Metodstöd för skolnärvaro


Metodstöd för skolnärvaro, 3:11-22.pdf

Ur Skollag (2010:800) kap 7, 19 a §:

"Om en elev har upprepad eller längre frånvaro från den verksamhet som avses i 17 § ska rektorn, oavsett om det är fråga om giltig eller ogiltig frånvaro, se till att frånvaron skyndsamt utreds om det inte är obehövligt. Utredningen ska genomföras i samråd med eleven och elevens vårdnadshavare samt med elevhälsan"



Lomma kommuns systematiska arbete för skolnärvaro

För att främja närvaro och förebygga frånvaro är det systematiska arbetet inom organisationen en förutsättning för att upptäcka frånvaro i tid. Arbetet ska genomsyras på organisationsnivå, gruppnivå och individnivå för att kunna fungera optimalt då den komplexa problematiken berör alla nivåer.

Metodstödet systematiserar vårt arbete ute på skolorna så att vi tydligt vet vad vi ska göra, när vi ska göra det och vem som ansvarar.

Metodstödet för skolnärvaro är ett kommunövergripande verktyg från HT-20. I samband med detta har Metodstödet implementerats inom hela skolans organisation och kommer att fortsätta att förankras framöver.



Utredning av frånvaro

För att vi ska kunna veta orsakerna till frånvaron behöver tre olika områden utredas och kartläggas; individfaktorer, skolfaktorer och sociala faktorer.

När en utredning om frånvaro är aktuell är det rektor som beslutar att den ska inledas (skollag kap 7 19a§).

Elevhälsan genomför utredningen i samråd med elev och vårdnadshavare.

Källa: SKOLLAG (2010:800), Utredningen SAKNAD!, Malin Gren Landell (2016)


Tvärprofessionellt analysmöte

När utredningen är genomförd sammanställs orsakerna av frånvaron gemensamt och är centrala i handlingsplanens innehåll. Bedömningar och beslut tas kopplade till underlaget i utredningen. Det tvärprofessionella analysmötet skapar förutsättning för att tillsammans se eleven ur ett helhetsperspektiv.

Källa: Malin Gren Landel, Främja Närvaro (2018)


Metodstödet för skolnärvaro ligger till grund för det systematiska arbetet inom Lomma kommuns grundskolor som syftar till att främja närvaro och förebygga frånvaro.

Inom ramen för implementeringen har alla anställda inom skolans organisation samt socialtjänst, polis och fritid Lomma tagit del av presentationen "Skolnärvaro".