i dit i fet ens vam posar mans a l'obra. A partir dels coneixements previs i els visionat de vídeos vam veure quins elements hi ha a l'espai i el que més els va cridat l'atenció va ser la foscor del "cel de l'espai" com van anomenar a l'esfera celeste.

Vam pensar de fer un "cel fosc per posar els planetes".

Vam pensar com podiem fer aquest cel fosc i va sorgir pintar amb els peus que de segur seria molt divertit perquè podriem, saltar, relliscar, arrossegar, caminar, correr...

Vam parlar dels colors que utilitzaciem i vam decidir que pintariem amb negre i blau fosc

La sensació de pintar amb els peus va ser diferent en cada nen o nena.

I de mica en mica vam fer aquest cel fosc.

Desprès vam pensar que en aquest cel hi ha d'haver moltes estrelles

Les estrelles dibuixen formes que coneixem o podem imaginar i vam parlar de les formes que podriem fer.

Cercles, quadrats, rectàngles i triàngles. Vam parlar de com eren aquestes formes i com les podiem fer. Van sortir els costats, les puntes, costats més llargs, més curts...

Fets amb purpurina perquè siguin molt llampants.

Hem de fer planetes, van dir els nens i nenes. Vam començar a pensar com podíem fer els planetes i a fixar-nos en la seva forma. Quines coses tenen la mateixa forma que els planetes: pilotes, taronges, boles, globus... Jugar amb globus els va agradar molt, és molt divertit!! i a partir del joc vam descriure quina forma tenen els planetes,

Son cercles!! Vam parlar dels cercles i ens vam fixar de que els cercles són axafats, els globus no són axafats, estan aixecats, es poden veure per tots els costats. La conversa va esdevenir molt interessant i al final vam reconèixer la forma ESFERA.

Per fer els planetes vam treballar la tècnica del paper maxé i després vam pensar de quin color pintar-los. Vam buscar tots els planetes i vam veure de quin color eren i quins eren els seus noms: Mercuri, Venus, La Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Ens vam fixar també amb els tamanys per veure quin globus utilitzavem per a cada planeta. El que més va agradar era Júpiter, clar era el més gran!!

Però a l'espai no només hi ha planetes. Vam parlar de cometes, meteorits i les nebuloses

Per fer el cometa els nens i nenes van proposar fer sèries amb diferents colors de foc.

Els meteorits eren ,grans , mitjans i petits

I les nebuloses amb grafismes

I així vam crear el nostre espai a la classe. Va quedar super xulo!!!

EPISODI 2: Investigadores i investigadors a l'espai

Arribar a entendre fenomens on a partir de preguntes, els nens i nenes manipulen i experimenten els diferents materials, fent les seves hipòtesis i descobrint per ells i elles mateixos el que passa,és la millor manera d'aprendre. En aquesta part del projecte hem vivenciat i imaginat el que passa en cada planeta a partir del elements con el gel, el foc, l'aire, els volcans....-

El Nil ens va portar unes pedres volcàniques que va trobar a una excursió amb la seva família cosa que ens va venir molt bé per parlar dels volcans ja que en alguns planetes hi ha i molta activitat sísmica. Vam tocar les pedres, les van olorar i ens van fixar amb la seva textura. "Tenen foradets petits","son de diferents colors" . Vam parlar de la lava, del foc...

Per vivenciar el que passa als volcans vam ver un experiments amb diferents materials que reaccionen quan es barregen.

FEM VOLCANS!!!

Vam presentar els materials: Vinagre, bicarbonat, un pot, i una cullera. Els vam provar ,olorar... Els seu gust no ens agradava gaire

A uns els picava el nas a altres la llengua.

Que passarà si els barregem?.

Les cares dels nens i nenes quan van descobrir el que passava eren genials.

Els nens i nenes van descobrir les reaccions que fan aquest material. Que passava si posavem més bicarbonat? i si li posem molt de vinagre? els podem remenar a veure que passa ,deien.

El següent experiment va ser amb gel ja que aquest element està molt present en alguns planetes. Les converses preliminars van ser molt interessants. Què és el gel? com es fa el gel? perquè en alguns planetes hi ha gel i en altres no? al nostre planeta hi ha gel? De mica en mica van anar fent les seves hipòtesi i vam aprofitar els coneixements previs que els nens i nenes tenien .

EL GEL.

Per experimentar amb el gel es van fer tres propostes perquè els nens i nenes poguessin aprendre les característiques del gel i la relació amb els planetes que hi tenen.

Hem observat, tocat,provat els gel i hem parlat del què passa quan el tenim a la ma i del perquè passa.

Hem jugat al joc de veure qui és el que més aguanta el glaçó a la mà experimentant diferents sensacions. "Ens fa mal la ma" "Sembla que crema"

Varem començar els experiments lliurement.

Quin glaçó es fondrà primer?

Que passarà amb el glaçó

Que li passa a les plantes si li posem gel?

A partir d'aquestes preguntes els nens i nenes van començar a experimentar i observar el que passava en cada cas. Els seus comentaris eren molt enriquidors i les reflexions molt interessants.

Vam pensar què passaria si posessim una planta a un lloc molt fred, i va sorgir la idea de posar-la al congelador del menjador . Vam parlar del que passaria i es van complir les nostres hipòtesi. Si la planta es congela, es mor.

Hem observat que li ha passat a la planta. Hem parlat del que ens passaria si anessim als planetes que hi ha gel

l per tancar l'experiment hem parlat de tot el que ha passat en cadascun arribant a les nostres pròpies conclusions.

EL GAS

Un altre element present als planetes és el gas. Vam realitzar un experiment fer veure què és el gas. Vam experimentar tres propostes amb gasosa

Perquè s'imfla el globus?

