Hem > Presentation > Sofia Granberg Vasaskolan F-3 > Att använda kroppen och rösten

Att använda kroppen och rösten

Stå inte där och…..mumla! läste jag i en artikel (Lärarförbundet 04-2021, Grundskolläraren). Hur använder vi lärare kroppen och rösten som redskap i klassrummet? Hur gör vi lektionerna extra intressanta med hjälp av de resurser vi alltid bär med oss? Hur agerar vi vid stök i klassen? Kroppen och rösten bär vi ju alltid med oss. Varför inte använda den på bästa tänkbara sätt.. Det kanske inte är så enkelt men något som vi borde fråga oss. 

Alla har vi väl varit på en föreläsning eller liknande och gått därifrån med en känsla av att den inte var bra eller intressant. Kanske är det inte informationen i sig som är tråkig, utan föreläsarens förmåga att få dig intresserad. Tänk dig sedan att en elevs vardag är full av sådana föreläsningar, där just du är den där föreläsaren. Du har då ett val att göra.

Att tala inför andra är ju något vi lärare ständigt gör. Att vara lärare är lite som ett artisteri. Vi måste bjuda på oss själva och det ska vara underhållande för ”publiken”, även om det i klassrummet bör ske under något mer kontrollerade former. Men använder du kroppen och rösten på ett sätt som är underhållande för publiken? 

I artikeln kan jag läsa om John Steinberg är dr i pedagogik, lärarfortbildare och han har också skrivit en handbok som heter ”lärarens kroppsspråk”. Han menar att alla kan, genom övning, bli den ”artist” som behövs för att fånga elevernas uppmärksamhet. Han uppmanar oss lärare till att grubbla och fundera: vad kan JAG göra annorlunda för att fånga elevernas uppmärksamhet i klassrummet? I ett exempel från tidningen menar han att istället för att lägga ansvaret på de ”stökiga eleverna” så kan du rannsaka dig själv och fundera över vad du kan göra bättre gällande kroppsspråk och beteende. 

Vi strävar alla efter studiero i klassrummet och jag har faktiskt fått till det. Jag har rannsakat mig själv, jag har lagt energi på att bygga tillitsfulla relationer så att eleverna känner att de kan vara avslappnade i min närvaro. Det har jag inte fått genom att höja rösten eller liknande. Det har jag åstadkommit, anser jag, genom tydligt ledarskap med goda relationer och även tydligt kroppsspråk. Genom mitt kroppsspråk visar jag och markerar att jag ser vad som händer, oftast behövs inte mer. Jag behöver sällan höja rösten åt elever för att åstadkomma något. Det är små signaler och oftast lägre röstläge som haft effekt. Jag upplever också att mina elever lyssnar på mig, och jag strävar alltid efter att bjuda på mig själv. De behöver få skratta och ha roligt med mig. Är det en självklarhet för dig? och om det är det, hur gör du? ☺ 

Bild: canstockphoto

Syftet med det här blogginlägget är att få dig att reflektera. Kan du göra något annorlunda? Du kanske redan tycker att du har lyckats bra med att få elever intresserade och du kanske även har studiero i klassrummet. Reflektera ändå, vad är det du har gjort som verkar fungera så bra? 

Ha en fortsatt fin dag, du gör ett fantastiskt arbete och är viktig för barnen!

Referenser

Lärarförbundet (04-2021) Grundskolläraren. Artikel. 

Sofia Granberg

Vasaskolan F-3