FORMACIÓ

Descripció de l’activitat

Aquesta activitat de formació s’ha realitzat per fer la transferència de l’observació i els aprenentatges adquirits durant la mobilitat “job shadowing” del projecte Erasmus + KA1 “Cooperar per aprendre i aprendre a cooperar”. Aquest job shadowing el van dur a terme quatre mestres del centre (un mestre de cada cicle i la mestra de llengües estrangeres) amb l’objectiu d’aprendre estratègies de cooperació i col·laboració en un centre expert en aquesta metodologia: Catton Grove Primary School, de Norwich (Regne Unit), amb qui vam cooperar del 2014 al 2017 en el projecte Erasmus+ KA2 “Discovering Europe”.


Indiqueu els objectius de millora previstos a l'inici de l'itinerari de formació.

  1. Formar el claustre en l’ús de metodologies d’ensenyament-aprenentatge centrades en l’alumne i atenent les diferents necessitats educatives.
  2. Capacitar els nostres docents per dissenyar activitats col·laboratives i cooperatives per al desenvolupament i les competències de l’alumnat.
  3. Generalitzar l’ús d’aquestes metodologies en totes les etapes i en diferents matèries, assegurant que són àmpliament utilitzades i que incorporen un ús efectiu i quotidià de les TAC, sobretot en els cursos més elevats.

Resum del treball realitzat, procés metodològic seguit i material elaborat.

- Curs de 30h: 20h presencials, 10h altres requisits.

- L’equip impulsor, format pel professorat que va realitzar la mobilitat al Regne Unit, es reuneix a inici de curs per dissenyar els continguts genèrics de les sessions, tenint en compte els aprenentatges més rellevants observats a Catton Grove i els objectius planificats.

- L’equip impulsor es reuneix un cop per setmana per programar, buscar informació, materials i recursos concrets per cadascuna de les sessions programades.

- Les sessions de formació han estat les següents:

- S1: Presentació : Presentació de l’experiència viscuda a Catton Grove. S’exposen els objectius i les expectatives de la FIC. Es mostra el calendari, es revisen algunes dates i s’acorden les sessions i el compromís de transferència a les aules.

- S2: Valors i hàbits / Learning Pit: A partir d’una dinàmica cooperativa es reflexiona diferents aspectes del nostre centre relacionats amb els valors i els hàbits: Quins valors creiem que són els més importants? Quines estratègies utilitzem per aconseguir-los? Quins obstacles/dificultats ens trobem per aconseguir-los?. Després de reflexionar sobre aquestes tres preguntes s’acorden quins valors i hàbits treballarem de manera unificada tot el centre. Quines estratègies utilitzarem per fer-ho i com es concreten. S’elaboren pòsters i dinàmiques d’aula i es posen en pràctica a totes les classes.

- S3 i S4: Talk for writing: Aprenem les estratègies bàsiques del TFW fent un modelatge. El TFW és una metodologia cooperativa d’expressió escrita. Consta de tres fases: Imitació, innovació i invenció. En el conjunt de les tres fases es treballa de manera col·lectiva, en grup, per parelles i individual.

- S5 i S6: Experiències TFW a les aules: Cada mestre/a aporta la seva activitat TFW de la seva aula. Es comparteix. Es detecta els punts forts i els punts febles i els aspectes a millorar.

- S7: Dinàmiques de cooperació: Es practiquen diferents dinàmiques de cooperació en l’aprenentatge que són transferibles a totes les àrees. Algunes de les dinàmiques presentades i utilitzades a les classes són: “La teranyina”, “Camina i digues”, “El trencaclosques”, “El rellotge”, “Gira’t i parla”. S’elaboren uns referents d’aula amb cadascuna d’aquestes estratègies. S’acorda el compromís d’aplicar-ho a les classes en qualsevol àrea.

- S8: Material d’aula que fomenta l’autonomia. Es presenten diferents materials de l’àmbit de llengües i matemàtiques que fomenten l’autonomia i el treball personal. Aquest material consta de diferents recursos manipulables i informatius que ajudaran als alumnes a resoldre dubtes simples sense la intervenció del mestre. Després de la presentació d’aquests materials, s’acorda quins són els més convenients per a cada cicle. Aquests materials estaran a disposició de l’alumne damunt de cada taula durant la sessió.

