ποιότητα αέρα

Ποιότητα της Ατμόσφαιρας

Η διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτεί τη συστηματική παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση καλείται, η παρουσία στην ατμόσφαιρα κάθε είδους ουσιών, σε συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα και γενικά να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση έχει επικρατήσει να λέγεται ότι έχουμε «Νέφος». Το «Νέφος» παρουσιάζεται με δύο μορφές:

Νέφος καπνομίχλης, σχηματίζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως μονοξειδίου του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.

Φωτοχημικό νέφος, παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη ηλιοφάνεια σε ένταση και διάρκεια, μικρή σχετική υγρασία και υψηλή συγκέντρωση οξειδίων του αζώτου, υδρογονανθράκων, και δευτερογενών προϊόντων τους.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα του νέφους πρέπει να γνωρίζουμε, πως δημιουργείται, από τι αποτελείται, τι επιδράσεις δημιουργεί στο περιβάλλον, και τι μπορούν να κάνουν πολιτεία και κοινωνία για την καταπολέμησή του.



Οι καθαριστές αέρα στα σχολεία

Είναι οι καθαριστές αέρα στα σχολεία απαραίτητοι; Μπορούν αλήθεια να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε με ποιόν τρόπο μπορούν οι μαθητές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους!

Μελέτες δείχνουν ότι η καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα στη σχολική τάξη αυξάνει την ικανότητα του μαθητή να ολοκληρώνει διάφορες εργασίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ένας μαθητής συγκεντρώνεται πιο εύκολα, εκτελεί καλύτερα υπολογισμούς και επιπλέον ενισχύεται η μνήμη του.

Με αυτά τα γεγονότα κατά νου,  η Μόλι Γκρέκο, παθολόγος λόγου στα δημόσια σχολεία του Σικάγου, αποφάσισε να βοηθήσει τους μαθητές της να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Πήρε, λοιπόν, έναν καθαριστή αέρα Blueair Pro M για την τάξη της με σκοπό να εξαλείψει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να προσφέρει στους μαθητές της καθαρό και φρέσκο αέρα. Οι καθαριστές αέρα στα σχολεία δεν ήταν τόσο συνηθισμένοι, αλλά για τη Μόλι, ήταν απολύτως απαραίτητο να προσθέσει έναν στην τάξη της.

https://airguru.gr/oi-katharistes-aera-sta-sxoleia/

Ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς από εμάς το γεγονός ότι ο αέρας σε έναν αστικό δρόμο με μέτρια κίνηση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο καθαρός από τον αέρα στο σαλόνι μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι βλαβεροί ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να υπάρχουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς. Κατά το παρελθόν, δινόταν πολύ λιγότερη προσοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους σε σύγκριση με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε σύγκριση με τη ρύπανση από τις εκπομπές της βιομηχανίας και των μεταφορών. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια οι απειλές από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους έχουν γίνει πιο εμφανείς.

Φανταστείτε ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι, διακοσμημένο με καινούρια έπιπλα... Ή έναν χώρο εργασίας με βαριά μυρωδιά καθαριστικών προϊόντων... Η ποιότητα του αέρα στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας ή σε άλλους δημόσιους χώρους ποικίλλει σημαντικά, αναλόγως του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και τον καθαρισμό του, τον σκοπό του δωματίου, καθώς και του τρόπου που το χρησιμοποιούμε και το αερίζουμε.

Η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιοαγγειακές και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα.

Μερικοί από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους στους εσωτερικούς χώρους είναι το ραδόνιο (ένα ραδιενεργό αέριο που σχηματίζεται στο έδαφος), ο καπνός του τσιγάρου, τα αέρια ή τα σωματίδια από την κατανάλωση καυσίμων, από χημικά ή αλλεργιογόνα. Το μονοξείδιο του άνθρακα, τα διοξείδια του αζώτου, τα σωματίδια και οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να βρεθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

https://www.eea.europa.eu/el/simata-eop-2010/simata-2013/arthra/poiotita-aera-esoterikon-choron

Τα προϊόντα καθαρισμού και τα άλλα πετροχημικά προϊόντα ρυπαίνουν πλέον την ατμόσφαιρα όσο τα αυτοκίνητα

Το ντίζελ μάλλον έχει υπερτιμηθεί ως παράγων ρύπανσης. Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα με απρόσμενα ευρήματα.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που γίνεται τέτοια εκτίμηση και αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή αντίληψης για το τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς προκαλείται. Και αυτό παρόλο που από όλο το πετρέλαιο, 95% πηγαίνει σε κάθε είδους καύσιμα και μόνο το 5% σε χημικά παράγωγα του πετρελαίου (πετροχημικά).

Όμως, οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs) από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες και τελικά παράγουν τόσο το επιβλαβές όζον, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια (γνωστά ως ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα από ότι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου (περίπου 15 φορές πιο πολλά καύσιμα με βάση το βάρος). Παρόλα αυτά, τα πετροχημικά προϊόντα συμβάλλουν πια στη ρύπανση του αέρα εξίσου με τον τομέα των μεταφορών.

Μάλιστα, σε ό,τι τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να προξενήσουν βλάβες, τα σωματίδια από τα χημικά προϊόντα μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια σε σχέση με εκείνα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

«Καθώς οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο καθαρές, οι άλλες πηγές ρύπανσης γίνονται ολοένα σημαντικότερες. Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να ρυπάνουν τον αέρα» δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ.

https://www.haniotika-nea.gr/ta-proionta-katharismou-ke-ta-alla-petrochimika-proionta-ripenoun-pleon-tin-atmosfera-oso-ta-aftokinita/