Resultats 

ENQUESTES:


Com podem observar en el gràfic, el 51,4% és a dir una mica més de la meitat de l’alumnat enquestat dorm més durant el cap de setmana que entre setmana. Un 30 % diu que dorm el mateix i només un 17,9% diu que dorm menys. Hem estudiat que el que és millor és dormir de forma regular i que dormir molt més el cap de setmana també pot causar una disminució del rendiment escolar.

En aquest gràfic veiem que la majoria de la gent s’aixeca mentre dorm (el 54%) i el 46% s’aixequen alguna vegada mentre dormen , no sabem si és perquè són sonàmbuls o per altres causes com per beure aigua o per anar al lavabo perquè no ho vam especificar en redactar la pregunta. Però veiem que més de la meitat dels companys no dormen de forma continuada durant tota la  nit.

En aquest gràfic veiem que la majoria de les persones enquestades (gairebé un 58% ) afirma que si la gent si dorm poc li costa estar més atent a classe , pensem que pot ser perquè  que no ha descansar molt, en canvi n’hi han que encara que dormen menys no els hi costa estar atents. I d’altres que no troben que hi hagi gaire diferència (gairebé un 20%). Aquí el que es reflexa és la percepció que tenen els propis alumnes.

En aquest gràfic veiem que més de la meitat dels enquestats reconeix que si dormen menys del que estan acostumats estan de més mal humor(el 55,9%) comprovat , ens podem adonar que el son afecta al benestar emocional de les persones.

En el gràfic podem observar que la majoria dels joves enquestats (un 60%) afirmen que sempre els costa aixecar-se independentment de les hores de son , el 29,6% diuen que dormen poc i els costa més aixecar se als matins i el 10,4% diuen que mai els costa aixecar- se potser que el ritme circa-diari te a veure amb això depenent de les hores que dormen sempre el hi costa aixecar-se i els costa dormir(ja que aquest ritme és més nocturn en els adolescents) 

En aquest gràfic podem veure que el 45% dels joves enquestats afirmen que ara dormen bastant menys que fa dos anys (això es normal ja que un adolescent no necessita dormir tant com un nen ) molts pocs diuen dormir més ara i un 41% afirma dormir el mateix que fa dos anys. Segurament dependrà del moment evolutiu de cadascú.



Aquí veiem que el 72,8% (la majoria)creuen que si comencessin les classes més tard estarien més concentrats/atents. D’altres (un 9,6) creuen que tot i que comencin més tard no estarien més atents. I el 17,6% restant es sent indiferent. 

En aquest gràfic veiem el que els costa a les persones dormir en el institut el cairat.El 52,9% diu que depèn el dia,el 27,9% diuen que no els  costa dormir per la nit i el 19,1% diu que sí els costa dormir per la nit.



ENTREVISTES:

Per poder comprovar si les nostres hipòtesis eren correctes, hem decidit fer unes entrevistes a dues psicòlogues del nostre centre. A l'entrevista vam fer una sèrie de preguntes a les que ens han respost. 

Primer vam parlar amb les psicòlogues, llavors vam conrcetar el dia per fer l'entrevista. El dia que la vam fer els-hi vam preguntar si podiem grabar-les (per després poder pasar l'entrevista escrita.) I totes les respostes que ens van donar van servir per tenir més resultats i verificar les nostres hipòtesis. 

Les entrevistes estan a l'apartat de resultats.


Preguntes per l’entrevista a una psicòloga del centre:


Esther Marín:


- Quantes hores s’aconsella que dormir un adolescent de 12 - 16 anys?

       

Aproximadament unes 8 hores diàries.

   

- Si una persona es dorm amb la televisió posada, creus que repercuteix en la qualitat del son?


En principi no repercuteix en la qualitat de la son, però no és lo ideal perquè no és bo per la nit mirar pantalles perquè altera a la son.

   

- En quin moment el cervell absorbeix millor la informació? És a dir, que s’aconsella estudiar abans d’anar a dormir o en llevar-te?


Depèn de cada persona, per exemple hi ha algunes persones que a la nit no ho memoritza molt bé ja que estarà cansada o a l’inrevés.  Lo millor és començar a estudiar lo abans possible ja que si ho fas a l’últim moment no podràs dormir bé ja que estàs estressat i tota l’estona pensant en l’examen i no podràs dormir bé.

    

- Quines  activitats o costums no hauríem de fer abans d'anar a dormir per millorar la qualitat de la son?


Sobretot mirar pantalles pel tema de la llum ja que et desperta i activa el cervell i et costarà més dormir.   

      

- Es possible que un adolescent dormir les hores necessàries però que la qualitat de la son no sigui bona, com podem solucionar-lo?


Podria ser, poden influir molts motius: l’ansietat, l’estrés, …

    

-Segons l'estació de l'any, el nostre cos necessita descansar més o menys?

      

En principi no, però a lo millor a alguna persona li costa més dormir pel tema de que es fa de nit abans ( pel canvi d’horari ).

      

- Tú creus que dormir poc afecta al rendiment escolar a l'atenció a les classes? Com?

   

Segur, perquè a vegades a classe es nota l’alumne que ha dormit poc ja que no participa molt i es veu bastant dormit.


Coses importants i que volem destacar de l’entrevista a l’Ester Marín:


- A alguna persona li costarà més dormir pel canvi d’hores. 


- Dormir sí  que afecta al rendiment escolar ja que a vegades a classe es nota a l’alumne que no ha dormit bé per la nit perquè no participa molt i se’l nota dormit.


- Depèn de cada persona si memoritza millor la informació per la nit o en llevar-te.


- Potser que una persona dormi bastant però que la seva qualitat de la son no sigui molt bona per motius com: l’ansietat, l’estrès, …


Mercedes Gómez:

- Quantes hores s’aconsella que dormir un adolescent de 12 - 16 anys?

       

Estaria bé dormir entre 8-9 hores, però quan hi ha canvi d'hora la regularitat d'hores de son varia.

   

- Si una persona es dorm amb la televisió posada, creus que repercuteix en la qualitat del son?


Penso que s'ha de dormir amb un àmbient relaxat (sense soroll ni distracions)

   

- En quin moment el cervell absorbeix millor la informació? És a dir, que s’aconsella estudiar abans d’anar a dormir o en llevar-te?


Això es segons la persona el que li funcioni millor, però si he de recomenar alguna de les dos recomano estudiar al llevar-se, ja que estem més descansats i tenim més capacitat de memoritzar. 


- Quines  activitats o costums no hauríem de fer abans d'anar a dormir per millorar la qualitat de la son?


Abans d'anar a dormir no recomano les pantalles, estaria bé llegir ho fer alguna activitat relaxada.  

      

- Es possible que un adolescent dormi les hores necessàries però que la qualitat de la son no sigui bona, com podem solucionar-lo?


Poden influir els transtorns de son, però això és depèn la persona i de la necesitat  de son que tingui.

    

-Segons l'estació de l'any, el nostre cos necessita descansar més o menys?

      

Si ja que per exemple, a l'hivern tenim menys energía i normalment dormim més, en canvi a l'estiu generalment tenim més energía.

      

- Tú creus que dormir poc afecta al rendiment escolar a l'atenció a les classes? Com?

   

Totalment, dormir poc afecta a la memòria, la creativitat, la concentració...

Aquesta foto és fent l'entrevista a la Mercedes.



(La vam fer amb els seu consentiment)