Arbetsgång vid misstanke om kränkning

RIKTLINJER FÖR UTREDNING OCH ÅTGÄRDER VID KRÄNKNINGAR OCH TRAKASSERIER

Så snart lärare eller annan personal fått kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling ska detta anmälas till rektor. (Skollagen 6 kap 10 §)

  • Det är allas ansvar att ingripa så att kränkningarna upphör omedelbart.

  • Berörda mentorer kontaktas.

  • Mentorerna följer rutin för arbetsgång vid misstanke om kränkande behandling och trakasserier.

  • Rektor ansvarar för att händelsen utreds snarast. Utredningen dokumenteras.

  • Åtgärderna ska vara grundade på utredningen av vad som skett och riktas till såväl den elev som blivit utsatt som till dem som utövat kränkningen eller trakasserat.

  • Rektor underrättar huvudman genom att skicka in blanketten ”Anmälan om kränkande behandling” samt återkopplar när utredningen är genomförd.


VUXNA KRÄNKER ELLER TRAKASSERAR ELEV

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder.


KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER MELLAN VUXNA

Om man upptäcker att någon vuxen agerar mot denna plans syfte och mål rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder (agerar utifrån arbetsmiljölagen).


VID ELEVERS KRÄNKNING ELLER TRAKASSERIER AV VUXNA

Om en vuxen upplever sig kränkt eller trakasserad av en elev rapporteras detta omedelbart till rektor som skyndsamt utreder och vidtar lämpliga åtgärder.


Arbetsgång vid misstanke om kränkning

  1. Personal som ser händelsen samtalar enskilt med eleverna. Samtalet dokumenteras på allvarssamtalsblankett. Personal meddelar mentor. Vårdnadshavare till de berörda eleverna kontaktas och informeras kontinuerligt.

Om allvarssamtalet visat att det handlar om en kränkning anmäler personal detta till rektor på blanketten ”Anmälan om kränkande behandling”. Rektor underrättar huvudman genom att skicka in blanketten samt återkopplar när utredningen är genomförd.

  1. Den personal som haft samtalet med eleverna ansvarar för att uppföljning och återkoppling görs. Antingen bedöms ärendet behöva en ny uppföljning, överlämnas till utredningsteam eller avslutas.

  2. Utredningsteamet kopplas in och har fortsatta samtal och utreder vidare. Samtalen dokumenteras. Vårdnadshavare till de berörda eleverna informeras av utredningsteamet.

  3. Avslutning sker i de fall kränkningarna har upphört. Dokumentationen lämnas till rektor. Om ingen ändring sker hålls möte med rektor, berörd personal, vårdnadshavare och elev.

  4. Rektor bedömer och ansvarar för om anmälan till socialtjänst eller polis skall göras.