Erasmus+ Vammalan lukiossa

Projektihankkeen osallistujat ja teema


Lukuvuonna 2022-23  aloitetussa Erasmus+ -hankkeessa Young people of Europe” oli tänä lukuvuonna mukana yksi koulu kustakin kolmesta projektimaasta: Saksasta (Otto-Hahn Gymnasium, Ostfildern), Suomesta (Vammalan lukio, Sastamala) ja Espanjasta (IES Comarcal, Burjassot). Lukuvuonna 2023-24 mukaan liittyvät koulut Italiasta (ITIS "S. Cannizzaro Rho", Milano) ja Tsekin tasavallasta (Gymnázium Zlín, Zlín).  

Hankkeemme nimi on ”Young people of Europe” ja sen tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteistyö- ja projektitaitoja some- ja videoympäristössä moninaisiin aiheisiin (mm. kaupunkikulttuuri, massaturismin haasteet, älyteknologia ja joukkoustaminen kaupunkisuunnittelussa) liittyen. Projekti tarjoaa opiskelijoillemme mahdollisuuden tutustua samanikäisiin nuoriin eri maista, työskennellä yhdessä vierailla kielillä, tutustua partnerikoulujemme arkeen, maihin ja kulttuuriin sekä samalla esitellä omaa kouluamme, maatamme ja kulttuuriamme muissa maissa.

Projektityöskentelyyn osallistumalla opiskelija suorittaa T0KV1-opintojakson (LOPS2021) josta saa kaksi opintopistettä. Lukuvuona 2022-23 mukana oli vielä LOPS2016-opiskelijoita, jotka suorittivat opintojakson vanhalla nimellä Kansainvälisyyskasvatus 1 (LOPS2016) ja saivat siitä yhden lukiokurssin.

Pääsääntöisesti kaikki projektityöskentelyyn liittyvät keskeiset dokumentit (työt, vierailuohjeet jne.) löytyvät GoogleDrivesta jonka jäseneksi opiskelijat on kutsuttu. Lähitapaamisten ajoittaisen järjestelyhankaluuden (päällekkäiset opinnot, päättöviikot tms.) vuoksi pyrimme tässä projektissa hyödyntämään etätyöskentelyä mahdollisimman paljon. Toki pidämme myös lähitapaamisia esim. projektityöskentelyn käynnistyessä todenteolla. Projektikohtainen työskentely on  kasvavassa määrin opiskelijoiden keskinäisen järjestelykyvyn ja oman aktiviteetin varassa: he sopivat omat tapaamisensa, työmuodot (lähitapaaminen, verkkotyöskentely) ja huolehtivat tehtäväkohtaisista deadlineista. Kuten koko lukion, myös T0KV1-opintojakson tarkoitus on osaltaan kasvattaa heistä itsenäisiä ja aktiivisia nuoria.


Mitä projektihankkeemme pitää sisällään?

Lukuvuosi 2022-23

Lukuvuonna 2022–2023 toteutui kolme projektitapaamista. Ensin oli vuorossa vierailu Ostfilderniin, Saksaan 4.-10.10. Saksassa tutustumme projektiin ja sen käytännön toimintaan ja valeuutisiin. Isännöimme myös itse vierailua 22.-28.1.2023. Suomen vierailun teemana oli hiilineutraali kaupunkisuunnittly joten Erasmus-opiskelijat tutustuvat mm. Tampere 2030 -ohjelmaan ja ideoivat keinoja, joilla Sastamala voisi pyrkiä hiilineutraaliustavoitteisiinsa. Viimeinen projektivierailu on Burjassotiin, Espanjaan 6-12.3. 2023, jossa teemana olivat kaupungistumisen tuomat haasteet joukkoliikenteelle, kestävälle ruoantuotannolle ja turismille. 

