DIARI JOB SHADOWING

En aquest apartat podreu anar veient el dia a dia de les activitats que realitzem a la nostra mobilitat.

Dimecres 4 de juliol de 2018

Dia 1 a Catton Grove:

Avui hem encetat la nostra aventura a Catton Grove de la mà del seu director, en Tim Lawes.

Ens ha rebut i ha dedicat una bona part del seu temps en saber quins eren els nostres interessos en aquesta estada pedagògica a la seva escola.

Hem començat demanant-li sobre aspectes generals del funcionament del centre: perfil del professorat (teachers i teachers assistents), organització interna dels recursos humans per tal de fer una bona atenció a la diversitat i així aconseguir que tots puguin assolir un èxit educatiu, valors guia de l’acció educativa...

Tot seguit ens ha convidat a visitar allà on comença tot el procés: a la Fundation Stage, o sigui, la seva Educació Infantil (de 2 a 5 anys). És una espai (tant les aules com els patis) ple d’estímuls educatius (jocs, instal•lacions, material didàctic divers) que fomenten la curiositat dels nens i nenes.

A cada aula hi ha 4 o 5 persones adultes (mestres i assistents) treballant simultàniament i coordinats. Els alumnes mostren una autonomia d’execució de les tasques. Saben en tot moment quina tasca estan fent i sovint sense la guia del mestre. Algunes d’aquestes tasques com de lectoescriptura o matemàtiques són transportables a l’exterior. En la realització d’aquestes tasques es detecta un bon clima, agradable, relaxat, sense presses.

A la tarda li hem fet el retorn d’aquesta observació amb el Tim ja que ens ho ha demanat i ell ens ha fet reflexionar sobre què pensàvem que hi havia al darrera de les nostres impressions.

Hem estat parlant sobre:

- Cooperació i respecte

- Autonomia

- Autocontrol

- Consciència compartida dels objectius (mestres-alumnes).

Després, per petició del Tim, hem anat a comprovar si tot allò observat a la Fundation Stage es mantenia al llarg de l’escolaritat. I sí, és així. Hem entrat a diverses aules i a tot arreu ens han convidat a observar la tasca que estaven fent, molt sovint més d’un mestre a l’aula, al passadís, en diversos espais... Es respirava el mateix ambient de tranquil•litat i treball que amb els més petits.

5 de juliol de 2018

Dia 2 a Catton Grove:

Avui hem iniciat el dia fent un job shadowing al cicle superior. Hem pogut observar com en una sessió de gairebé dues hores es duien a terme múltiples activitats d’aprenentatge cooperatiu, des de treball per parelles, grups i de forma individual cooperant amb el grup sencer. El que hem comprovat és que la mestra tenia la lliçó molt estructurada amb els tempos molt marcats. L’activitat d’avui anava relacionada amb el “peer’s pressure” (pressió entre iguals). Inicialment els seus coneixements previs eren molt bàsics. A partir del debat inicial en grups moderat per la mestra, la lectura en parelles, la informació tècnica donada per la mestra i el role play, els alumnes han sigut capaços de reflexionar, entendre, aprendre i experimentar el “peer’s pressure”.

També hem observat com es treballava una estratègia de comprensió lectora centrada en la descripció de diferents personatges d’una història i dels diferents punts de vista que tenen del mateix fet. Els alumnes estaven en grups de quatre i a cada grup se li havia atorgat un personatge en concret. En un primer moment se’ls demana que descrivissin el personatge i que ho posessin en comú davant del grup classe moderat per la mestra. En un segon moment se’ls proposava que intentessin deduir com el seu personatge valoraria les actituds dels altres personatges per posar-ho en comú en una segona ronda. Finalment la mestra ha planificat una tasca pel proper dia i dur-la per parelles.

Després ens hem reunit novament amb el Tim per posar en comú les nostres observacions i reflexions sobre les múltiples activitats cooperatives que es poden fer en una sessió i els seus beneficis. Ens ha demanat que anéssim a fer una altra observació i comprovéssim els elements comuns que es podien trobar en totes les aules.

A la tarda ens hem tornat a reunir amb el Tim per exposar la nostra vivència i reflexionar com traslladar aquestes estratègies al nostre centre. Aquestes reflexions ens han ajudat a extreure els punts forts i els punts febles que hi ha a la nostra escola i buscar un punt d’inici per poder dur a terme la cooperació en les nostres aules d’una manera més consolidada que impregni el treball de totes les àrees.


6 de juliol de 2018

Dia 3 a Catton Grove:

Avui hem iniciat el job shadowing des de primera hora amb l’objectiu de comprovar com treballen cooperativament. Hem comprovat que contínuament estan treballant per parelles, en petit grup... El primer quart d’hora la mestra els ha introduït en les diferents operacions. Els ha fet seure al centre de l’aula on ja hi ha una catifa preparada per això. Mentre es col•locaven cantaven la taula del 4, que és la que toca el Summer de la classe de 3r. Quan acaben inicia el repàs de la suma i els hi fa reflexionar per parelles. El mateix per la resta, la multiplicació i la divisió. Un cop fet això, continua la sessió amb un test de matemàtiques. La mestra posa música suau mentre la realitzen i va passant per les diferents taules per anar corregint i anar reforçant verbalment als alumnes. De tant en tant, va dient alguna frase positiva “estic sorpresa amb el vostre treball tan bo”, “el que m’interessa és que ho sapigueu resoldre. Podeu utilitzar les estratègies i materials que us ajudin”. Mentre, la mestra assistent també fa el mateix i es centra en els alumnes amb més dificultats. A damunt la taula i ha en una cistella material per poder fer la prova.

