Hem > Presentation > Anna Törnkvist > Värdegrundsarbete i vardagen

Värdegrundsarbete i vardagen - del 2

I mitt senaste blogginlägg skrev jag om hur vi på Parkskolan arbetat med värdegrund utifrån boken ”Värdegrundsarbete i praktiken”. Hur upplägget med arbetet var beskrev jag i stort och att perspektiven kunskap, attityd och beteende var själva grunden. Vår ambition är att eleverna ska förstå hur deras beteende påverkar hur andra beter sig. Orden i arbetet som vi särskilt lyft fram är ”Tack”, ”Hej” och ”Vi”.

Jag vill backa bandet till vårterminen-21, samtidigt som vi arbetade med SRI-modulerna började vi prata om hur vi ville att våra ordningsregler till hemmen och eleverna skulle se ut. Vi vet alla att just det ordet ”ordningsregler” har stötts och blötts fram och tillbaka. Det har varit en del namnbyten under åren. Vi i kollegiet var helt på det klara med att vi ville ha en annan ton i våra regler och kom till slut fram till att prata om förväntningar. Vi skrev om vilka förväntningar eleven kan ha på skolan och vilka förväntningar vårdnadshavare kan ha. Sen skrev vi också vilka förväntningar skolan har på eleven och på vårdnadshavare. Inledningsvis tar vi upp att skolan ska vara trygg, att vi ska ha höga förväntningar på varandra och kunna lära och utvecklas på bästa sätt.

Arbetet med värdegrunden är ett dygnet-runt-arbete och samarbetet med vårdnadshavarna är otroligt viktigt. I det som kan tyckas enkelt finns det starka, exempelvis orden: Tack, Hej och Vi. Det kostar så lite men ger så mycket tillbaka. I klasserna har vi diskuterat en hel del kring att vänlighet ger vänlighet tillbaka. Är man trevlig och hejar eller tackar ger det en bra känsla både hos den som ger och den som får. De yngre eleverna hälsar ofta men någon gång under mellanstadiet försvinner det hos en del av eleverna. Vi vill försöka att få eleverna fortsätta heja och tacka, det föder ett vi.

På skolan har vi också något som vi kallar ”Veckans Uppdrag”. Det är heller inte några konstigheter utan även här enkla och självklara saker som alla, oavsett ålder, klarar av att utföra. Det är inte meningen att uppdraget ska utföras under bara en vecka och sen är det avklarat utan det ska tvärtom fortsätta som en del i en vanlig skoldag. Uppdragen är:

·       Ställ upp dina skor och häng upp din jacka.

·       Städa vid din plats i matsalen.

·       Gå lugnt och fint i korridoren.

·       Håll toaletten fräsch.

·       Hälsa trevligt på alla du möter.

·       Plocka upp skräp.

Uppdragen är som sagt enkla. Det är så här man bör göra i det vardagliga livet. Att städa vid sin plats i matsalen betyder att ta bort om man spillt och att skjuta in sin stol. Att hålla toaletten fräsch betyder att spola, fälla ner toalettlocket och kasta pappret man torkat sina händer med i papperskorgen. Just nu kör vi samma uppdrag om igen så att det blir en vana, det är i alla fall vår förhoppning. Vi tränar på beteenden och attityder.

I vår kommun har vi nu värdegrundsarbetet med oss i personalen där fokus ligger på Lagandan och de fyra principerna: relationer, glädje, lärande och driv. De frågeställningar som vi fått diskutera utifrån kommunens material är viktiga och det har lett till flera bra samtal. Det är viktigt att diskutera i kollegiet, lyfta allas tankar och utvecklas tillsammans. Mycket av det vi pratar om landar också i hur vi skapar relationer och glädje tillsammans med våra elever. Om de känner att vi vuxna trivs tillsammans och har roligt så gör det något med hur de förhåller sig både till oss och varandra. Barn gör som vi gör och inte vad vi säger, eller hur? Jag tycker det är otroligt viktigt att komma ihåg det. Vi kan inte kräva mer av våra elever än vad vi kräver av oss själva. Det är därför som jag, och mina kollegor, tror att det är bättre att prata om förväntningar och försöka börja med det som kan tyckas enkelt men ändå ibland kan vara svårt. Det är viktigt att skratta tillsammans, ha kul ihop och vara snälla mot varandra.

Anna Törnkvist

Parkskolan 1-6