Que passa amb les xinxetes?

Que notem quan bebem gasosa?

A partir d'aquestes preguntes els nens i nenes van començar a experimentar per descobrir aspectes selacionats amb les qualitats del gas carboni que te la gasosa.

A la rotllana vam parlar del què havia passat a les diferents propostes i entre tots van anar diguent les diferents qualitats del gas segons les seves interpretacions. També vam veure que al deixar caure els globus on en un hi habia gas i a l'altre aire vam observar que el globus de gas ho feia més ràpid "pesa més". Vam parlar dels planetes que tenien gas.

L'AIRE CALENT

Amb aquest experiment vam veure què pot fer l'aire si l'escalfem. Vam parlar dels planetes on fa molta calor i tots estavem d'acord en que son els plantetes que estan més aprop del sol.

Que passa si escalfem l'aire de dintre d'una borsa?

"La borsa vola" aquest va ser algun dels comentaris que van ver els nens i nenes al veure el què passava.

EPISODI 3: El coet espacial.

El nostre projecte va anar avançant i vam començar a parlar de la relació de l'espai i l'ésser humà i el primer que va sorgir va ser el coet. "Amb un coet podrem anar a l'espai i visitar els planetes"

Els nens i nenes van explicar com eren els coets que coneixien i les seves parts: Motors, foc, punta, ales, finestres, ascensor, porta. I va sorgir la proposta de fer un coet així que cadascú va pensar en fer un esbós dibuixant com seria el nostre coet.

Aquí teniu alguns dels esbossos:

A partir dels esbossos que cada nen i nena va explicar, vam començar a construir el nostre coet posant les parts que haviem acordat: Portes , aletes, punta, motors. Per fer les finestres vam pensar en la forma que tindrien i van sortir el quadrat,el rectangle el cercle i el triangle i vam tornar a parlar de les característiques d'aquestes formes.

Una vegada construït vam parlar de com el decorariem i entre tots vam fer la proposta de diferents grafismes i sanefes perquè el coet quedés ben bonic.

De mica en mica vam anar decorant el nostre coet amb el treball dels grafismes i les sanefes treballant l'ordre i la direccionalitat

Després vam acabar de pintar-lo lliurement

També vam pensar con seria el coet per dins i vam dir de fer uns comandaments.

Vam parlar de la forma dels botons i cadascú va fer el seu comandament amb les formes geomètriques.

El fet de tenir el coet a la classe ens ha fet que els nens i nenes hagin inventat històries i realitzat un joc simbòlic molt imaginatiu, desenvolupant el seu potencial creatiu i el desenvolupament oral de la llengua.


EPISODI 4: Històries de l'espai

Amb tot el que he treballat fins ara els nens i nens han anat interioritzant tots els aprenentatges relacionats amb l'espai mitjançant les activitats i experiències que han viscut.

Ara ha arribat el moment de treure i explicar tot el que hem treballat. Per aquest motiu aquest moment ha estat perfecte per fer l'AVALUACIÓ del projecte. Mitjançant la creació de històries els nens i nenes han anat verbalitzant tots els continguts que s'han treballar referents a elements de l'espai, característiques, etc.

Per la creació de les històries ens vam organitzar en grups perquè sigués un treball cooperatiu.

De mica en mica els nens i nenes van anar dibuixant les diferents històries consensuant entre tots l'argument, els personatges i les situacions que passaven al principi ,al mig i al final.

Una vegada van acabar les històries va venir el moment de explicar-les als seus companys i companyes dels altres equips.

Vam estar parlant de les històries que havíem fet i entre tots vam pensar de fer una ben gran per poder-la representar fent una obra de teatre i així va quedar:

HI HAVIA UNA VEGADA UNS ASTRONAUTES QUE VIVIEN AL PLANETA TERRA VAN FER UN VIATGE PER ANAR A JÚPITER. VAN AGAFAR UN COET I QUANT JA ESTAVEN A L’ESPAI VAN SORTIR DEL COET PER FER UN VOLT AMB ELS VESTITS. DE SOBTE, VAN ESCOLTAR UN FORT SOROLL QUE NO SABIEN D’ON VENIA. UNA PLUJA DE METEORITS ELS VA SORPRENDRE I ELS VA ENVIAR CAP A UN FORAT NEGRE DEL QUE NO PODIEN SORTIR. ELS ASTRONAUTES DEMANAVEN AUXILI PER QUE ALGÚ A ELS AJUDÉS A SORTIR DEL FORAT. UNES ESTRELLES QUE VIVIEN PER ALLÍ VAN ESCOLTAR ELS CRITS PERÒ NO SABIEN MOLT BE D’ON VENIEN. PRIMER VAN ANAR A UN FORAT NEGRE QUE ESTAVA A PROP I VAN VEURE QUE ALLÍ NO HI HAVIA NINGÚ. DESPRÉS VAN PENSAR ANAR A UN ALTRE QUE ERA MÉS PROFUND I PER AIXÒ VAN AGAFAR UNES LLANTERNES. QUAN VAN ARRIBAR VAN VEURE ALS ASTRONAUTES I ELS VA AJUDAR A SORTIR. ELS ASTRONAUTES ELS VAN DONAR LES GRÀCIES A LES ESTRELLES I VAN SEGUIR EL SEU VIATGE CAP A JÚPITER. AL CAP D’UN TEMPS VAN ARRIBAR A JÚPITER I TENIEN MOLTA GANA. VAN DEMANAR A JÚPITER QUE SI TENIA MENJAR I JÚPITER ELS VA DIR QUE NOMÉS TENIA GAS I ELS HI VA DONAR UNA MICA. MOLT CONTENTS, ELS ASTRONAUTES ES VAN ACOMIADAR I VAN TORNAR A LA TERRA.


