Riktlinjer för utredning och åtgärder

RIKTLINJER FÖR UTREDNING OCH ÅTGÄRDER VID KRÄNKNINGAR OCH TRAKASSERIER


Så snart lärare eller annan personal fått kännedom om att ett barn eller elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling ska detta anmälas till rektor.( Skollagen 6 kap 10 § )


ARBETSGÅNG VID MISSTANKE OM KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER ELEV - ELEV


VUXNA KRÄNKER ELLER TRAKASSERAR ELEV   

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder. Skolan ser till att barnet omedelbart får hjälp av den vuxne som hon/ han har störst förtroende för. Rektor kontaktar vårdnadshavare och meddelar vad som hänt. Om inte konflikten av båda parter upplevs som utredd förs händelsen vidare till skolchefen. Ärendet handhas i fortsättningen av skolledningen tillsammans med den berördes fackombud och kommunens personalenhet.

.

KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER MELLAN VUXNA

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder (agerar utifrån arbetsmiljölagen).


VID ELEVERS KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER AV VUXNA

Om en vuxen upplever sig kränkt eller trakasserad av en elev rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder.


DOKUMENTATION 

Alla samtal ska dokumenteras oavsett om det handlar om mindre allvarliga händelser eller riktigt akuta lägen. Dokumentation förs av berörd personal på respektive blanketter. Blanketterna finns i trygghetspärmarna som förvaras i respektive arbetsrum.

Allvarssamtalens dokumentation förvaras i arbetslagen.

Utredningsteamets dokument finns digitalt.

 

ALLVARSSAMTAL/UTREDNINGSSAMTAL

De som utreder en händelse samlar in följande information:

Därefter drar utredarna slutsatser och gör en plan för hur ärendet ska hanteras så att inte händelserna upprepas. De dokumenterar också:



UPPFÖLJNING

Efter Utredningsteamets arbete är det viktigt att det sker en uppföljning av det som skett för de inblandade parterna. Det sker genom flera samtal kring det inträffade. Första uppföljningssamtalet sker efter en vecka och det andra efter ytterligare två veckor. Samtalen leds av två personer från trygghetsteamet.

Den utsatta eleven ska få klart för sig att han/hon inte ska skuldbelägga sig för det som varit. Även om eleven genom sitt eget beteende haft del i det inträffade, finns det inga ursäkter för kränkande handlingar.

Den som har utövat kränkningar ska uppleva att han/hon kan ändra sin roll och bryta sitt beteendemönster. Han/hon ska inför kamrater kunna ta avstånd från tidigare handlingar.