Zorgvisie

Beste ouders

Graag stellen wij u onze zorgvisie voor.  Een visie is iets waar we naar toe willen, hoe we het graag zien… Waar we ons aan vast houden en waar we dagdagelijks mee bezig zijn. Het is dan ook een continu veranderingsproces. Onze zorgvisie is nooit af, toch kiezen we er voor om deze basistekst openbaar te maken. Op deze manier kan u zien wat wij doen en nog willen doen op het gebied van zorg.

1. Inleiding

Als katholieke school in het centrum van Heverlee willen we in de context van een multiculturele en multireligieuze samenleving trouw blijven aan de eigen christelijke identiteit en groeien in openheid voor andersdenkenden. Onze school spreekt dan ook haar personeel aan op zijn professionaliteit als werknemer in deze Don Bosco school.

Als school zetten we hoog in op zorg voor elk kind. We kijken daarbij niet alleen naar de cognitieve talenten, maar zetten de totale persoonlijkheidsontwikkeling van elk kind voorop. Vanuit een krachtige leeromgeving en een goed en veilig klimaat werken we aan het welbevinden van zowel leerling als leerkracht.

De leerkracht is de spilfiguur in het zorgproces. De directie, de zorgcoördinator, het zorgteam, de ouders, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en de externe medewerkers zoals logopedisten, therapeuten van o.a. revalidatiecentra, begeleiders vanuit ondersteuningsnetwerk, … ondersteunen de leerling en de leerkracht in dit proces zowel in als buiten de klas: collegiale consultatie vinden we daarom ook heel belangrijk. Vanuit een gedeelde zorg proberen we zo breed mogelijk te kijken naar de ontwikkeling van de leerlingen, hebben oog voor al hun talenten en proberen onderwijs op maat aan te bieden.

Het leerkrachtenteam richt zijn inspanningen op alle kinderen in hun verscheidenheid qua sociale afkomst, culturele en religieuze achtergrond, geslacht, intellectuele capaciteiten, gezondheid, … Elk kind (en elke leerkracht) moet de mogelijkheid krijgen om zijn eigen talenten en competenties te ontwikkelen. Om dit alles te ondersteunen maken we gebruik van een digitaal volgsysteem en worden de nodige materialen aangereikt.

Ook ouders worden intensief in dit proces betrokken. Een open en positieve communicatie vinden wij heel belangrijk.


2. Zorgbeleid- en visie 

Het zorgbeleid- en visie is een zaak van alle leden van het schoolteam. De directeur en de zorgcoördinatoren bouwen het zorgbeleid uit samen met het lerarenteam. Voor ons zorgbeleid baseren wij ons op het zorgcontinuüm.

A.   Uitgangspunten van handelingsgericht werken

Onderwijsbehoeften staan centraal

Elke leerling is verschillend en heeft dus eigen onderwijsbehoeften. De leerkracht zal deze als aanknopingspunt gebruiken om zijn handelen te concretiseren. Dit vormt de basis voor een goede preventieve basiszorg.  

Afstemming en wisselwerking

Er is sprake van een wederzijdse samenwerking tussen leerkracht, leerling en ouders. Het is belangrijk dat de aanpak van de leerkracht steeds geëvalueerd en aangepast wordt en zodus goed afgestemd wordt op de leerling.

De leerkracht doet ertoe

De leerkracht is enorm belangrijk. De leerkracht heeft een cruciale rol in de positieve ontwikkeling van de leerlingen. Hij/zij zal streven naar een positief effect op zowel leerprestaties als het sociaal-emotioneel functioneren van de leerlingen.

Inzetten op positiviteit

We kijken naar de talenten van de leerlingen en benaderen de leerlingen steeds op een positieve manier. We gaan zoveel mogelijk inzetten op het welbevinden om zo het leren te stimuleren.

Constructief samenwerken

Het is noodzakelijk dat er steeds samen gestreefd wordt naar een gemeenschappelijk doel. De leerkrachten van de school, de ouders en de leerlingen gaan samen aan de slag.

Het handelen is doelgericht

We gaan steeds aan de slag met een doel voor ogen. Dit kan een doel voor de hele klas zijn, voor een individuele leerling, voor een groepje leerlingen,… De doelen helpen ons om onze aanpak beter te kunnen evalueren. De doelen worden zoveel mogelijk SMARTI (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden en inspirerend) opgesteld.

Een systematische en transparante werkwijze

Het hele team staat achter de visie van de school. Er zijn duidelijk afspraken wat er van wie verwacht wordt en hoe we onze werkwijze kunnen bewaken.

 

B.   Organisatie

 

C.  Zorgteam

Op school wordt er gewerkt met een zorgteam dat bestaat uit de zorgcoördinatoren (kleuterschool – lagere school) en co-teachers uit het schoolteam. Het zorgbeleid wordt gedragen door het zorgteam in samenspraak met de leerkrachten en de directie. In het zorgteam gebeurt de coördinatie van zorginitiatieven op schoolniveau.

 

D.  Taken van de zorgcoördinator

Schoolniveau

De zorgcoördinator moet initiatieven ontwikkelen, ondersteunen, begeleiden en coördineren die resulteren in een meer gestroomlijnd pedagogisch-didactisch beleid en een optimale leercultuur in de school.

Op vlak van beleid betekent dit het ontwikkelen van een pedagogisch-didactisch beleid vanuit een door het schoolteam gedragen visie.

Op vlak van planmatig werken wordt er een leerlingvolgsysteem uitgebouwd in functie van de schoolloopbaanbegeleiding en wordt de interne kwaliteitszorg bewaakt bij het uittekenen en realiseren van onderwijs op maat.

Op vlak van overleg wordt er geparticipeerd binnen het schoolgebeuren, is de zorgcoördinator het aanspreekpunt in de school, wordt er een samenwerking tussen schoolexterne participanten bewerkstelligd en kan er formeel en structureel overleg georganiseerd worden.

De zorgcoördinator verhoogt de handelingsbekwaamheid door middel van het zoeken naar informatie en documentatie. Hiernaast wordt er aan de eigen ontwikkeling gewerkt door middel van professionalisering.

Leerkrachtenniveau

De zorgcoördinator gaat collegiaal coachen en het handelen van de leerkrachten ondersteunen. Hiervoor wordt er overleg ingepland om constructief met anderen aan een gemeenschappelijk doel te werken en de handelingsbekwaamheid te verhogen door ondersteuning te geven in het omgaan met diversiteit.

Leerlingenniveau

De zorgcoördinator zal de leerlingenbegeleiding coördineren en ondersteunen. Er wordt ondersteuning geboden voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.

 

E.  Samenwerking met het CLB

Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, hulp en begeleiding op vraag van de leerlingen, de ouders en de school vanuit een onafhankelijke positie. Om het welbevinden van leerlingen te bevorderen doorheen hun schoolloopbaan is  het belangrijk om multidisciplinair te werken. Het gaat er om de leerling zich goed te laten voelen zodat hij/zij kennis en vaardigheden in de beste omstandigheden kan ontwikkelen. Het CLB handelt steeds discreet met respect voor de privacy en volgens de regels van het beroepsgeheim. Er wordt vraaggestuurd gewerkt.

De CLB-artsen en verpleegkundigen zorgen voor de medische onderzoeken en vaccinaties. Deze onderzoeken zijn verplicht net als de begeleiding van leerlingen die problematisch afwezig zijn op school.