Aquesta història la vam representar convertint-nos en els personatges que havíem inventat:

Una vegada representat amb el nostre cos vam pensar de fer la història amb plastilina i ens van posar d'acord perquè hi haguessin tots els personatges.

EPISODI 5: Música espacial.


Durant el projecte hem cantat cançons de l'espai: La lluna, Jo vull ser astronauta,... i hem fet melodies espacials amb l' "Ampollofon" un instrument que van construir els nens i nenes i que feia un so molt brillant.

La construcció de l'Ampollòfon va ser així:

A partir d'ampolles i aigua els nens i nenes havien d'aconseguir que les ampolles sonessin diferent cadascuna. Per això ens vam organitzar en equips i amb els materials els nens i nenes van començar a experimentar.

Previament vam parlar de les diferents maneres de fer sonar una ampolla. Els nens i nenes van tenir diverses idees , bufar-les i picar-les i entre totes dues ens van quedar en picar-les i vam provar diferents objectes de diferents materials per veure com sonava.

Una vegada decidit que el millor material era el metall van començar l'experiment.

Tots i totes preparats, endavant amb l'experiment!!!

Els nens i nenes han anat posant aigua en cada ampolla i s'han adonat de que perquè soni diferent, han de tenir diferent quantitat d'aigua. En equip i cooperant han anat aconseguint-'ho.

Cada grup va aconseguir la seva composició d'ampolles sonores i entre tots vam ver un super "ampollófon". Després cada grup va pensar una composició per fer les melodies espacials.

EPISODI 6: Extres

Aprofitant la sortida que vam fer al Caixaforum amb motiu de l'activitat de petits talents científics vam visitar l'exposició sobre l'espai que hi havia. Vam tenir l'potunitat de veure moltes coses de les que haviem treballat i alguns elements reals com vestit d'astronautes, comandaments, una sonda,etc

FI DEL PROJECTE






ELS MÚSICS I JOAN MIRÓ

Hi havia una vegada un grup de nens i nenes que es deien la classe dels mùsics que van sentir parlar d'un artista molt important que li deien Joan Miró. Van decidir fer un viatge al seu museu per conèixer la seva obra, així que, tots plegats van agafar l'autocar i van arribar a aquest lloc que es deia la Fundació Miró.

Allí els van explicar com Joan Miro feia les seves obres els elements i colors que utilitzava i el tipo de obres que feia.

Vam poder introduir-se dins de les obres experimentant amb els diferents sentits i parlant de les sensacions que els produïa al veure els que JoanMiró havia fet

En el recorregut van poder veure que l'obra de l'artista era molt diversa i feia pintura ,escultures, tapissos i moltes coses més. Els músics van quedar impressionats dels colors ,les formes i els tamanys de les obres , i cadascú va poder imaginar a partir del que Miró havia fet.

Quan van acavar el recorregut van anar al teatre de la Fundació on els hi havien preparat un material per poder reproduir les diferents formes i colors que havien vist.

Els músics van poder composar amb molts objectes que quedaven projectats i semblaven unes vedaderes obres.

Estaven entusiasmats dels resuktats de les seves produccions que mostraven als seus companys i companyes amb molta il·lusió.

Al Tornar a l'escola, els músics van decidir convertir-se en artistes igual que Joan Miró i transformar la seva classe en un taller per poder fer les obres i expressar tot el que havien vist. Van parlar dels elements i grafismes que utilitzava Miró a les seves obres, línies, cercles, estels, llunes... fent classificacions i composicions amb ombres. Van recordar els colors i les diferens tècniques pintar,estampar, regalimar... Cada dia en parlaven una mica a la rotllana. Entre tots i totes van decidir fer pintures, escultures i tapissos i allà que van començar!!!

Estaven emocionats

amb molta concentració i ganes

compartint idees

van anar fent els seus quadres que una vegada acabats pensaven un nom igual que feia Miró

Per fer les escultures van aprofitar el material de reciclatge que havien portat i van experimentar amb la pasta de sal que van fet entre tots i així poder enganxar els diferents objectes i composar les escultures.

Els colors i les diferents formes van aparèixer a les seves escultures que van quedar molt maques i creatives.

Per fer els tapissos, abans van tenir que tenyir els fils curts i llargs, també de mitjans.

i deixar-los assecar

i així van començar a fer els tapissos passant els fils amb molta cura entrellaçant i fent nussos.

Eren moments especials on comentaven els que aneven fent. van quedar uns tapissos molt originals.

Van ser unes estones on la creativitat, la imaginació, la conversa, el compartir i ajudar-se, el treball en equip i les diferents habilitats vam aconseguir que els músics es convertiren en autèntics "Mirós".

De totes les obres de Miró, les constel·lacions van ser de les que més els va cridar l'atenció així que van fer les seves pròpies constel·lacions i vam aprofitar per inventar històries meravelloses que alli hi passaven.

I CONTE CONTAT, AQUEST PROJECTE S'HA ACABAT!!


FEM PALS D'AIGUA

Per fel el pal d'aigua vam agafar uns tub llargs i vam parlar que tenien la forma cilindre perquè poden rodolar per un costat i els vam endreçar d'acord amb la seva llargada

Per a que sonessin vam utilitzar diverses llavors i vam anar classificant-les d'acord el tipus fins omplir el tub amb tres mesures de les llavors que s'escollien. Una vegada posades les llavors vam posar uns palets travessats i van descobrir que quan més palets posavem , les llavors més tardaven en fer el recorregut del tub i per tant el pal feia el so més llarg. també vam descobrir que segons les llavors que haviem posat, el pal feia un so més fort o més fluix.

