Eerste opzet van je docu

Voorstel voor je docu

Je start met het schrijven van een Voorstel voor je docu. Dit is een voorstel dat je bespreekt met je begeleider.

Hoe kom je tot een goed onderwerp?

Het kan best lastig zijn om tot een goed onderwerp te komen. Voor hulp: kijk hieronder bij 'Hulpvragen bij het vinden van een goed onderwerp'.

Het helpt om een onderwerp te kiezen dat dicht bij je staat. Yuki, Carmen en Anouk maakten in 20219 een docu: Hoe makkelijk kom je aan drank en sigaretten?

Hulpvragen bij het vinden van een goed onderwerp

Het kan best lastig zijn om tot een goed onderwerp te komen. We helpen je graag met de onderstaande vragen. Deze komen ook deels terug in het voorstel dat je gaat schrijven.

  • Waar ligt je persoonlijke interesse? Wat is een onderwerp waar JIJ graag meer over wil weten? En wat heb jij persoonlijk met dit onderwerp?

  • Is er een onderwerp waar je je kwaad om kan maken? Een onderwerp waar je graag meer aandacht voor zou willen vragen? Of iets over aan de kaak zou willen stellen? Of een bijdrage aan zou willen leveren om het beter te maken?

  • Is er een onderwerp waar veel mensen in je nabije omgeving mee bezig zijn dat jou fascineert? Bijvoorbeeld onder leerlingen op school, je vrienden of vriendinnen, op je sportclub, in de familie of kennissenkring?

  • Kan je al wat mensen en locaties bedenken om dit onderwerp beeldend weer te geven?

Meer hulp nodig bij het zoeken naar een onderwerp? Ga onderaan deze pagina naar de bijlage Hulp zoeken bij een onderwerp en/of de bijlage Hoe kom je aan inspiratie?

Hoe kom je tot een goede onderzoeksvraag?

Op welke vraag wil je nou graag een antwoord? Of: welke vraag leidt tot een antwoord waarmee je iets aan de kaak kunt stellen of kunt aanzetten tot actie?

Hoe bedenk je een onderzoeksvraag die je binnen de tijd die je hebt naar tevredenheid en kwaliteit kunt beantwoorden? Check de hulpvragen hieronder om je op weg te helpen.

Jeska Kwakernaak, Aidan Timmer en Aenea Arian maakten NoordVerstoord. Onderzoeksvraag: Hoe beïnvloed de veranderende bevolkingsgroep in Amsterdam Noord het leven van de oude bewoners?

Hulpvragen bij het vinden van een goede onderzoeksvraag

Het kan best lastig zijn om tot een goed onderwerp te komen. We helpen je graag met de onderstaande vragen. Deze komen ook deels terug in het voorstel dat je gaat schrijven.

  • Probeer een vraag te vinden waar jij zelf graag een antwoord op wilt. Meestal is dat iets dat dicht bij jezelf ligt. Iets wat jij interessant vindt. Als jij er graag een antwoord op wilt, blijf je ook gemotiveerd om te zoeken!

  • Je hebt beperkt tijd, en een brede hoofdvraag leidt vaak tot een oppervlakkig antwoord en zodoende tot een saaie documentaire ☹. Raadpleeg hiervoor ook je je begeleider, met een beetje mazzel heeft hij of zij hier ervaring mee.

  • Kijk andere docu’s! Ga naar IDFA Docschool online. Daar staan heel veel korte docu’s, gesorteerd op onderwerpen.


https://www.idfa.nl/nl/info/docschool-online

Log in met: leerlingmla@idfa.nl

Wachtwoord: docukijken


Of ga naar 2Doc.nl: https://www.2doc.nl/


  • Je hebt een bepaalde tijd om een antwoord te vinden. Het is daarom nuttig om met je begeleider te bespreken wat te doen is in die tijd.


Nog meer inspiratie nodig? Ga dan naar de bijlage Hoe kom je aan inspiratie?

Ga naar 'Voorstel voor jouw docu' in het document Schriftelijk werk documantaire pws dat je kan downloaden onderaan deze pagina, als je dat al niet gedaan had.

Lente Ijsendijk en Malou de Kruijk wonnen met Ontluikend het 3e Documaken Filmfestival. Persoonlijke motivatie en relevantie voor anderen: de liefde, wat zijn de mooie dingen en de worstelingen van henzelf en de jongeren om hen heen? Klik op de foto om de docu te zien.

Hoe kom je aan inspiratie?

