Linkitys opetussuunnitelmaan

Maker-toiminta opetussuunnitelman valossa

Maker-toiminta tukee monia opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen alueita ja voi sisältää eri oppiaineiden sisältöjä. Maker-toiminnan perustana on itse tekemisen ja toiminnan kautta oppiminen.


Maker-toiminnassa on oleellista, että oppilaat itse suunnittelevat ja toteuttavat tuotteita, joita ovat itse ideoineet. Näin maker-toiminnassa näkyy vahvasti opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alue L1, Ajattelu ja oppimaan oppiminen.

Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuus L2, Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu näkyy maker-toiminnassa erityisesti silloin, jos värkkäilyn materiaalina on tekstiili ja tavoitteena uusien käyttökelpoisten tekstiilien aikaansaaminen. Tällöin saadaan hyvä mahdollisuus keskustella oppilaiden kanssa esim. vaatteiden välittämistä viesteistä ja ulkonäön merkityksestä eri kulttuureissa.


Laaja-alaisen osaamisen kokonaisuus Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) näkyy maker-toiminnassa esimerkiksi silloin, kun toiminnassa käytetään teknologiaa. Opetussuunnitelman mukaan opetuksessa tarkastellaan teknologian monimuotoisuutta ja ohjataan ymmärtämään sen toimintaperiaatteita (Ops 2016), mikä on yksi tärkeä osa maker-toimintaa, jossa laitteita rakennellaan itse.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) on laaja-alaisen osaamisen alue, joka myös on läsnä maker-toiminnassa, jossa tietoteknistä osaamista voidaan kehittää monella tavalla. Tietotekniikkaa voidaan hyädyntää tuotteiden ideoinnissa ja suunnitteluss monella tavalla, tuotoksia voidaan raportoida tietotekniikan avulla ja itse rakenneltavat tuotteet voivat sisältää tietoteknisia ratkaisuja.

Laaja-alaisen osaamisen alue Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6) pitää opetussuunnitelman mukaan sisällään mm. ajatuksen, että oppilaat oppivat suunnittelemaan työrosesseja, asettamaan hypoteeseja, kokeilemaan vaihtoehtoja ja tekemään johtopäätöksiä. Maker-toiminnassa tehdään juuri tällaisia asioita erilaisia uusia innovaatioita keksiessä ja niiden toimimista kokeillessa.

Myös Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7) on yksi tärkeä laaja-alaisen osaamisen alue, jonka toteutumiseen maker-toiminta osaltaan vastaa. Maker-toiminnassa on helppoa ottaa puheeksi ympäristökysymykset, ja miettiä kuinka voisimme parhaiten toimia ympäristöä kunnioittaen ja vaalien. Erityisen vahvasti tämä aihe liittyy maker-toimintaan silloin, jos värkkäilyn raaka-aineena käytetään vanhoja tekstiilejä.

Oppiaineiden sisältöjen suhteen maker-toiminnassa painottuvat käsityön sisällöt. Kaikki käsityön sisältöalueet, ideoiminen, suunnittelu, kokeilu, tekeminen, soveltaminen sekä dokumentointi ja arviointi ovat läsnä myös makerprosesseissa. Lisäksi maker-toimintaan on helppoa sisällyttää esimerkiksi ympäristöopin ja äidinkielen sisältöjä. Ympäristöopin sisältöalue S2, Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen pitää sisällään mm. laitteiden toimintaperiaatteiden tutkimista, mitä maker-toiminnassa on helppoa käytännön tekemisen kautta oppia. Mikäli maker-prosessiin sisällytetään prosessin kuvaamista, se linkittyy hyvin myös äidinkielen sisältöalueeseen S3, Tekstien tuottaminen. Maker-toiminnan keskiössä on yhdessä tekeminen, joten myös äidinkielen sisältöalue S1 Vuorovaikutustilanteessa toimiminen sisältyy luonnollisena osana maker-toimintaan.