Vam provar els pals de pluja per escoltar com sonaven i vam inventar llocs on podem escoltar el so de l'aigua

Una vegada el vam provar vam pensar de decorar-lo

Entre tots vam pensar de fer diferents grafismes que representen l'aigua i van sortir molts diferents

AVUI A PSICOMOTRICITAT...

25 de gener de 2019. Avui, i com cada dia, ens hem llevat molt creatius, i a l'estona de psicomotricitat hem creat moltes propostes interessant. Ens ajuntem per gustos i preferències a l'hora de jugar. Però és molt divertit veure les propostes que han fet els companys i provar-les també

Explorem les possibilitats de patrons motors


Ens divertim provant


La repetició crea seguretat






Quan veiem els companys fent coses cada cop més atrevides ens animem a provar nosaltres mateixos, i mirant als altres també se'ns acudeixen idees noves. Ens anem enriquint els uns als altres.


A la zona del teatre es crea un altre ambient


És agradable poder fer creacions i que els altres ens vegin


Ens agrada fer d'espectadors i apreciar les creacions dels altres.


Els "invents" que fem criden l'atenció de la resta de companys que s'acosten i proven de jugar als circuits o "castells" que han sorgit


Durant la sessió canviem d'espai i juguem amb tots els companys


SEGUIM ENDAVANT AMB EL PROJECTE DELS MÚSICS

SEGUINT AMB ELS DESENVOLUPAMENT DEL NOSTRE PROJECTE I A PARTIR DE LA CONVERSA AMB ELS NENS I NENS. ENS HEM PROPOSAT FER INSTRUMENTS PER PODER ACOMPANYAR A LES NOSTRES CANÇONS.

FEM INSTRUMENTS MUSICALS

Per fer aquest apartat hem demanat ajuda a les famílies perque ens portin material divers per poder fer diferents instrumnets a partir de material de reciclatge.

Una vegada hem tingut una quantitat nombrosa de material, hem estat experimentant amb les seves possibilitats sonores i hem vist quin tipus de material és. I hem decidit ordenar-lo pel tipus de material que està fet.

Així ha quedat classificat: METALL-PLÀSTIC-FUSTA-CARTRÓ.

Ara ja podem començat a fer de luthiers!!!

FEM MARAQUES!!

Observant el material hem pensat quin instruments podem construir i entre diverses opcions ha sortit fer maraques utiitzant ampolles , llàunes i capses de cartró. Hem estat parlant del qué haurem de fer per construir una maraca i els nens i nenes ham expicat que:

Haurem de posar algo a dintre per que soni (Roger)

Podem posar pedres petites (Joana)

Jo vaig fer una maraca amb llenties ( Vera)

Tenint en compter es aportacions dels nens i nenes hem porposat el material: Capses petites, ampolles d'aigua petites, i llaunes. Per posar a dintre diverses llavors i sal.

Per pensar una mica més les nostres maraques hem proposat utilitzar una balança per mesurar la quantittat de material que posem a dintre i si pot influir amb el so que faran les maraques si li posem més o menys quantitat de materal a dintre. Hem començat a experimentar!!

Aprenen con funciona una balança

Juguem amb els diferents pesos

Comprobem com sonen

Les decorem

D'ON SURTEN LES LLAVORS QUE HEM UTILITZAT PER FER LES NOSTRES MARAQUES?

A partir d'aquesta pregunta hem obert una nova via per experimentar aspectes del medi natural atenent al caràcter interdisciplinar de la metodologia dels projectes que en aquest cas ens permetrà treballar les plantes a partir de les llavors que hem utilitzat per fer les nostres maraques.

Hem estat parlant a la conversa d'on surtes les llavors:

Les pomes tenen llavors a dintre ( Emília)

i hem observat que les llavors tenen diferents formes.

Diferents formes i tamamys

Diferents colors

Algunes es poden menjar directament

QUÈ PODEM FER PER SABES COM SON LES PLANTES QUE ENS DONEN AQUESTES LLAVORS?

Posar-les terra (Yago)

Plantar-les (Santi)

Posar-les aigua (Nil)

Plantar-les a l'hort del pati.

Seguint els comentaris dels nens i nenes hem sembrat les diferents llavors per veure què pasa.

Hem anat seleccionant i classificant les llavors

Cadascú ha fet el seu propi planter i el deixarem a la classe per veure el que va passant

CONTINUEM FENT DE LUTHIERS: FEM SONALLS

Per fer els sonalls hem presentat el material sense dir quin és el intrument que proposem, sino que els nens i nenes hauran d'experimentar les possibilitats sonores del material i tenint compter els suports que s'ofereixen fer el seu propi instrument.

En la conversa prèvia sols hem parlat del què ha de passar perque el que construim sigui un instrument:

Ha de fer soroll ( Roger)

Si no fa soroll es que s'ha espallat (Enara)

Es podrà picar (Marçal)

El material que s'ha ofert és: Taps, xapes,closques de nous i fastucs, fil ferro, fustes i claus.

I ens hem posat mans a l'obra!!!

Han probat el seu instrument i la manera de fer-lo sonar

Han compartit els seus instruments

Després de fer els nostres instrument hem estat parlan de les seves característique i de la diversitat de formes que han sortit. Hem arribat a la concusió de que tots sonen igual:

Pequè xoquen les xapes (Martina)

Hem parlat del seu nom EL SONALL i cada nens i nena ha explicat com l'ha fet.

Vam fer una actuació per mostrar els pals d'aigua als altres companys i companyes de l'escola i vam pensar de fer una actuació. Primer vam interpretar una obra que vam composar entre tots i després vam cantar una cançó amb l'acompanyament dels pals d'aigua.