- S9: Experiències de les estratègies de cooperació. Es presenten totes i cadascuna de les microestratègies de cooperació que es poden dur a terme i són transferibles en qualsevol àmbit del currículum. Queda un document escrit i compartit amb tots els docents perquè les puguin aplicar a les aules.

- S10: Escape room: L’Equip impulsor dissenya i prepara una activitat cooperativa per la resta de companys amb l’objectiu de posar-ho en pràctica a la seva aula. Ens hem quedat tancats a l’aula de música i no podem sortir-ne a no ser que compartim les nostres capacitats i una bona entesa.

- S11: Compromisos finals: Es fa una valoració de la formació i s’acorda posar en pràctica a tots els nivells educatius els aprenentatges obtinguts, els materials acordats i els hàbits i valors que ens hem compromès a treballar com a línia de centre.

En quina mesura s'han assolit aquests objectius?

Valorem l’assoliment dels objectius en funció dels indicadors d’avaluació i de les valoracions dels companys.

Havent examinat els indicadors més rellevants constatem el següent:

- Incorporació de noves metodologies cooperatives en diferents àrees. Assolit.

- Més presència de les TAC en les programacions. Assolit (adquisició de 12 tauletes i 15 chromebooks i actualització de les programacions).

- Incorporació d’estratègies d’atenció a la diversitat. Assolit

- Major consciència del propi procés d’aprenentatge. Assolit.

- Millora de les competències relacionades amb el treball en equip. Assolit.

Havent examinat les valoracions dels companys, constatem el següent:

- Els objectius de l’activitat especifiquen què ha de ser capaç de fer el professorat.

- El professorat ha introduït canvis de caire metodològic arran de l’activitat formativa.

- Un 83,3% del professorat creu que aquests canvis han representat una millora en la seva pràctica docent.

- Un 90% del professorat han aportat evidències dels canvis introduïts.

En quins acords de centre s'han concretat els avenços realitzats en relació amb els objectius de formació assolits?

- Incorporació de microestratègies cooperatives en totes les àrees i sessions.

- Incorporació de la metodologia TFW en la dimensió d’expressió escrita.

- Incorporació de nou material que fomenta l’autonomia en les àrees de llengües i matemàtiques a tots els cicles.

- Elaboració de referents d’aula comuns per totes les classes.

- Incorporació d’aquestes noves metodologies en les programacions d’aula.

- Actualització del PEC amb les noves dinàmiques metodològiques.

Quines necessitats formatives s'han generat? Quina continuïtat penseu que podria tenir la formació iniciada?

Considerem que cal seguir formant-nos en la línia de la metodologia cooperativa i col·laborativa ja que s’aconsegueix un aprenentatge entre iguals tant de continguts com de relació.

El projecte tindrà continuïtat amb seguiment i revisions periòdiques i trobades de mestres per detectar els punts febles, millorar-los i seguir incorporant metodologies que afavoreixen la cooperació i l’aprenentatge entre iguals.

Bibliografia

Duran, D.;Blanch, S.; Corcelles, M.; Flores, M.; Merino, E.; Oller, M. i Vidal,A. (2009). Llegim en parella. Tutoria entre iguals, a l’aula i a casa, per a la millora de la competència lectora. Barcelona: Publicacions de l’ICE de la UAB.

Lemov, D. (2016). Teach Like a Champion Field Guide 2.0: A Practical Resource to Make the 62 Techniques Your Own.Jossey-Bass.

Pujolàs, P. (2003). Aprendre junts alumnes diferents. Els equips d'aprenentatge cooperatiu a l'aula. Vic: Eumo Editorial.

Pujolàs, P. (2008). 9 ideas claves: el aprendizaje cooperativo. Grao: Barcelona.

Pujolàs, P. i Lago, J. R. (2007). “La organización cooperativa de la actividad educativa”. En J. Bonals, i M. Sanchez-Cano. Manual de asesoramiento psicopedagógico. Barcelona: Graó.

Wallace, I. i Kirkman, L. (2014). Talk-Less Teaching. Practice, Participation and Progress. Osiris.