DEL 2 

 Vägledning i mottagandet

Framgångsfaktorer i mottagande av nyanlända elever

Skolinspektionen har sammanställt en rad faktorer, dels på organisatorisk nivå dels i undervisningen, som påverkar nyanlända elevers utveckling mot skolans mål. Andra viktiga förutsättningar för lärande och nyanlända elevers utveckling mot målen är samverkan med vårdnadshavare och ett inkluderande förhållningssätt. Läs mer om detta nedan.

Organisatoriska faktorer och faktorer i undervisningen

Utöver det som Skolinspektionen sammanfattar som framgångsfaktorer beskriver Skolverket vikten av samverkan med vårdnadshavare samt att alla pedagogisk personal intar ett inkluderande förhållningssätt i och utanför undervisningen.

Samverkan med vårdnadshavare

I skolans uppdrag ingår att främja en god samverkan och förtroendefulla relationer med vårdnadshavare. God samverkan mellan skola och vårdnadshavare kan i förlängningen bidra till högre måluppfyllelse för eleverna. Det är en förutsättning för elevers och vårdnadshavares rätt till inflytande och delaktighet samt möjlighet att påverka barnets skolgång.

Ett inkluderande förhållningssätt

En viktig princip i arbete med värdegrunden är att olikhet är en tillgång. Både i skapandet av fruktbara lärandemiljöer och i det demokratiska uppdraget är det ett värde i sig att alla barn och elevgrupper är olika.

Handling i kombination med reflektion över sitt eget och andras beteende och sättet att uttrycka sig motverkar förtryck, kränkande behandling, diskriminering och uteslutning, enligt normkritisk pedagogik.

Har ni koll på främlingsfientlighet och intolerans?

Nyanlända elever, mottagande och inkludering, föreläsning

Europeiska språkrådet har skapat en webbkurs med strategier för att arbeta på ett inkluderande sätt i undervisningen:

Online modulen collaborative Community Approach to Migrant Education

Hur kan skolor stöttas i mottagandet av nyanlända elever? 

Skolverket om studiehandledning 

Skolverket Studiehandledning på modersmålet.pdf

Kompetenscentrum för flerspråkighet (KCF)

KCF erbjuder förskolan såväl flerspråkigt material som kompetenshöjande insatser inom området mottagande i förskola och undervisning av flerspråkiga barn. 

 

I KCF:s fasta utbud erbjuds introduktionsstöd, språkkassar, temaväskor för de nationella minoriteterna, sagostunder och digitala resurser. KCF erbjuder även kompetenshöjande insatser och handledning . Mer information finner ni på intranätet under Kompetenscentrum för flerspråkighet.

Elevhälsan

Enligt skollagen ska alla elever i skolan ha tillgång till elevhälsa. Den ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevhälsan ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål och har därför ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje enskild elevs lärande och utveckling.

Eleverna ska ha tillgång till skolsköterska, skolläkare, skolkurator, skolpsykolog och personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser tillgodoses.

Varje grundskola i Umeå kommun har lokala elevhälsoteam som skolans rektor leder och ansvarar för. Elevhälsa är benämningen på de kompetenser som det utifrån skollagen ska finnas tillgång till, för alla elever, inom förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, sameskola och specialskola. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykosociala, psykologiska, och specialpedagogiska insatser. Dessa professioner ingår i elevhälsoteamet och finns lokalt på varje skolenhet. Umeå kommun, för- och grundskolan har en central elevhälsa som ansvarar för personalplanering och bemanning av elevhälsoteamets resurser på respektive skolenhet. Specialpedagogisk kompetens finns organiserade under respektive skolenhet och ansvaret för den ligger hos rektor. Elevhälsoarbetet sker på organisations-, grupp- och individnivå. Skolverket lyfter vikten av systematiskt kvalitetsarbete och strukturerad långsiktig tvärprofessionell samverkan för att tidigt undanröja hinder för lärande på alla nivåer.

Elevhälsan har utarbetat vägledningsdokumentet Elevers utveckling mot målen som ett stöd i hur skolan kan arbeta med att utforma en undervisning som stimulerar till lärande för alla elever, inklusive gruppen nyanlända.

Det finns även ett stödmaterial Elevhälsoarbetets organisation och roller som beskriver arbetet med elevhälsa och vilka stödfunktioner som finns att tillgå i Umeå kommun.

Vid frågor som berör skolformen särskola kontaktas utvecklingsledare/samordnare för särskolan.

Kompetenscentrum för digitalt lärande (KDL)

KDL erbjuder en rad alternativa verktyg och resurser som skolan kan använda dels i kommunikation med vårdnadshavare, dels i undervisning med nyanlända och flerspråkiga elever. 

Vill du veta mer?

Skolverket (2021): Undervisa nyanlända elever.

Skolverket (2021): Organisera mottagande och undervisning av nyanlända elever.

Skolverket (2021): Stöd för nyanlända elever.

Skolverket (2021): Organisera studiehandledning.

Skolverket (2021): Flerspråkig utveckling.

Skolverket (2021): Insatslistan oktober 2022, Stöd för skolutveckling kring nyanlända och flerspråkiga elevers lärande.