COMENCEM AMB EL PROJECTE DELS MÚSICS

Hem començat a desenvolupar el projecte dels músics i per experimentar res millor que començar amb les possibilitats sonores del nostre cos. Hem parlat de les diferents maneres de fer música amb el nostre cos i com es pot convertir en un instrument.

  • Com podem fer musica amb els nostre cos? (Salva)
  • fent palmes (Marçal)
  • els peus també poden ser un instrument (Martina)
  • amb les cames (Joana)
  • Tinc una idea ( La Emilia es dóna cops al cap)
  • Els cap pot ser uns instrument? (Salva)
  • Ens podem fer mal , si piquem molt fort el cap es trencarà el cervell(Roger)
  • El cervell és per pensar (Biel)
  • El cervell diu a totes les coses el que ha de fer (Roger)
  • Les orelles no sonen sols ballen (Enara)
  • les dents sonen (Joana)
  • i també la llengua (Roger)
  • Amb els dits (Emilia)
  • Els dits sonen fluixet (Santi)
  • La panxa és molt delicada (Yago)
  • la panxa és massa tova per fer que sigui un instrument (Roger)

Aquesta conversa ha estat fruit de l'experimentació que els nens i nenes han fet del seu cos i del cos dels altres. Ha pogut veure com sonen les diferents parts del cos i quines poden fer-se servir com a instrument i quines no i els seus motius.

En les següents sessions hem introduït el concepte de ritme a partir de l'experimentació i de les produccions dels nens i nenes i hem pensat de com representar-ho gràficament, realitzant partitures amb els símbols gràfics que ells mateixos han consensuat relacionats amb els instruments del cos.


INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ CORPORAL

Cada equip ha aportat idees

Ha decidit i consensuat

I ha creat la partitura

Els nens i nenes han format grups i han pensat un ritme utilitzat els símbols que representen cada instrument corporal.

Hem pogut treballar les seqüències i les relacions.

Hem fet un treball cooperatiu , on cada grup ha fet i ha assajat el seu ritme

Finalment l'hem interpretat .


LA VEU COM A INSTRUMENT CORPORAL


Continuant el treball dels instruments del cos hem parlat de què podem fer més.

Com podem fer més musica amb el nostre cos?

  • Podem cantar (Vera)
  • podem xiular ( Mar)

Hem estat parlant del què hem de fer per cantar o per xiular, d'on surt la veu , què necessitem per que la veu soni, on es produeix, que es produeix al cos quan cantem?

La conversa ha estat molt interessant.

  • Quan cantem el coll tremola (Ricard)
  • Hace cosquillitas (Ona)

Hem parlat del que necessitem perquè la veu surti

  • Quan cantem surt aire (Joana)
  • Hem re respirar ( Marçal)
  • Si cantem molt fort ens podem fer mal (Roger)


FEM UN MIRLITÓ O KAZOO.

Per treballar la vibració hem fet un Mirlitó també anomenat Kazoo . Hem pensat com fer-lo i hem posat al seu abast un tub i diferents tipus de paper ( Full, cel·lofana, paper de pintar...) els nens i nenes han anat provant a veure quin paper anava millor perquè vibrava més.

Una vegada hem experimentat amb els diferents materials els nens i nenes s'han adonat que el paper que millor vibra és el paper de cel·lofana

D'aquesta manera els nens i nenes han interioritzat la vibració com el fenomen que s'ha de produir perquè la veu soni.


CELEBREM SANTA CECÍLIA !!

Com som la classe dels músics i aprofitant que va ser el dia de la Música hem pensat fer el nostre primer concert, ELS NOSTRE DEBUT COM A MÚSICS DAVANT UN PÚBLIC!!! Entre tots vam decidir quines cançons podiem cantar per fer aquesta actuació i quasi per unanimitat va sortir cantar les cançons del grup de música ELS PENGUINS. Aqui us deixem uns vídeos de com va anar.




FEM LES NOSTRES CANÇONS

Continuant el nostre projecte he decidit fer les nostres cançons. A la conversa hem estat parlant de com son les cançons:

  • Divertides (Enara)
  • Tristes ( Vera)
  • A mi m'agrada cantar (Marçal)
  • Jo de major vull ser cantant (Yago)
  • Què expliquen les cançons? (Salva)
  • coses que passen ( Biel)
  • personatges (Leo)
  • el sol solet (Emilia)
  • cargol treu banya (Valentina)

A partir de la conversa hem vist que les cançons expliquen històries i em començat a explicar els que li passava als personatges de les cançons que ja sabem: Els sol solet, cargot treu banya, la lluna, el cocodril,el Joan petit. Cada nen i nena ha anat explicant la cançó que més li agrada.

Com podem fer una cançó?

A parit d'aquesta pregunta hem començat el procés de composició de les nostre pròpies cançons. Ens hem repartit en equips i hem començat a inventar-nos les històries que després convertirem en cançons.


I així han quedat les històries

Cada equip ha anat explicant la seva història i hem anat apunta-la al dibuix. Després en la rotllana, cada equip ha explicat als altres la història que ha inventat i finalment entre tots hem pensat la lletra de la cançó definitiva. I entre tots hem pensat les melodies per a cada cançó. Ha estat un procés molt interessant i creatiu i el resultat final aquí el teniu. AQUESTES SON LES NOSTRES CANÇONS!!!

ELS ZOO

Si un dia vols anar al zoo,

amb tota la teva família,

moltes coses podràs veure,

si amb els ulls ven oberts t'hi fixes:

Un goril·la menjant platans cau al terra i es fa sang.

I un mico menjant cocos dalt de l'arbre s'ha enfilat.

Un cocodril menjant peixos cau a l'aigua i s'ha enfonsat.

Una girafa menjant herba en el coll ven allargat .

