Hem > Presentation > Jonas Helin

Jonas Helin heter jag och arbetar på Vasaskolans rektorsområde. Jag ansvarar för idrottsundervisningen för årskurs 5-6, samt sitter med i Vasaskolans ledningsgrupp. 

Min lärarutbildning fick jag i Falun på Högskolan Dalarna under åren 2001-2006 och är legitimerad lärare i Idrott & Hälsa från årskurs 1 till gymnasiet, samt i religion från årskurs 7 till gymnasiet. I mitt yrkesliv har jag dock enbart jobbat med ämnet Idrott & Hälsa från årskurs 1 till 9, där majoriteten av åren har varit på högstadiet. 

Jag brinner mycket för struktur och ordning, meningsfulla raster, ämnesövergripande arbetsområden, samt ett relationellt arbetssätt tillsammans med mina elever. För mig är det viktigt med ett väl genomtänkt och planerat arbetsområde där både jag som lärare och mina elever ska veta vad vi jobbar med, hur vi jobbar med detta och hur det ska bedömas. Här ingår allt från den pedagogiska planeringen, med tillhörande bedömningsmatris i Unikum, detaljerade lektionsplaneringar som läggs in i elevernas classroom och en tydlig genomgång vid lektionsstart om vad vi ska göra, vad syftet med lektionen är osv. 

I min planering försöker jag också få med mig andra ämneslärare/klasslärare för att kunna jobba mer effektivt med det centrala innehåll som finns i flera kursplaner, eller där de centrala innehållen i olika ämnen kan komplettera varandra på ett bra sätt. T ex kan det handla om allemansrätten, skalor eller hur kroppen fungerar. 

Sedan jag började jobba med enbart mellanstadieelever har jag blivit mer och mer medveten om hur mycket rasten påverkar elevernas skoldagar. Om eleverna har någonting att göra på rasterna, alltid någon att vara med på rasterna osv så blir också deras skoldagar bättre. På Vasaskolan försöker vi vara tydliga med vad som krävs i våra olika ansvarsroller ute på rasten så att vi kan erbjuda olika aktiviteter till våra elever, både de som vill vara fysiskt aktiva och de som kanske vill sitta och pyssla på ett lite lugnare sätt. 

Jonas Helin

Vasaskolan

Mina inlägg

2024-04-26 Jonas Helin

När jag startade min lärarkarriär för snart tjugo år sedan så är min upplevelse att de allra flesta eleverna hade goda förkunskaper och egna erfarenheter kring de flesta aktiviteter vi jobbade med under idrottslektionerna. Många elever var aktiva inom olika idrottsföreningar och spontanidrotten var mer utbredd. Jag upplevde även att det var väldigt få elever som inte klarade av målen/betygskriterierna för ämnet. Så är inte riktigt fallet idag, där många av våra elever inte alls är aktiva på fritiden och där vi har en stor andel elever från andra länder med helt andra erfarenheter

Fortsätt att läsa ➡️