Kuvioleikkurin käyttö

Ohjeita opettajalle

Tältä sivulta löydät opettajille tarkoitettua taustatietoa leikkurin käyttämisestä. Tarkat ohjeet leikkurin käyttöön löydät sivulta Leikkurin käyttö.

Miksi kuvioleikkuri?

Kuvioleikkurilla voidaan leikata silittämällä kiinnittyvästä materiaalista taidokkaita kuvioita, joita käyttämällä voidaan uudistaa vanhoja vaatteita tai piristää kierrätysmateriaaleista valimistettuja tuotteita uudella tavalla. Näin saadaan jo kertaalleen käytetty materiaali uudelleen käyttöön, ja säästetään luontoa uuden materiaalin tuotannosta aiheutuvilta päästöiltä. Kuvioleikkurin käytön yhteydessä voidaan myös kartuttaa esim. tietokoneella tapahtuvan kuvankäsittelyn taitoja.

Mihin kuvioleikkuria voidaan käyttää?

Kuvioleikkuria voidaan käyttää hyvin monenlaisten materiaalien leikkaamiseen. Nämä ohjeet opastavat sen käyttöön silityskalvojen leikkaamisessa, mutta sillä voidaan leikata myös monenlaisia pahvi- ja paperimateriaaleja ja tarramateriaaleja.
Tässä materiaalissa keskitytään Brother Scanncut -leikkurin käyttämiseen, mutta muidenkin valmistajien leikkureita voidaan käyttää samanlaisiin projekteihin.

Silityskalvoa myyvät monet kotimaiset ja ulkomaiset käsityötarvikkeita myyvät liikkeet. Sitä on saatavilla lukemattomissa eri väreissä.


Leikkurin sijoittaminen

Leikkuri pitää sijoittaa niin, että sen eteen ja taakse jää n. 50 cm tilaa. Näin leikkurin matto pääsee vapaasti kulkemaan, ja leikkuri leikkaa halutunlaisia kuvioita.


Leikkurin tarvikkeet ja säilytys

Leikkurin kosketusnäyttöä käytetään muovisella "kynällä", joka kannattaa säilyttää leikkurin tarvikelaatikossa. Leikkurin maton suojamuovi kannattaa muistaa palauttaa paikoilleen aina käytön jälkeen. Muuten matto kerää helposti paljon pölyä itseensä, eikä leikattava materiaali enää tartu siihen halutulla tavalla. Leikkuri suositellaan säilytettävän poissa suorasta auringonvalosta.


Silityskalvon leikkaaminen leikkurilla

Silityskalvosta voidaan leikata leikkurin avulla helposti monimutkaisiakin kuvioita, joita käyttämällä voidaan muuttaa tekstiilien ulkonäköä helposti. Uudistamalla näin vanhoja tekstiilejä, niiden käyttöikää saadaan pidennettyä. Käyttöiän pidentyessä tekstiilistä aiheutuva ympäristökuormitus on suhteessa pienempi.

Silityskalvo leikataan kiiltävä muovipuoli alaspäin (ts. kalvon "oikea puoli" alas ja "nurja puoli" ylöspäin). Silityskalvo kannattaa leikata ns. halfcut-toiminnolla, jolloin värillinen kalvo-osa leikkautuu, mutta läpinäkyvä päällysmuovi ei.

Ohjeet leikkurin käyttöön löytyvät oppilaiden ohjeista. Ohjeista on pyritty tekemään niin yksinkertaiset, että oppilas voi itsekseen käyttää leikkuria ohjeiden avulla.

Mistä leikattava kuvio?

Leikattava kuvio voi olla joko oppilaan itse suunnittelema tai valmis kuva.

Jos oppilas suunnittelee kuvion itse, on suunnitelman tekemiseen monta mahdollisuutta.

  • Oppilas voi piirtää kuvan perinteisesti paperille, ja kuva scannataan paperilta suoraan leikkuriin.

  • Kuvan voi suunnitella nettiselaimella toimivalla Canvas Workspace -ohjelmalla. Tämä on leikkuriin kuuluva ohjelma, jolla kuvan saa suoraan leikkurille sopivaan tiedostomuotoon. Kuva siirretään ohjelmasta muistitikun avulla leikkuriin. Ohjelmalla voi joko piirtää kuvan kokonaan itse, tai muodostaa kuvan ohjelman valmiita muotoja yhdistelemällä.

  • Kuvan voi suunnitella millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla ja tallentaa esim. jpg-muotoon. Tämän jälkeen kuva muutetaan Canvas workspace-ohjelmalla leikkurille sopivaan tiedostomuotoon.

Canvas workspace-ohjelma löytyy osoitteesta https://canvasworkspace.brother.com/en . Ohjelmaan pitää luoda oma tunnus, jonka voi luoda vain täysi-ikäinen käyttäjä. Kuvion suunnittelu tapahtuu kirjautuneena, jolloin tehdyt kuvat voidaan myös tallentaa omalle tunnukselle. Ohjelma on englanninkielinen. Ohjelmalla tehdyt kuvat on helppoa siirtää leikkuriin muistitikun avulla.

Kun halutaan käyttää valmiita kuvia, voidaan käyttää joko laitteessa jo olevia kuvia tai etsiä sopiva kuva netistä.
Laitteen muistissa on jonkin verran valmiita kuvia monesta eri aihepiiristä. Lisäksi on mahdollista tallentaa sopiva, netistä etsitty kuva tietokoneelle jpg-muodossa ja muuttaa se Canvas Workspace -ohjelmalla leikkurin ymmärtämään muotoon. Tähän on ohje oppilaan osiossa.

Kaikessa kuvien kanssa toimimisessa kannattaa muistaa tekijäoikeudet: käytetään vain kuvia, joiden käyttöön on oikeus! Kannattaa siis hakea netistä cc-lisensoituja kuvia tai piirtää kuvat itse koneella tai käsin. Oppilaat ovat usein myös halukkaita tekemään tuotteisiinsa itse jonkin olemassa olevan brändin logon. Tämä on sallittua silloin, kun tuote valmistetaan omaan käyttöön, eikä myyntiin. Lisätietoa kuvien käyttöoikeuksista saa esimerkiksi sivulta Tekijänoikeus-sivuilta ja Käsitöiden tekijänoikeuksista -sivuilta.

Lyhyt muistilista opettajalle

  • Muistuta oppilasta, että hän seuraa leikkurin käytössä ohjeita "dia dialta" eteenpäin järjestyksessä. Näin leikkaaminen onnistuu hyvin.

  • Tarkista, että oppilas on muistanut kääntää kuvan peilikuvaksi ennen leikkaamista.

  • Tarkista, että silityskalvo on asetettu matolle kiiltävä muovipuoli alaspäin.


Alta löydät kaikki leikkuriin liittyvät ohjeet.
Samat ohjeet ovat siis Työskentelyohjeita-sivulla.

Yleisohjeita leikkurin käyttöön: työn aloitus ja lopetus, yleisohjeet painikkeiden merkityksestä.

Brother leikkurin käyttö

Alla erilaisiin kuvantekotapoihin liittyvät ohjeet. Voit tehdä kuvan tietokoneella, piirtää sen itse ja skannata sen koneeseen tai käyttää koneen valmiita kuvia.

Leikkaaminen_kuva_koneella
Tekstin leikkaaminen
Kuvan_scannaus
valmiin kuvan käyttö

Yleisohje silityskuvioiden leikkaamiseen Brother ScanNcut SDX1200-laitteella.

Leikkaaminen

Ohje silityskuvioiden kiinnittämiseen.

Silityskalvon kiinnittäminen