Si un dia vols anar al zoo,

amb tota la teva família,

moltes coses podràs veure,

si amb els ulls ven oberts t'hi fixes:

EL TAURÓ

Una tauró que anava pel mar,

era de color blau,

unes dents que eren molt grans

i una cua per nedar.

Volia perseguir dos peixos,

nedant molt ràpid com un llamp,

però va apareixer un remolí

Xiiii, xiii, xiiii,xiiii.

i se'l va empassar,

i els peixos es van escapar.

EL MONSTRE BO

Un monstre bo,

que no menjava persones.

menjava cors,

per estimar a la gent.

Un cor de maduixa, un de xocolata,

un cor de llimona i també de poma.


I PEL NADAL HEM FET UNA NADALA!!!

A dalt les muntanyes ha caigut la neu,

totes estan blanques

Ha arribat l'hivern.

Totes les llumetes ja estan brillant,

boles i estrelles

a la gran ciutat.

A cantar nadales i a menjar torrons,

i si piquem força

cagarà el Tió.

Caga Tió!!!!








PER ESMORZAR... AMANIDA DELS ENCIAMS DEL NOSTRE HORT!!

Recordeu que vam plantar enciams ,pastanagues i bledes al nostre hort? Doncs hem anat veient durant aquests dies quan sortiem al pati com han anat creixent fins que ja estan bones per collir. Així que hem pensat que podem fer amb el que tenim:

  • Menjar-nos-ho (Marçal)
  • Fer una amanida (Vera).
  • Donar-li al cargol (Nil)
  • Portar-ho al mercat (Martina)

Entre tots hem decidit fer una amanida per esmorzar. Hem agafat el que ens calia i hem anat a collir-ho.

Abans hem observat com estaven i ens hem fixat que algunes fulles dels enciams tenien forats i que algunes fulles de les bledes tenen trossos secs. Hem estat parlant del perquè haurà passat això:

  • S'han assecat (Roger)
  • Potser li falti aigua( Ricart)
  • Se l'ha menjat un ocell (Mar)
  • Haurà vingut una eruga ( Enara)

Hem agafat una fulla per veure si hi havia alguna cosa estranya i hem descobert perquè les fulles de les bledes estan així.: Hi havia una eruga!!!!

Després hem començat a recollir la collita

Hem collit enciams de fulla de roure

Pastanagues

enciams d'orella d'ase

Enciams meravella

Una vegada collits els hem observat de prop i hem estat parlant de les seves parts. Els hem olorat i tocat i hem vist si tenien algun habitant. Després hem parlat de quina és la part de l'enciam que es menja i del que no es menja.

Amb les pastanagues hem fet el mateix però ens hem fixat de que en aquest cas el que es menja no son les fulles que les hem provat i estan una mica amargues. El que es menja és l'arrel.

I allà que hem anat cap al menjador a preparar la nostra amanida d'enciam i pastanaga

Una vegada al menjador hem parlat del què hem de fer amb tot el que hem recollit de l'hort i del que he de fer per manipular els aliments. Per això ens hem rentat les mans i hem rentat també els enciams i les pastanagues perquè com ja hem parlat li hem de treure els que no es menja.

dels enciams hem tret les arrels

de les pastanagues li hem tret les fulles i les hem rentat be, treien tota la terra

I de mica en mica hem cadascú ha anat fent la seva amanida al seu gust

Per acompanyar també li hem posat tomàquet, blat de moro i formatge fresc

Una mica d'oli

i sal.

Bon profit!!!

Amb les restes que no hem aprofitat , hem pensat treure-les al pati per poder jugar a cuinetes compartit-t'ho amb els altres nens i nenes de p3 i p4

SOM LA CLASSE DELS MÚSICS!!!

Després de molt pensar noms per la classe d'aquest curs ja tenim un nom ELS MÚSICS. És un nom que ens identifica molt ja que som una classe molt artista i entusiasta i que ens agrada fer molt soroll. Des de que que vam començar el curs tots els nens i nenes han anat portant diferents instruments que hem utilitzat a les estones de començament de la rotllana i també per acomiadar el dia, per aquest motiu segur que serà molt divertit i engrescador realitzar el projecte dels músics per conèixer aquest meravellós mon.. Hem pensat què podrem treball i aprendre i per començar els nens i nenes han fet moltes propostes:

  • Fer i tocar instruments.
  • Investigar com es fa la música
  • cantar i inventar cançons.
  • ballar danses i musiques.
  • fer ritmes
  • grups de música
  • Assajar i fer concerts

De mica en mica us anirem mostrant els que anem fent!! No us ho perdeu!!!

LA VALENTINA ENS HA PORTAT UNA BORSA PLENA DE COSES DE LA MUNTANYA

Ens ha portat un munt de fulles, aglans i pinyes i els hem estat observant. Hem vist que les fulles tenien tots els colors de la Tardor. hem parlat del animals que es mengen els aglans i després ens hem fixat amb les pinyes .Les hem tocat, olorat i hem vist que tenien pinyons a dintre. Hem tret els pinyons i els hem provat .

QUÈ PASSARÀ SI LA PINYA ES MULLA?

Hem plantejat aquesta pregunta i els nens i nenes han opinat fent hipòtesi:

-Creixerà (Roger)

-cauran els pinyons (Martina)

-es trencarà (Ricard)

-Ho provem (Santi)

-Hem fet l'experiment per veure el què passava.

Hem deixat les pinyes a un cubell d'aigua i hem anat al pati. Quan hem tornat ha estat una sorpresa. LES PINYES S'HAN TANCAT!!!!