Molemmille ulkomaiden projektivierailuille osallistui lv 2022-23  yhteensä 10-11 opiskelijaa ja lukuvuodeksi 2023-24 haettiin 8 opiskelijaliikkuvuutta vierailua kohden. Hankevierailun peruskuviot ovat lukuvuodesta riippumatta samat. Ensinnäkin, jokaisella vierailulla on toisen koordinaattorin ohella mukana aina toinenkin koulumme opettaja. Toisekseen, vierailuihin ja isännöintiin liittyvien projektien tarkemmat työtavat sekä töiden julkistamismuodot selvitetään yhteisissä tapaamisissa ja tunneilla. Vierailujen kesto on kaksi matkapäivää ja viisi varsinaista työpäivää eli kohteessa ollaan kuusi yötä.


Lukuvuosi 2023-24

Lukuvuonna 2023-24 toteutui/toteutuu kolme projektitapaamista. Ensin vierailimme Ostfildernissä, Saksassa 19.25.11.2023. Saksassa tutustuimme projektiin ja sen käytännön toimintaan, itse vierailun teemana ollessa demokratia. Opiskelijat kehittivät "yhden asian puolueet" joiden ohjelman ja tiedotuksen he suunnittelivat itse ja esittelivät nämä puolueensa & niiden ajamat asiat konferenssissa isäntäkoululla. 

Isännöimme myös itse vierailua Sastamalaan 21.-27.1.2024 . Suomen projektivierailun teemana olivat asiat jotka nuoret kokevat merkityksellisiksi sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla ja joihin he toivovat politiikoilta toimia. Opiskelijat toteuttivat kouluillaan Google -kyselyn näistä teemoista ja vierailivat Helsingissä tapaamassa työministeri Arto Satosta ja toista sastamalalaista kansanedustajaa Miko Bergbomia ja haastattelivat heitä ym. kysymyksistä. Tämän perusteella he järjestivät Vammalan lukiolla paneelikeskustelun, jossa Vammalan lukion oppilaskunnan edustajat, lukion European Youth Parliament -ryhmän edustajat, Sastamalan nuorisovaltuuston edustajat sekä kaksi Sastamalan kaupunginvaltuutettua esittivät omat kantansa näihin kysymyksiin. Opiskelijat myös laativat valitsemistaan ym. teemoista projekityöt joissa he pyrkivät esittämään ratkaisujaan nuorten ongelmiin kuten masennus, työllistyminen yms.

Viimeinen projektivierailu suuntautuu Milanoon, Italiaan 3.-9.3. 2024Italian projektivierailujen teema on innovaatio ympäristön ja talouden näkökulmasta. Tämän puitteissa opiskelijat tutustuvat mm. pikamuodin ongelmiin ja robotiikkaan.


Uutta lukuvuonna 2023-24

Lukuvuonna 2023-24 uutena lisänä Erasmus-työskentelyyn tulivat pitkäkestoiset opiskelijaliikkuvuudet eli vaihdot. Vaihdon pituus on 30-365 päivää (plus kaksi matkapäivää) ja vaihdon tuottamia kuluja korvataan paitsi matkakulujen kuittaamisena Erasmus+ -tuesta niin myös könttäsummana sekä päivärahana opiskelijalle. Koska opiskelijat majoittuvat isäntäperheissä, korvataan isäntänä toimiville myös tietty summa koulumme saamasta budjetista. Opiskelijat voivat hakeutua periaatteessa mihin tahansa EU-alueen lukiotasoiseen oppilaitokseen jolla on Erasmus+ -yhteistyöprojekteja, mutta suosittelemme ensisijaisesti jotakin pitkäaikaisista kumppanikouluistamme sillä tunnemme heidän koordinaattorinsa, toimintatapansa ja yhteistyö ja yhteydenpito on jatkuvaa ja kiinteää.

Lukuvuonna 2023-24 on toteutunut/toteutumassa yhteensä kuusi opiskelijavaihtoa Suomesta Italiaan, Espanjaan ja Saksaan ja Suomeen päin kaksi Italiasta ja kaksi Tsekin tasavallasta. Vastavuoroisuus niin vaihdossa kuin eritoten hostaamisessa on vaihtojen jatkuvuuden kannalta elinehto sillä pitkäaikainen hotellimajoitus tms. on jo yksin rahoituksen osalta poissuljettu vaihtoehto, puhumattakaan muista tekijöistä.

