Internettrakasserier - ett autentiskt fall

Internettrakasserier - ett autentiskt fall


U102257-02 - strömmande video på SLI

Från 13 år

28 minuter

Filmen innehåller:

  • En film utifrån ett autentiskt fall. Intervjuer.
  • Genomgång av lagar som förtal, ofredande och olaga hot
  • Diskussioner om vad internetmobbning är.


I dagens samhälle är det tyvärr inte ovanligt med kränkningar, inte minst på internet. I lagstiftningen finns inget som benämns internettrakasserier. Dock finns det olika brott som kan vara tillämpliga på det som i vardagligt tal kallas trakasserier på nätet. Brott som förtal, ofredande och olaga hot kan rymmas under begreppet internettrakasserier.

Diskussionsfråga 1

Vad skiljer internetmobbning från annan form av mobbing?

Diskussionsfråga 2

I programmet kunde vi följa ett mobbningsfall, som varit uppe i domstol för bedömning. Den mobbade hade varit utsatt för kränkning, slag och puttar i skolans korridorer och vad vi i juridisk mening menar med ofredande. Mobbarna hade som en del av sitt kränkande beteende gjort en låt som publicerats på YouTube och som fått omfattande spridning. Domstolen poängterade allvaret med den spridningseffekt som låten fått via nätet. Ju större spridning en kränkning får ju allvarligare ser nämligen domstolen på brottet.


Den yttrandefrihet som grundlagen ger oss innebär inte att du har rätt att såra någon. Mobbarna var en 13-årig flicka, en 15-årig flicka och en 18-årig bror till en av flickorna. Brodern hade varit medhjälplig vid skapandet och spridningen av låten. Domen blev ett sammantaget skadestånd om 47 000 kronor. Den 13-åriga flickan konstaterades inte vara straffmyndig. Den 15-åriga flickan dömdes för olaga hot, ofredande och förtal och påföljden blev vård inom socialtjänsten. Hon överklagade till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom. Den 18-årige pojken dömdes för olaga hot och förtal till ungdomstjänst.

  • Försök förklara olaga hot, ofredande och förtal. (Läraren har mer information)
  • Diskutera domslutet. Förstod ni varför de olika domarna utdelades?

Uppgift 3:

Skriv en resonerande text där du jämför mobbning i verkliga livet med mobbning på internet/sociala medier. Går det ens att skilja dessa två världar åt? Förklara, beskriv, ge exempel och visa på konsekvenser. Använd det du har fått veta i filmen. Se den gärna igen, om det behövs.


Din uppsats ska även ge ett par konstruktiva exempel på hur man kan upptäcka om en kompis råkar ut för nättrakasserier samt hur du kan hjälpa hen. Du kan använda följande källa http://www.umo.se/sv/Vald--krankningar/Mobbning/Om-nagon-annan-mobbas/

Faktabakgrund till filmen Internettrakasserier– för dig som lärare

I Sverige har det länge varit olagligt att förtala någon. I den äldre västgötalagen från 1200-talet finns exempel på vad man inte fick säga. Här kunde läsas att det bland annat var straffbart att kränka någons manlighet genom att säga "Du är ej mans like och icke man i bröstet". Vidare var det straffbart att kalla någon för hundvalp.


I dagens samhälle är det tyvärr inte ovanligt med kränkningar, inte minst på internet. I lagstiftningen finns inget som benämns internettrakasserier. Dock finns det olika brott som kan vara tillämpliga på det som i vardagligt tal kallas trakasserier på nätet. Brott som förtal, ofredande och olaga hot kan rymmas under begreppet internettrakasserier.


I Brottsbalken (BrB) definieras brotten i "normalfallen" enligt nedan: "Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter". (BrB 5:1) "Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år. (BrB 4:7) "Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år." (BrB 4:5)


En annan lag som kan tillämpas är skadeståndslagen. Av den framgår att "Den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära skall ersätta den skada som kränkningen innebär." (Skadeståndslagen 2:3)


Hämtat från lärarhandledningen till filmen “Internettrakasserier”.