Hollywood was op een gegeven moment ‘out of ideas’. Ze hadden al zoveel films gemaakt.. maar wilden er wel mee doorgaan! Dus wat deden ze? Ze besloten dat iedereen in de wereld een filmidee kon opsturen. Hollywood maakt nu jaarlijks zo’n 35 films die boekverfilmingen zijn en 35 die uit de hele wereld komen.

Hoe kom jij aan inspiratie? De een heeft er eindeloos veel van, de ander begint te zweten bij een vrije opdracht. Hierbij wat hulpmiddelen.

Onder de douche
De douche schijnt goed te werken voor veel mensen. Waarom? Geen idee. De warmte?

Beweeg
Het schijnt dat je hersenen andere stoffen aanmaken als je gaat lopen, gaat fietsen, gaat bewegen. Dus blijf niet alleen achter je bureautje piekeren en staren achter die computer!

Veel films kijken!

Muziek luisteren
Goed om concentratie te krijgen en in een bepaalde stemming te komen.

Wat zijn je interesses?

Waar maak je je kwaad over? Welk probleem moet aangepakt worden?
Een film maken vanuit een ergernis, woede of passie! Gedrevenheid voelen om aan de buitenwereld iets te laten weten hoe iets zit! Of om er aandacht voor te vragen! Zoals racisme, of dierenleed, of de zinloosheid van al die kennis die je moet leren op school!

Praat erover met anderen
Vraag eens aan iemand die je goed kent wat voor film hij of zij vindt dat jij zou moeten maken. Of leg je idee, hoever je ook er mee bent, aan iemand voor. Als je er met mensen over praat zul je merken dat je ineens allemaal tips krijgt. “Heb je die film gezien? Die gaat daarover!” Of: “Wat jij nu beschrijft, dat heeft mijn oom meegemaakt.”

Maak gebruik van internet
Maar als je toch achter die pc zit, of op je mobieltje: veel websites kun je prima gebruiken als inspiratiebron. Uit nieuwsberichten van bijvoorbeeld Nu.nl. Soms geven plaatjes inspiratie, bijvoorbeeld op Pinterest.

Pak een leeg vel papier
Schrijf ALLES op wat in je opkomt. Maak een mindmap, of schrijf gewoon alles door elkaar en verbind het bijvoorbeeld later met lijntjes. Begin door het onderwerp waar je inspiratie voor wilt krijgen in het midden te zetten en schrijf.

De how-now-wow methode

  1. Pak een stapeltje Post-Its en schrijf vijf minuten lang alle ideeën op die in je opkomen. Je kijkt naar niets anders dan die Post-Its en schrijft er zo veel mogelijk vol.

  2. Pak nu een groot vel (minimaal A4) waarop je een kruis tekent. In de rechterbovenhoek zet je “how”, in de linkeronderhoek “now” en in de rechteronderhoek “wow”. Rechtsboven (how) leg je ideeën die heel gaaf zijn, maar niet zo makkelijk uitvoerbaar. Linksonder (now) leg je de ideeën die wel oké zijn en ook goed uitvoerbaar. Rechtsonder komen de ideeën die gaaf én uitvoerbaar zijn. Links boven komen dan natuurlijk de ideeën die niet goed uitvoerbaar en niet gaaf zijn.

  3. Als het goed is liggen de beste ideeën nu allemaal rechtsonder!

Kijk naar quotes of speeches die je inspireren

Houd pauzes

Je hoeft er niet binnen een uur uit te komen. Ga ff lekker naar buiten, tegen een bal aantrappen ofzo.

Hulp bij het zoeken naar een onderwerp

Wat wordt er van je verwacht?

Actiepunten:

  • Achter je bureautje blijven zitten leidt doorgaans niet tot veel inspiratie. Check Hoe kom je aan inspiratie? om jouw manier te vinden om die creativiteit bij je aan te wakkeren!

  • Meer hulp nodig bij het zoeken naar een onderwerp? Check Hulp bij het zoeken naar een onderwerp, die biedt je allerlei handvatten.

  • Haal inspiratie uit eerder gemaakte documentaires voor pws. Ga hiervoor naar de pagina Tutorials.

Wat wordt er van je verwacht:

  • Download hieronder de bijlage Schriftelijk werk documentaire pws. Ga dan in deze bijlage naar 'Voorstel voor jouw documentaire' en vul dit in.

  • Maak een afspraak met je begeleider om dit voorstel te bespreken.