Hem > Presentation > Sofia Granberg Vasaskolan F-3 > En förstelärares tankar kring handledning

En förstelärares tankar kring handledning

“A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way. (John C. Maxwell)

I mitt förra blogginlägg avslutade jag med ”du är viktig för barnen”, så i detta blogginlägg tänkte jag starta med att skriva du är viktig för dina kollegor och framtida kollegor. 

Jag tog min Grundlärarexamen 2018. Jag bestämde mig ganska fort för att hoppa på en handledarkurs för studenter på högskolan Dalarna. Varför då? Jo jag vill såklart stötta och hjälpa våra framtida kollegor. 2021 tog jag emot min första student och det är så roligt och utvecklande. Kanske har du funderat på hur det är att vara handledare? Kanske har du tänkt på hur tiden ska räcka? Kanske på vad det egentligen ger dig? Jag tänker inte ägna detta blogginlägg åt att försöka övertala dig att bli handledare. Men jag tänker berätta lite om hur jag gör och upplever uppdraget och varför jag tycker det är viktigt.

Enligt nationalencyklopedin är handledning en typ av praktiskt-pedagogiskt stöd som ger kontinuerligt under utbildning eller praktik. Kan du tänka dig en lärarutbildning utan handledning i praktiken? Det kan i alla fall inte jag. 2021 tog jag emot min första student. Det var ytterst spännande. När jag gick kursen tyckte jag att jag hade ganska klart för mig hur jag ville bli som handledare. En av mina starkaste tankar var ” jag vill inte tala om för min student hur hen ska vara eller bli”. För en av handledarens viktigaste egenskaper, enligt mig, är att låta eleven själv reflektera över sin planering och undervisning. Du ska finnas där som en stöttepelare när studenten reflekterar. Du ska ställa frågor, även om dessa kan vara utmanande eller kanske obekväma. Förutom det så ska du vara en god förebild – med allt vad det innebär. Det är superviktigt att handledare tar sig tid för studenten, till exempel för reflektionssamtal efter en genomförd lektion. Förutom reflektionssamtal behöver studenten stöttning i planering och genomförande av undervisningen. 

Jag ser det också som ett tillfälle att själv utvecklas och framförallt reflektera över vad jag själv gör och varför jag gör så. Det är superspännande att få möta nyfikna studenter som har utmanande frågor och nya idéer. Vi får ju inte glömma att de har läst ämneskurser på högskolan och har med sig spännande uppgifter som de ska genomföra under sin VFU-period. Dessa nya idéer ger mig energi. Ni vet en student som kommer med höga förväntningar och höga mål och MITT jobb är att handleda studenten i det. Det är ju fantastiskt! Att se studentens progression och få vara en del av det är också fantastiskt. Jag är ju med och utvecklar mina framtida kollegor. Så på frågan jag ställde tidigare om tiden räcker till handledning, så skulle jag svara: ja! Det gör den, och du får även något tillbaka. 

Och på tal om kollegor så kommer här några tankar. Du är viktig för dom och dom är viktiga för dig. Vad vore ditt arbete utan dina kollegor? Genom att dela med oss till andra, får vi också själva. Och visst har ni hört att ett leende smittar? Snälla testa. Även de dagar du själv känner dig stressad och nere, stanna upp och le. Du är viktig för många! 

Nu ska jag avsluta detta blogginlägg med några reflektionsfrågor:

Varma hälsningar

Sofia