Per altra banda també s’ha observat com treballen les mates en concret una sessió en la que els alumnes havien d’observar una sèrie geomètrica en la qual havien de buscar uns patrons. Tot el treball s’ha fet en grups i posteriorment s’ha posat en comú amb tota la classe. Com a cosa curiosa destaquem que l’alumnat ha descobert més patrons del que el mateix mestre havia previst. Tots han estat acceptats tant si eren més complets com si no.

Després del pati anem a altres aules i ens hem adonat de les múltiples concordances en forma, estil i metodologia que hi ha entre elles. En totes s’organitzen les sessions amb la mateixa estructura i la mateixa tipologia d’activitats cooperatives.

Hem visualitzat en concret un treball sobre els números romans. En primer lloc la mestra donava instruccions per a construir les sèries de nombres romans. L’alumnat ho anaven provant a la seva pissarra vileda i ho anaven comentant col•lectivament en grup classe. Al final la mestra els ha donat un full perquè escriguin els 100 primers números romans seguint l’estratègia que ells vulguin (per ordre, de 10 a 10, seguint la taula del 7...).

A la tarda hem anat a una aula a fer una pluja d’idees del que volem aconseguir a la nostra escola i com ho farem per introduir aquests punts a l’escola. Ha estat una tarda molt profitosa i interessant.

Hem quedat que dilluns gravaríem alguna dinàmica de treball concreta en dues aules diferents per després poder mostrar a la nostra l’escola

9 de juliol de 2018

Dia 4 a Catton Grove:

A les 9h del matí hem anat a la classe de 4t de la Jess i hem pogut gravar la sessió fins l’hora del pati. Primer de tot han fet una revisió de l’última unitat d’escriptura basada en el “talk to writing”. Entre tots els companys han explicat i revisat el procés de producció escrita amb el que treballen. A continuació ha començat la sessió amb la presentació d’un llibre, Voices in the park. Arran de l’expectativa creada amb la portada del llibre els alumnes han fet diverses activitats cooperatives de diàleg, discussió i escriptura sobre diferents preguntes que la mestra els ha plantejat. Hem vist com fan hipòtesis lectores, com expressen les seves primeres impressions, com intenten endevinar de quin tipus de text es tracta (informatiu, conte de fades, misteri, història amorosa...) i el més important, ho fan canviant d’estratègia col•laborativa: per parelles, per grups de quatre i en grup classe. Finalment, la mestra els ha llegit el llibre i els alumnes han pogut comprovar la resolució de les seves expectatives. Després de la lectura, s’han tornat a reunir en grups per parlar sobre el que els havia agradat, el què no i el què no entenien. A continuació cada grup ha donat veu del que havien estat debatent.



Després del pati hem anat a una altra classe de 4t, la de la Jane, a observar com treballava el llenguatge. També l’hem pogut gravar. A partir d’un llibre que els va explicar la mestra. La Jane els ha proposat diverses activitats per parelles i per grups per comprovar i consolidar la comprensió del conte.

A la tarda hem anat a preparar les possibles sessions de formació que podem fer a la nostra escola i a continuació hem anat a veure com feien l’Assemblea al gimnàs de l’escola. És una assemblea molt interessant. S’han agrupat els alumnes, mestres i el director. En aquesta reunió s’han celebrat els assoliments d’alguns alumnes d’aquests cursos, des de ser bon company, haver escrit un poema bonic o haver guanyat una final de tenis. Molts alumnes han estat reconeguts per les seves actituds i destreses. Se’ls ha anomenat, se’ls ha aplaudit i se’ls ha donat un diploma.

Hem compartit el dia amb les dues mestres d’una altra escola de Castelldefels que també tenen un projecte d’Erasmus KA1 i hem pogut intercanviar opinions. De fet, també ho farem a través de l’eTwinning.

10 de juliol de 2018

Dia 5 a Catton Grove:

Darrer dia a l’escola. Avui hem pogut presenciar, en dues classes de 4t i una de 5è, com es feia el Transition Day, ho sigui el traspàs de curs. El o la mestre/a que tindran el setembre els rep a la seva classe i es comencen a conèixer. Expliquen coses sobre ells (també als seus companys, alguns són companys del curs passat i alguns són nous perquè els diferents grups de cada nivell es barregen cada any), i parlen sobre les expectatives que tenen del nou curs i sobre què els agradaria aconseguir. Tot amb el mateix respecte i consideració positiva que amara aquesta escola.

Després del pati hem presentat el nostre taller de castells (Human Towers) al grup de 6èW. Èxit total. Els ha encantat als nens i nenes de 6èW (la lletra és del cognom del tutor, Mr Williams). S’ho han passat molt bé i han estat superatents. Hem acabat veient el vídeo sobre Catalunya “The route of fate” i cantant “The sun could rise tonight” tots junts.

A la tarda, després de dinar, hem anat a treballar a una aula per acabar de perfilar com farem la formació a la resta del claustre.

Per últim, hem anat a observar la classe de música. Els alumnes havien composat les seves pròpies cançons en una tablet. Vam poder escoltar-les.