Descrierea proiectului

Scop

Proiectului vizează creșterea gradului de retenție a studenților Facultății de Matematică și Informatică cu cel puțin 3%, la sfârșitul perioadei de implementare. Se vor furniza servicii de tutorat, consiliere și orientare în carieră și activități didactice remediale, în mod integrat, studenților înmatriculați în primul an de studii, în special acelora aflați în diferite situații de risc.

Obiective specifice

OS1: Creșterea gradului de informare a studenților din anul 1 cu privire la reglementările specifice vieții de student și familiarizarea acestora cu specificul vieții universitare, printr-un program de tutorat derulat în primul semestrul al anului I de studii.

OS2: Monitorizarea procesului de învățare a studenților din anul 1 și desfășurarea de activități didactice remediale și de consolidare, în vederea combaterii abandonului universitar.

OS3: Dezvoltarea capacităților studenților din anul 1 de a urma studiile universitare și de a răspunde pozitiv cerințelor vieții universitare, prin activități de consiliere în carieră.

OS4: Informarea și conștientizarea studenților din anul 1 despre posibilele trasee de carieră pe care le pot avea, prin punerea acestora în contact cu specialiști în domeniu.

Grupul țintă

Beneficiarii direcți ai proiectului (grupul țintă) sunt aproximativ 300 de studenți înmatriculați în anul 1 în anii universitari 2019-2020 și 2020-2021 la Facultatea de Matematică și Informatică, în special studenți din grupuri dezavantajate, respectiv studenți care îndeplinesc cel puțin una din condițiile:

(1) au intrat la facultate cu medii mai mici sau egale cu nota 7 la examenul de bacalaureat;

(2) aparțin grupurilor socio-economice defavorizate, cum ar fi:

    • provin din familii cu venituri mici;
    • provin din mediul rural;
    • sunt persoane cu dizabilități sau boli cronice;
    • sunt orfani de unul sau de ambii părinți;
    • provin de la centre de plasament, orfelinate, alte instituții similare;
    • sunt de etnie romă.

Vor fi avuți în vedere atât studenții finanțați integral de la bugetul de stat, cât și cei ce sunt înscriși pe locurile cu taxă, indiferent de cetățenie.

Beneficiarii indirecți ai proiectului vor fi:

    • toți cei aproximativ 1000 studenți înmatriculați în anul 1 în anii universitari 2019-2020 și 2020-2021 la Facultatea de Matematică și Informatică;
    • cadrele didactice de la Facultatea de Matematică și Informatică care predau studenților din anul 1 și în special cadrele didactice care vor deține rolul de tutore de an pe durata celor 2 ani de implementare;
    • studenții tutori din anii superiori care vor fi implicați în cei 2 ani de proiect;
    • angajații Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT care vor facilita activitățile de consiliere din proiect;
    • angajații Departamentului pentru Managementul Calității din UVT care vor monitoriza activitățile didactice desfășurate;
    • organizațiile studențești din UVT care vor fi implicate în recrutarea studenților tutori și în organizarea ”Săptămânii de Inițiere la UVT”.