Sometutor-hanke

Sometutor-hanke sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta toimiin joilla ehkäistään lasten ja nuorten kokemaa seksuaalista väkivaltaa ja houkuttelua digitaalisissa ympäristöissä. Hanke toteuttiin Raision kaupungissa 10.8.2020-30.3.2023 välisenä aikana.

 Hankkeen suunnittelusta, koordinoinnista ja materiaalien tuotannosta vastasi Raision kaupungin sometutor Saara Juutinen. Materiaalia on tuotettu yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa ja sen tuotannossa on hyödynnetty usean eri tieteenalan näkökulmia. Materiaali on vapaasti hyödynnettävissä opetukseen.

Tietoa materiaaleista

Tämä sivusto ja sen sisältämä materiaali on tuotettu osana Raision kaupungin Sometutor-hanketta. Hanke käynnistyi Raisiossa 10.8.2020. Hanke sai opetus- ja kulttuuriministeriöstä erityisavustusta toimiin, joilla ehkäistään lasten ja nuorten houkuttelua ja hyväksikäyttöä monimediaalisessa maailmassa.

Hankkeessa kohderyhmänä toimivat koulut, oppilaat ja huoltajat. Huoltajien sivuille tuotettava materiaali perustuu huoltajille tehtyihin kyselyihin vuoden 2020 ja 2021 aikana sekä 2020-2022 vanhempainilloista kerättyihin palautteisiin.

Tämän lisäksi kasvatusalan ammattilaisille on tuotettu verkkosivustonsa, josta löytyvät digiturvatuntien sisällöt. Digiturvatunteja on pilotoitu Raision kaupungin ylä- ja alakouluissa. Opetusmateriaali on tuotettu moniammatillisesta näkökulmasta. Opettajille ja huoltajille suunnatut verkkosivustot on julkaistu 24.3.2021.

Tuotettu materiaali on vapaasti hyödynnettävissä ja ladattavissa. Materiaalin myyminen tai sen kaupallistaminen ei ole sallittua.

Hankkeen päätavoitteet

Isoimmat toimenpiteet

Digiturvatunnit ja materiaali

Turvallisuus osana digiarkea

Materiaalin päätavoite on tarjota lapsille ja nuorille keinoja ja avaimia turvalliseen ja vastuulliseen toimintaan digitaalisissa ympäristöissä. Materiaalin keskiössä ovat keho-, tunne- ja turvataidot. Materiaalia on tuotettu yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa.

Luokka-asteiden oppimistavoitteet on rakennettu Uudet-lukutaidot suositusten, opetussuunnitelman ja esiselvityksessä esiin nousseiden huomioiden perusteella.

Digiturvatuntien materiaalit ovat avoimesti saatavilla kasvatusalan ammattilaisten verkkosivustolta.

Digiturvatuntien idea

Digiturvatunnilleilla käydään läpi tilanne esimerkkejä, jotka perustuvat arkisiin tilanteisiin ja tosi tapahtumiin. Esimerkkien kautta, ikätasoisesti ongelmia pohditaan ja ratkotaan yhdessä oppilaiden kanssa.

Hyvinvoinnin vuosikello

Digiturvatunnit on sidottu osaksi Raision kaupungin hyvinvoinnin vuosikelloa. Aiheen monimuotoisuuden vuoksi materiaali sijoittuu useamman eri osa-alueen alle, joten tunteja on mahdollista pitää opetusyksikössä joustavasti.