(MUN) 

Model Birleşmiş Milletler Topluluğu

Birleşmiş Milletler’i ve amaçlarını duymayanımız yoktur. Rusya-Ukrayna savaşına Güvenlik Konseyi’nin müdahale ettiği, İnsan Hakları Komitesi’nin Filistinliler için toplandığı haberlerden kulağınıza çalınmış ifadelerdir muhakkak. 

Peki ya Model Birleşmiş Milletler?

MUN NEDİR?

MUN (Model United Nations), Türkçesi ile Model Birleşmiş Milletler, dünya genelinde pek çok lise ve üniversitede düzenlenen ve temel olarak Birleşmiş Milletler’ in farklı komitelerinin, simülasyon olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı bir etkinliktir.

Katılımcılar belirlenen gün ve tarihlerde atandıkları komitelerde ülkelerin delegeleri olarak uluslararası hukuk, güvenlik, ekonomik kalkınma, insan hakları gibi konulardaki müzakerelerin ardından önerilen çözümleri içeren bir sonuç bildirgesi sunarlar.

Konferanslar; başta İngilizce olmak üzere Almanca, Arapça, Rusça gibi yabancı dillerde düzenlenmektedir. Bu sayede katılımcılar, hem yazılı hem de sözlü anlamda yoğun bir yabancı dil kullanarak pratiklerini geliştirirler. Aynı zamanda muhakeme yapmayı, uzlaşmayı, empati yapmayı ve objektif olabilmeyi öğrenir, farklı coğrafyalarda bulunan ülkeler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olurlar.

MES'DE MUN

Okulumuzdaki MUN kulüp faaliyetleri iki aşamadan oluşur:

1.     Haftalık kulüp toplantıları ve etkinlikler

2.     Diğer okullar tarafından düzenlenen konferanslara hazırlık ve katılım

MUN dünyasına girmek birçok yeni terime, prosedüre ve akademik dile hakim olmayı gerektirir. Oturumu başlatmak için kullanılan ifadelerden tutun da, konferans sonunda yazılan sonuç bildirgesinin yazı stiline kadar atılan her adım BM prosedürüne tabidir. Bu sebeple haftalık toplanan MUN kulübümüzün ilk faaliyeti şüphesiz yeni üyelere etkinliği tanıtmak ve konferans süresince ihtiyaç duyacakları becerilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla bir eğitim programı sunmaktır. Bu programda, önceki senelerde katıldıkları organizasyonlardan tecrübe edinmiş deneyimli öğrenciler ve danışman öğretmenler yeni üyelere MUN terimlerini ve prosedürünü ayrıntılarıyla açıklar; ülke, komite ve gündem maddelerini araştırma tekniklerini beraber inceler ve konferanslar süresince yazılacak metinlere yönelik akademik çalışmalar yaparlar.

Bir sonraki aşamada ise işleyişe hakim olan öğrenciler komite simülasyonları yapmaya başlarlar. Kulübümüzde; bir yandan iklim değişikliği, suçluların rehabilitasyonu, Orta Doğu’daki çatışmalar ve mülteci sorunu gibi birçok küresel sorunu ele alan komiteler simüle edilirken bir yandan da Harry Potter, Avatar gibi fantastik dünyaları ele alan eğlence komiteleri de düzenlenir. Dahası, geçmiş ve gelecek zamanın canlandırıldığı bazı özel komiteler sayesinde toplantı odasında sakince oturacağını zanneden masum MESMUN kulüp üyeleri, kendilerini bir anda İkinci Dünya Savaşı’nı engellemeye çalışırken bulabilir veya 2070 yılının yapay zekasıyla baş etmek için hayal güçlerinin sınırlarını zorlamak durumunda kalabilirler. :) 

Kulüp faaliyetlerinin bir diğer ayağı da başka lise ve üniversiteler tarafından düzenlenen MUN konferanslarına katılım sağlamaktır. Okulumuzda da olduğu gibi pek çok okul kendi bünyesinde 3-4 gün süren MUN konferansları düzenler, biz de zaman zaman belirli okullara kulüp olarak başvuruda bulunuruz. Kabul alıp temsilcisi olacağımız ülkeler ve komitelerimiz belirlendikten sonra kulüp içinde hummalı bir çalışma başlar. Konferansı düzenleyen akademik ekip tarafından komitelere özgü yayınlanmış çalışma rehberleri derinlemesine analiz edilir, oturumlar sırasında yapılacak konuşmalar hazırlanır, metinler yazılır, tecrübeli olanlarımız tarafından ilk defa katılacaklara taktikler verilir, güvensiz olanlar itinayla cesaretlendirilir ve tam tekmil hazırlanmış MESMUN delegasyonu konferanstaki yerini alır…

Konferans boyunca katılımcılar, farklı deneyimlere sahip bir dizi insanın önünde kendilerini yabancı dilde ifade etme imkânı bulur; uluslararası hukuk, güvenlik, ekonomik kalkınma ve insan hakları gibi pek çok alanda BM’nin gündemini oluşturan küresel sorunlara temsil ettikleri ülkelerin gözünden çözüm önerilerinde bulunurlar.  

Bu konferanslarda bir yandan görüşlerinizi savunur bir yandan da gündemdeki sorunun çözümüne yön verirken eleştirel düşünme, problem çözme ve yazma becerilerinizi geliştirebilir; topluluk önünde konuşma korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz. Hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok yeni arkadaş edinebilir ve yeni fikirlere yelken açabilirsiniz. 

Dahası; MUN çalışmaları AB, BM’nin yanı sıra Harvard gibi saygıdeğer üniversiteler ve eğitim kuruluşları tarafından da desteklenmektedir. Verilen sertifikalar ise CV’nize ekleyebileceğiniz akademik belge niteliğindedir.