Tekoäly ja kielet

Tavoitteet kielissä


Vieraissa kielissä tekoäly voi toimia apuopettajana opiskelijoille ja selittää kielen erilaisten rakenteiden toimintaa käytännössä esimerkkilauseiden avulla. Opiskelijaa on kuitenkin ohjattava siihen, että tekoälyn selitykset eivät aina välttämättä pidä paikkaansa. 

Tekoäly soveltuu myös prosessikirjoittamiseen: tekstin voi syöttää tekoälylle, joka kertoo, jos löytää ongelmallisia kohtia. Tekoäly osaa myös selittää opiskelijalle, miksi kohta on virheellinen.

Tekoälyä voi hyödyntää monella tapaa ylöspäin eriyttämiseen. Lahjakkaat opiskelijat voivat hyödyntää tekoälyä esimerkiksi hakemalla suunnitteluvaiheessa erilaisia näkökulmia kirjoitelmassa käsiteltävään aiheeseen. Näin opiskelija harjaantuu tarkastelemaan ilmiöitä eri näkökulmista ja hakemaan tuotokseen syvyyttä. Tekoälyä voi pyytää myös tarjoamaan yleisesti käytettäville sanoille synonyymeja tai muotoilemaan lauseen uudelleen. Näin opiskelijalle näkyy konkreettisesti, miten saman asian voi ilmaista laajempaa ilmaisuvarastoa käyttäen.

Tekoälyn avulla voi luoda paljon uutta tekstimassaa kohdekielellä. Opiskelija voi pyytää esimerkiksi esimerkkitekstejä eri aiheista, joista saada mallia eri aiheiden mahdolliseen käsittelyyn tai pitkien tekstien tiivistämiseen. Myös erilaisten esimerkkidialogien luominen voi valmentaa oppijaa erilaisiin kommunikaatiotilanteisiin tai havainnollistaa oikeanlaista kielenkäyttöä tietyssä tilanteessa.

Vieras kieli voi toimia myös välineenä tekoälyn kanssa kommunikointiin. Opiskelija voi siis hyödyntää vierasta kieltä kysyessään tekoälyltä jonkin toiseen oppiaineen sisältöihin liittyviä asioita ja harjaannuttaa siten kielitaitoaan.