Kollegialt lärande - trygghet 

Hem > Presentation > Sofia Granberg Vasaskolan F-3 > Kollegial lärande - trygghet

Nu var det min tur. Jag heter Sofia Granberg, är 29 år och arbetar på Vasaskolan i en årskurs tre. Jag har följt dem sedan ettan, hösten 2018, som också var mitt första arbetsår som legitimerad Grundskollärare. Jag tänkte skriva några rader om kollegialt lärande och trygghet. 

Kollegialt lärande

Redan förra terminen bestämde vi i kollegialet att vi en timme i veckan skulle ha en träff där vi kunde diskutera undervisning. När jag läste de fem stora så blev det ännu tydligare för mig som lärare att en kompetent lärare är nyckeln till framgång i undervisning. Det efter att jag läst kapitlet av Helen Timperley, och hon ställer en mycket relevant fråga utifrån sin studie, nämligen ”Hur kan vi utvecklas på bästa sätt?”. Hon menar att den utveckling och det lärande vi ska satsa på är det som ger våra elever ökat lärande.

Varje måndag träffades vi och träffas fortfarande i en timme för att diskutera och delge. Från början handlade det om att lärare tog med sig goda eller mindre goda exempel från sin undervisning, sedan diskuterade vi och delgav varandra tips och idéer. Vi kunde också framföra frågor, funderingar eller problem vi kunde ha stött på under veckan. Alla lärare var engagerade. Vi delade också upp oss i mindre grupper, där vi vissa veckor fick i uppgift att dela med oss av planeringar och exempel på undervisning i olika ämnen, särskilt SvA och Matematik/problemlösning som var vårt fokus under förra terminen. Syftet med detta var ju att, som Timperly menar, ge eleverna ökat lärande – genom att vi själva utvecklades och vågade testa nya saker i undervisningen.

Denna termin är det jag och den andra försteläraren som förfogar över denna timme. Vi startade arbetet med att vi tillsammans i gruppen identifiera några utvecklingsområden. Vi kom fram till att vi bland annat vill arbeta med studiero och trygghet och hur vi bättre kan handskas med olika beteenden hos eleverna. Studiero och trygghet var först ut och det är det arbetet jag nu tänker berätta mer om.

Trygghet och studiero

För att vi skulle bli medvetna om vad vi behöver utveckla för att studieron och trygghetskänslan på skolan ska bli ännu bättre använde vi oss av skolverkets självskattningsverktyg för studiero och trygghet . Vi diskuterade oss tillsammans fram till svaren. Verktyget hjälpte oss sedan att identifiera vad vi behöver arbeta med. Det visade tydligt att vi redan arbetat med många av punkterna men det fanns ett par som vi även behövde utveckla. Dessa handlade om att vi behövde öka formerna av undervisning mellan klasser och årskurser för att stärka relationerna mellan eleverna och att involvera eleverna i utarbetning och uppföljning av ordningsregler.

Foto: Skolverket

Detta arbete har nu lett fram till att vi under terminen kommer att ha temadagar i ibland annat teknik, där vi gör elevgrupper med elever från alla årskurser. En grupp av pedagoger, blandat från alla årskurser, tar fram en planering och ett schema – ja det som behövs för att detta ska kunna genomföras! Vi har tänkt igenom scenarion och försökt att i förhand analysera vad som kan tänkas bli problematiskt, för att dagen ska bli så bra som möjligt. Vi ser nu jättemycket fram emot denna dag – både elever och lärare.

Utöver detta har vi, för att stärka samhörigheten eleverna emellan, gjort så att årskurs tre får planera och hålla i rastaktiviteter varje vecka. De arbetar i grupper för att komma på lekar, regler och planera genomförandet av aktiviteten. Detta stärker inte bara samhörigheten eleverna emellan, utan även elevernas förmåga att formulera sig och kommunicera i tal, att anpassa språket efter mottagare och sammanhang och att planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil. Där är bara några av dom, för beroende på aktivitet så finns det förmodligen många fler förmågor som utvecklas i och med ledandet av dessa rastaktiviteter. Aktiviteterna har vi förlagt på de ställen på skolgården som av eleverna är identifierade som otrygga. Det gör att det alltid finns både elever och pedagoger där.

Vi ser nu fram emot att se resultatet av det arbete som vi hittills gjort kring trygghet på Vasaskolan.

Frågor:

Sofia Granberg

Vasaskolan F-3