Mikäli Erasmus-vaihto kiinnostaa, tästä kannattaa tiedustella lisää Erasmus+ koordinaattoreilta (kts. alasivu "Contact information").


Lukuvuosi 2024-25

Lukuvuonna 2024-25 on tarkoitus vierailla Burjassotissa, Espanjassa 10.-16.11.2024 sekä Zliníssä, Tsekin Tasavallassa  30.3.-5.4.2025.


Ketä projekti koskee?

Kaikkia kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostuneita opiskelijoita, jotka ovat rohkeita käyttämään vierasta kieltä ja sopeutuvat erilaisiin olosuhteisiin, sillä vierailuilla majoittaudutaan pääsääntöisesti paikallisten opiskelijoiden perheissä.


Mitä osallistujalta vaaditaan?

T0KV1-opiskelijan tulee sitoutua osallistua aktiivisesti projektityöskentelyyn sekä yleisesti että omaan projektivierailuun liittyen, osallistua isännöintivuorolla vierailuohjelman järjestelyihin ja toteuttamiseen sekä projektimatkan jälkeen kirjoittaa englanninkielinen matkapäiväkirjamuotoinen raportti vierailusta. Vammalan lukion isännöidessä vierailua kurssilaisen on varauduttava tarpeen vaatiessa majoittamaan ulkomaalainen nuori. Jos tämä ei jostain syystä onnistu, pitää hänen pystyä sopimaan majoitusjärjestelyistä jonkun toisen kanssa. Vierailulla opiskelijat esittävät valmistetut projektit/esitykset, osallistuvat opetukseen, tutustuvat nähtävyyksiin, osallistuvat järjestettyyn ohjelmaan ja majoittuvat perheissä.

Osallistujat voivat lisäksi osallistua opintojakson ja lukion opetussuunnitelman teemojen puitteissa esim. markkinointi- ja teemapäivien suunnitteluun ja toteutukseen vaikkapa esittelemällä yhdessä tietokoosteen kohdepaikasta ja koulusta muille opiskelijoille ja vierailijoille (tämä sovitaan tapauskohtaisesti tilanteesta ja ohjelmasta riippuen).Matkoille osallistuvat laativat myös artikkelin paikallislehtiin (Tyrvään sanomat, Alueviesti) sekä vlogin/artikkelin koulumme verkkolehteä Vasaraa (https://verkkolehtivasara.blogspot.fi/) varten. Vlogit, opiskelijoiden matkapäiväkirjoja sekä koordinaattoreiden omia bloggauksia julkaistaan tällä sivustolle yhdessä muiden oheismateriaalien kanssa.

Ilmoittautuminen projektimatkalle on sitova, koska matkaa/lippua ei voi perua sen jälkeen, kun ne on varattu (ne ovat henkilökohtaisia). Vakuutukset otamme lippujen kanssa samanaikaisesti, jolloin aivan pakottavasta syystä voi saada vakuutusyhtiöltä matkan hinnan takaisin, jos esimerkiksi vakavan sairauden, loukkaantumisen tms. korvauskelvollisen syyn takia on mahdotonta lähteä matkalle. Tällöin tarvitaan lääkärintodistukset peruutusta varten, joten kovin kevyesti matkaa ei voi perua vaikka mieli muuttuisikin. Matkatavaravakuutuksesta jokainen opiskelija huolehtii itse. Usein kotivakuutus sisältää matkatavaravakuutuksen.

Projektimatkalle lähtevät opiskelijat saavat ennen matkaa isäntiensä kontaktitiedot, opaskirjeen täältä koululta (sisältää tarkan matka-aikataulun ja tiedot matkan ohjelmasta jne.) sekä muun tarpeellisen tiedon itseään ja huoltajiaan varten. Ennen tänne suuntautuvaa vierailua ulkomaalaisia opiskelijoita isännöivät perheet saavat niinikään tiedot heille majoittuvasta opiskelijasta (nimi, mahdolliset allergiat) sekä projektivierailun aikataulun ja ohjelman täällä Suomessa.