NÄRVAROPORTALEN

Centrala barn- och elevhälsan


Forskning visar att skolan är den viktigaste arenan för barn och unga för att främja hälsa och lärande och förebygga en ökad psykisk ohälsa.


2023-07-05

Ny film, Tidiga samordnade insatser del 2 (Skolverket)

2023-07-05

Ladda ner KINDA - kartläggningKINDA - sammanfattning, Kinda - presentation

2023-03-16

KINDA-materialet kommer att läggas upp på Närvaroportalen inom kort. 

2022-11-03
Metodstödet reviderat idag med en ny länk i steg 3 under ordet "samråd" där ni kommer åt det nya informationsbladet till vårdnadshavarna. 

2022-02-22

Sammanfattande artikel och presentation av psykologen Malin Gren Landell om att främja närvaro och förebygga frånvaro.  

Stödmaterial från Skolverket kring att utveckla samarbetet mellan skolan och hemmet. 

Komplettering i Metodstödet med två länkar samt uppdaterat revideringsdatum till 24/2-22. 



2022-01-24

Inom ramen för implementering och förankring av Metodstödet för skolnärvaro har Centrala barn- och elevhälsan skapat en digital läroresa för våra pedagoger som är en fördjupning och ett kompletterande verktyg i steg 1 och 2 av Metodstödet. Alla pedagoger får tillgång till sin läroresa med inloggningsuppgifter via mail. 


2022-01-05

Metodstödet för skolnärvaro  är  reviderat,  innehåller  nya länkar  och  checklistor .  


2021-06-15

En ny Samverkansmodell mellan Närvaroteamet och Socialförvaltningens Behandlingsteam är framtagen och är en gemensam insats som finns att koppla på för elever med problematisk skolfrånvaro vid behov. 


Det kommunala aktivitets ansvaret (KAA) och Närvaroteamet har ett nära samarbete vid behov för elever i åk 9 som har en problematisk skolfrånvaro, med syfte att stärka upp övergången till gymnasiet.

Närvaroteamet - en del av Centrala barn- och elevhälsan

Centrala barn- och elevhälsan har en samlad specialistkompetens för barnens bästa. Här ingår psykologer, logopeder, kuratorer, skolsköterskor, special- och socialpedagoger.

Centrala barn- och elevhälsans  uppdrag är att komplettera den befintliga elevhälsan på skolorna och förskolorna i Lomma kommun.

Närvaroteamet är en del av Centrala barn- och elevhälsan och arbetar på uppdrag av Lomma kommuns rektorer. Närvaroteamet  är en ytterligare insats på organisations- grupp- och individnivå för att lotsa elever tillbaka skolan. 

Insatsen präglas av tillgänglighet, flexibilitet och sker i nära samarbete med elevens hemskola, vårdnadshavare och samverkar med andra nödvändiga aktörer.


Skolnärvaro

Det är hela samhällets ansvar att våra barn och unga får sin rätt till utbildning tillgodosedd. Skolan är den viktigaste arenan för deras hälsa, utveckling och lärande. Hamnar människor tidigt i ett utanförskap får det stora konsekvenser för samhället.

Källa: Om utanförskapets pris, Ingvar Nilsson

Forskning visar att det finns tre områden som är avgörande för skolan för att lyckas med att främja närvaro och förebygga frånvaro, trygghet och delaktighet,  goda lärmiljöer och organisatorisk medvetenhet.

Källa: IFOUS fokuserar, Skolnärvaro 2019

När blir skolfrånvaro problematisk?

Problematiskt skolfrånvaro är ett komplext problem och upplevs av många som svårt att komma åt. Forskning visar att med rätt kompetens och med rätt kunskap så finns det vägar att gå.  

För att främja närvaro och förebygga frånvaro krävs ett systematiskt arbete inom skolans organisation. Det förbättrar lärarnas arbetsmiljö och gynnar alla elever.  

Redan vid ströfrånvaro kan elevens måluppfyllelse påverkas negativt och är en riskfaktor för en ökad sammanhängande frånvaro.

Källa: Utredningen SAKNAD!, Malin Gren Landell (2016)

Tidiga samordnade insatser

Forskning visar att tidiga samordnade insatser är avgörande för elever med hög frånvaro.  Helhetsperspektivet är viktigt för barn och unga som behöver stöd. Samverkan mellan skola, vård och socialtjänst är en förutsättning eftersom det ofta krävs att vi är fler som ser barnet ur olika perspektiv.

Statistik

Nya siffror 2023:
Antalet hemmasittare, alltså elever med omfattande problematisk frånvaro, har på fyra år ökat från 8 415 till 17 465. Det visar undersökningen som föräldranätverket har genomfört, där de tagit fram frånvarorapporter för 350 000 elever. Den visar även att antalet elever som är i riskzonen har ökat.

Källa: föräldranätverket Rätten till Utbildning