Hem parlat de les hipòtesi que havien fet i del que ha passat en realitat. i després hem arribat a la conclusió de que ho fan per protegir els pinyons.

hem parlat del perquè ha passat això:

-Tenien fred (Mar)

-Volien tancar-se (Valentina)

-Hi ha molta aigua (Nil)

-Potser no els agrada l'aigua (Marçal)

-Perquè tenen por (Enara)

-Perquè no caiguin els pinyons (Emilia)

QUÈ PASSA SI POSEM LES CERES DE COLORS AL FOC?

Hem experimentat amb les ceres de colors i el foc i hem vis que es fonen.

Hem estat parlant a la conversa de la forma cilindre i de les altres figures que el formen i ens ha sortit un rectangle quan l'hem tallat

FEM SÈRIES COM ENS HA EXPLICAT LA MAR

La Mar ha fet un dibuix i ens l'ha explicat a la conversa i ens ha dit que ha fet "Sèries" per decorar. Hem estat parlant de què son les sèries i com es fan.

Desprès del pati em fet sèries amb taps.





SOLAMENT TENIM ESQUELET LES PERSONES?

A partir d'aquesta pregunta hem estat parlant a la conversa de quines eres les coses que tenen esquelet a part de les persones?

-Enara: Les vaques.

-Marçal: Els cavalls.

-Leo: Els dinosaures.

-Joana: Els ponis..

-Biel: Els ocells.

-Joan: també els hipopòtams tenen esquelet.

-Vera: També les papallones tenen un esquelet molt prim.

-Salva: Tot això son animals ,però hi altres coses que tenen esquelet a part de les persones i els animals.

-Santi: Una casa!! si a dintre.

-Salva: I com son els esquelets de les cases?

-Roger: De Maons.

-Biel: de fusta.

-Nil: de cartrons.

-Marçal: com han dit de maons, de fusta i de palla, doncs els tres porquets van fer una casa.

-Salva: perquè servirà l'esquelet d'una casa?

-Vera: per aguantar-se

-Salva: per exemple fixeu-vos amb aquesta classe ,com s'aguanta?

-Enara: Amb la columna

Hem continuat parlant de com s'aguanten les cases i quines formes tenen les columnes i hem parlat de si a casa nostra tenim columnes o no.


COLUMNES I PILARS

Hem portat de casa tubs de cartró i capses petites, hem estat observant per veure la seva forma i hem pensat com endreçar-ho . Hem classificat per la seva forma, tamanys i colors.

EXPERIMENTEM AMB LES CAPSES I ELS TUBS

Hem agafat pintura i hem mullat les capses i els tubs

Hem pintat a un paper amb diferents moviments

Ens han sortit moltes figures.

QUINES FIGURES HAN SORTIT DE LES CAPSES I ELS TUBS?

Hem fet una conversa per parlar de les figures que havien sortit quan hem pintat amb capses i tubs.

Salva: Quines formes han sortit?

Santi: Rodones.

Biel: Rectangles.

Martina: han sortit amassant.

Marçal: i també son estirades.

Salva: I com es feien els rectangles?

Nil: amb les capses picavem.

Salva: i amb els tubs que sortien?

Biel: rectangles.

Salva. però que haviem de fer?

Martina: Amassar?

Salva: I com més podiem posar el tub?

Ricard: de peu.

Mar: sortien rodones.


FEM ESTRUCTURES DE CASES AMB CILINDRES I PRISMES RECTANGULARS

EXPLIQUEM LES NOSTRES MAQUETES DEL COS PER DINTRE.

Després de fer les maquetes del nostre cos per dintre hem començat a explicar-les

Cada nen i nena ha explicat que havia posat a la maqueta i els altres nens i nenes han pogut fer preguntes.

AVUI A PSICO HI HA HAGUT DE TOT! TEATRES I SORPRESES

Avui a la classe de Psico uns quants nens i nenes han improvisat una obra de teatre sobre Sant Jordi. Ha sigut molt original:

Hi havia una vegada en un lloc molt llunyà dues reines i un rei que tenien dues filles princeses.


Però amagat hi havia un drac que deia "Tinc gana, em vull menjar al rei"


Menys mal que hi va arribar un cavaller que li va preguntar "Vols lluitar?" i el drac primer li va dir que no però desprès que si.

Al final el va vèncer i tota la família reial el va abraçar


Desprès de sorpesa, l'Esther ha tret unes pilotes molt especials....

FEM EL NOSTRE COS PER DINTRE

Ens hem fet les siluetes del nostre cos

Després les hem pintat amb l'aigua tenyida de l'experiment que vam fer

A partir de la conversa, de l'observació de l'esquelet i del nostres cos, hem anat fent la maqueta del nostre cos per dintre

Hem posat els ossos de l'esquelet

i després els òrgans més importants. hem parlat perquè serveixen

Ens han quedat unes maquetes espectaculars que podeu veure a la nostra classe.

TENIM UN ESQUELET A LA CLASSE

La Michelle ens ha portat un esquelet de la seva casa i hem començat a parlar de l'esquelet.

Salva- Michelle que ens has portat?

Michelle.- Un ossos.

Salva- De què son aquest ossos?

-Ricard: De gos?

-Marçal: o de mentida.

-Roger: o de esquelet.

-Salva: Però de que és aquest esquelet?

-Enara: De una persona

-Salva: I on està l'esquelet?

-Mar: A dins del cos

-Enara: A dins de nosaltres.

-Salva: i perquè serveix l'esquelet?

-Michelle: per que ens aguantem

-Joana. Per moure'ns

-Santi: per còrrer.

-Martina: per seure.

-Biel: per caminar.

-Ricard: i també tenen els dinosaures que ja fan anys que estan morts.

-Enara: estan tot els ossos de nosaltres a dins.

-Salva: Però nosaltres sols tenim ossos a dins?

-Mar: la carn

-Enara : la sang.

