Bakgrund, syfte och mål

Likabehandlingsplanens bakgrund

En trygg skola är en förutsättning för att lära och utvecklas. Utgångspunkten är FN: s mänskliga rättigheter och barnkonventionen.
I varje enskild skolverksamhet ska det finnas en aktuell och levande plan mot diskriminering och annan kränkande behandling.
Planen skall fungera som vägledning i det förebyggande arbetet vilket ska förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Skolans likabehandlingsarbete regleras i två regelverk, diskrimineringslagen och skollagen.
Diskrimineringslagens syfte är att främja allas lika rättigheter och motverka diskriminering. Lagen gäller för all utbildning och annan verksamhet som omfattas av skollagen.

I skollagen regleras att trakasserier och annan kränkande behandling ska motverkas. Varje enskild skolverksamhet ska bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att främja lagarnas syfte. I Likabehandlingsplanen ska de åtgärder som planeras beskrivas konkret. Planen skall fungera som ett stöd för personal och rektor när elever och personal blir utsatta för kränkande behandling. Likabehandlingsplanen ska upprättas varje år av rektor, skolpersonal, elever och gärna även vårdnadshavare. Planen ska förutom aktiva åtgärder också innehålla information om hur skolan ska agera när kränkning sker. Skolan har anmälnings-, utrednings- och åtgärdsskyldighet som innebär att skolan omedelbart ska utreda och vidta alla åtgärder som krävs för att förhindra fortsatta kränkningar.

Övergripande mål för Likabehandlingsplanen

  • Det ska inte förekomma kränkning på vår skola.

  • Alla ska kunna komma till skolan och känna sig trygga och respekterade.

  • Det ska vara goda relationer mellan elever, personal och vårdnadshavare.

  • Vi ska alltid ha beredskap att hantera kränkningar.

  • Vi ska tidigt upptäcka förekomsten av kränkningar.

  • Utredningsteamet finns som stöd och hjälp i kränkningssituationer.


Alla har ett eget ansvar

  • All personal är ansvarig för alla elever

  • Alla elever har ansvar för att berätta för personal om de sett att kränkning förekommer


80+ kostnadsfria bilder med Skolbarn och Barn - Pixabay

Mål för läsåret 2021/2022

  • Arbetsro i klassrummet. Pedagoger och elever arbetar aktivt med detta i vardagsarbetet. Denna fråga ska även lyftas i klassråd och elevråd. Personal ska följa vårt dokument Regler och rutiner. Personal ska komma överens om hur man ska göra och sedan utföra det på det sättet.

  • Eleverna ska känna sig trygga i omklädningsrummen. I varje klass kommer man ta upp hur vi ska bete oss i omklädningsrummen. Åk 4 behöver ha någon vuxen med till omklädningsrummen och hämta dem när de slutar i en period. På rasterna behöver vi påminna om att bollar inte ska vara på orangea mattan. Vi måste också fortsätt trycka på att få ett bollplank där eleverna kan stå och skjuta boll på. Vi måste också titta på vilka rum som eleverna har språk så att de slipper gå i korridoren där de äldre finns. I åk 4 skulle en vuxen behöva följa eleverna på bild, musik, idrott och slöjd en period.

  • Fortsätta med digitala föräldramöten så att fler kan vara med och lyfta Likabehandlingsplanen på mötet.

  • Skolan fortsätter att arbeta förebyggande med hur vi förhåller oss på sociala medier bland annat för att eleverna ska få större förståelse för att kritiskt granska det som står och för att få information om vad nätmobbning kan vara.