טיפול התנהגותי-קוגניטיבי במציאות מדומה

בטיפול התנהגותי-קוגניטיבי במציאות מדומה (טהקמ"מ) המטופל חובש קסדה. קסדה זו יכולה להיות מינימלית ביותר, מעין משקפיים מיוחדים עם רצועות, או מקסימלית ומקיפה. בתוך הקסדה המטופל רואה סצנות שונות בתלת-ממד, שומע את הקולות האופייניים לסצנות אלו, חש תנודות, ולעיתים אף מריח ריחות רלוונטיים. המיוחד בטיפול זה הוא האינטראקטיביות – בתוך הקסדה יש מערכת איתור כך שתנועות הראש של המטופל מתורגמות לתנועה בתוך המרחב המדומה. לדוגמא, בטהקמ"מ לפחד טיסה, המטופל הולך בתוך הטרמינל, נכנס למטוס, מתיישב, ומסתכל מבעד לחלון המטוס. המטפל מדליק את המנועים, משייט לנתיב ההמראה, ממריא, טס במזג אוויר נעים ובמזג אוויר סוער, ולבסוף נוחת. בטיפול זה, המטפל יכול להתאים את הסביבה הטיפולית על פי הצרכים של המטופל. למשל, אם הקושי הוא בהמראות, ניתן להמריא פעמים רבות ברצף. לכן, הטיפול מאפשר גמישות מירבית בהתאמת הטיפול למטופל, מגביר את תחושת הריאליות (יחסית לטיפול בדמיון), מגן על חסיון המטופל (יחסית לחשיפות טיפוליות במציאות), ומפחית בעלויות הטיפול.

אודותינו

אנו קבוצת פסיכולוגים קליניים המתמקדים בטיפול מבוסס ראיות ובמחקר על טיפול זה. אנו משתמשים במגוון שיטות טיפוליות (התנהגותי-קוגניטיבי, מערכתי, דינאמי), אולם מעבדה זו מתמקדת בטווח הרחב של טיפולים התנהגותיים-קוגניטיביים. המחקר שאנו עושים מגוון אף הוא: משאלות יישומיות כגון "איך ניתן לשפר את תחושת הנוכחות במציאות מדומה" ועד שאלות תיאורטיות כגון "מהן אבני הבניין של טיפול התנהגותי-קוגניטיבי".

Untitled presentation

|Innovative Cognitive Behavor Therapy and Research Group, Department of Psychology, University of Haifa, Mount Carmel, Haifa 31905 | Tel. : 972-4-6647901