-Enara: els pulmons,quan respires es mouen

-Marçal: el cor

Hem estat mirant tots els ossos i els òrgans que ens ha portat la Michelle i hem parlat sobre la forma i si reconeixiem algun.

Hem decidit classificar els ossos i els òrgans

Després hem localitzat els ossos al nostre cons i alguns es veien molt be com les costelles.

Hem pensat on anava cada os

i hem muntat l'esquelet

per acabar la sessió hem dibuixat l'esquelet

TENYIM AMPOLLES D'AIGUA

Hem fet un experiment per tenyir l'aigua i poder fer unes ampolles de colors. Sols teniem tres colors i hem pensat de posar uns ponts de paper per veure si passa l'aigua tenyida.Al dia seguent hem parlat del que havia passat

Violeta: S'ha barrejat. Martina: Els colors han passat.

Salva: i com a passat?

Ricard: El paper "engull" Joana: com una canyeta.

Salva:i quins colors han aparegut?

Roger: el taronja i el verd?

Salva i perquè han aparegut aquests colors?

Enara: el vermell i el groc han fet el taronja

Cadascú ha fet el seu experiment a veure quins colors els hi apareixien





I després ho hem observat amb les llanternes per veure quins colors sortien de les ampolles





Experimentem amb objectes que reflexen la llum.


ARREL DEL TREBALL DE LES LLUMS .AQUESTS DIES UNA NENA HA PORTAT UNA SAMARRETA QUE AL PASSAR PEL LA LLUM DEL SOL QUE ENTRA PER LA FINESTRA ,S'HA PRODUÏT UN FENOMEN QUE ENS HEM QUEDAT SORPRESOS. ALAA MIRA MIRA QUANTES LLUMS EN LA PARET!. HEM APROFITAT PER FER UNA CONVERSA DEL PERQUÈ PASSAVA.

A PARTIR DE LA CONVERSA, HEM FET UN EXPERIMENT PER VEURE SI TOTES LES COSES REFLECTEIXEN LA LLUM O NO I HEM EXTRET UNES CONCLUSIONS MOLT INTERESSANTS.

HEM VIST QUE EL PLÀSTIC, EL METALL, EL VIDRE I L'AIGUA SI REFLECTEIXEN I EL PAPER I LA FUSTA NO.

DESPRÉS HEM JUGAT A FER LLUMS AMB ELS OBJECTES I UNS MIRALLS.

HA ESTAT MOLT DIVERTIT!!!

AMB LES LLUMS I LA MÚSICA HEM JUGAT A LA SALA GRAN PER VEURE COM ES PROJECTAVEN ELS COLORS QUE HAVIEN POSAT A LES NOSTRES LLUMS.

A LA CLASSE TAMBÉ ENS AGRADARIA TENIR UNES LLUMS BEN BONIQUES

CONVERTIM LES AMPOLLES AMB LLUMS

HEM CLASSIFICAT TOT EL MATERIAL DE RECICLATGE QUE HEM PORTAT I AMB LES AMPOLLES FAREM LES LLUMS PER LA NOSTRA CLASSE

HEM FET UN EXPERIMENT PER VEURE QUIN MATERIAL SERIA MILLOR PER FER LES LLUMS

HEM COMPROVAT QUE ALGUNS DEIXEN PASSAR MÉS LA LLUM I D'ALTRES MÉS

EL MATERIAL QUE MÉS DEIXA PASSAR HA ESTAT EL PAPER DE CEL·LOFANA

ENS EM POSAT MANS A L'OBRA PER FER LA NOSTRA LLUM

ENS AGRADEN LES PLANTES I EN VOLEM TENIR A LA CLASSE

SOLS TENIM UNA PLANTA I HEM PARLAT DE COM EN PODEM TENIR MÉS. HEM FET UNA CONVERSA MOLT INTERESSANT SOBRE LA REPRODUCCIÓ DE LES PLANTES.

HEM FET UN EXPERIMENT PER VEURE SI D'UN ESQUEIX DE LA PLANTA ES POT FER UNA DE NOVA. HEM PENSAT QUE NECESSITARÀ: RES, SOLS AIGUA, SOLS TERRA O TERRA I AIGUA. HAUREM D'ESPERAR UNS DIES PER RESOLDRE LES HIPÒTESI.


HEM FET UN QUADRE PER DECORAR LA CLASSE


UTILITZANT DIFERENTS MATERIALS I EINES ON LA CREATIVITAT LLIURE HA ACONSEGUIT FER UN A OBRA MOLT BONICA QUE PODREU VISITAR A LA CLASSE


ENS HA AGRADAT MOLT VEURE ELS PLANOLS QUE ELS NENS I NENES HAN FET PER INICIATIVA PRÒPIA DE LA SEVA CASA O LA HABITACIÓ PER EXPLICAR-LOS DESPRÉS A LA CLASSE. ELS HEM EXPOSAT A LA CLASSE. MOLTES GRÀCIES!!

ENTRE TOTS HEM FET UN PLANO DE L'AULA FIXANT-NOS ON ESTAN LES COSES I ELS MOBLES

JUGUEM A RELACIONAR IMATGES I MÉS JOCS MATEMÀTICS

HEM INVENTAT ENDEVINALLES DE LES COSES DE LA CLASSE

JOCS DE MOVIMENT I ORIENTACIÓ ESPACIAL

A LA CONVERSA HEM PARLAT DE COM ÉS LA NOSTRA AULA I HEM PENSAT UN LLISTAT DE COSES QUE VOLEM TENIR A L'AULA

LA NOSTRA CLASSE

RES MILLOR PER COMENÇAR QUE CONÈIXER BE EL NOU ESPAI QUE COMPARTIREM TOT AQUEST CURS PER SABER ON ESTAN LES COSES I COM VOLEM TENIR L'AULA.