Klaswerking


Het ABC van het DERDE LEERJAAR

A

De AGENDA wordt elke dag ingeschreven door de leerlingen en nagekeken door de leerkracht. De ouders bekijken de agenda zo vaak als kan en handtekenen deze wekelijks minstens 1x.

B

Welbevinden en BETROKKENHEID staat bij ons op de eerste plaats. Wanneer een kind zich goed voelt (in de klas) zullen de leerkansen stijgen.

C

Aan het bord worden elke week twee of drie CONTRACTWERKJES opgehangen. De kinderen gaan hiermee zelfstandig aan het werk en maken de opgegeven opdrachten. Ze mogen hier aan werken wanneer ze sneller klaar zijn met een taak/opdracht of tijdens aangegeven momenten.

D

Aan het bord hangt een DAGPLANNING. Zo zien de kinderen wat er die dag allemaal te gebeuren staat.

Na elke speeltijd krijgen de kinderen de kans om te DRINKEN in de klas. Ook na een turnles mogen ze hun dorst lessen.

E

Als de aandacht even verslapt of als de kinderen nood hebben aan even wat anders dan werken, maken we tijd voor een ENERGIZER of een tussendoortje. We spelen een kort spelletje waarbij het hoofd even leeg gemaakt kan worden.

F

Tijdens de eerste speeltijd eten wij allemaal een stukje FRUIT (of groenten). Op woensdag krijgen de kinderen die FRUIT besteld hebben een stuk fruit/groente van de school.

G

In de GODSDIENSTLESSEN komen er heel wat thema’s aan bod. We leren over anders zijn, elkaar vergeven en omgaan met verdriet. Ook worden er heel wat Bijbelverhalen beluisterd, besproken en nagespeeld.

H

Het HUISWERK van de kinderen zal tijdig in de agenda worden genoteerd zodat de kinderen voldoende tijd hebben om hier aan te werken en eventueel de werk‘last’ te verminderen. (Geziene leerstof inoefenen, herhalingsbundels, bloontaak..)

i

In onze klas wordt er gewerkt met het 3-sporenbeleid. De leerkracht geeft een korte INSTRUCTIE waarna de kinderen zelf mogen kiezen binnen welk spoor ze aan de slag willen gaan. Soms kan het ook zijn dat de leerkracht bepaalde kinderen aanspoort om voor een bepaald spoor te kiezen.

J

Je kind komt dit schooljaar terecht bij JUF Kirsten. Ik sta met veel plezier in het derde leerjaar en kijk er erg naar uit om samen met de kinderen op ontdekking te gaan en nieuwe dingen te leren.

kirsten.croes@donboscosintlambertus.be0494/79.88.13

K

We werken dit schooljaar met een KUNSTproject. Elke maand zal er een nieuwe kunstenaar in de kijker worden gezet. De leerlingen krijgen wat achtergrond informatie en gaan daarna ook zelf aan de slag. Dit is niet enkel beeldende kunst maar ook dans, theater, muziek..

L

In het derde leerjaar moet het LEZEN nog goed geoefend worden. Op school wordt er tijd gemaakt om te lezen in een boek naar keuze. De kinderen worden ook aangespoord om thuis te lezen. Ervaring leert ons dat kinderen het fijn vinden wanneer ouders interesse tonen en met hen meelezen (in een eigen boek of samen in hetzelfde boek).

M

Elke week krijgen de kinderen MUZISCHE VORMING. Op maandag krijgen ze een lesje van meester Koen, de andere lessen worden door juf Kirsten gegeven.

N

Er worden dit jaar heel wat NIEUWE dingen geleerd. Zo leren we bijvoorbeeld rekenen tot 1000, gaan we leren cijferen en wordt de klok aangeleerd tot op 5 minuten nauwkeurig.

O

… keer per jaar vindt het OUDERCONTACT plaats. Dit is op … en op … . Indien u graag nog een tussentijds gesprek heeft, kan dit zeker afgesproken worden.

P

De kinderen werken met POTLOOD in hun wiskunde werkboek en met PEN in hun werkboeken van taal en spelling.

Q

Belangrijke informatie over uitstappen, evenementen,… kan je terugvinden op QUESTI.

R

4 keer per jaar wordt het RAPPORT mee naar huis gegeven, samen met de toetsen. Hier zie je niet alleen hoe goed uw kind scoort voor de vakken, u krijgt ook een beeld van de prestaties tijdens de turnles, de inzet tijdens muzische vorming en de sociale vaardigheden. Gelieve het rapport te tekenen en zo snel mogelijk weer mee te geven naar school.

S

Ook dit jaar leren de kinderen tijdens de lessen SPELLING weer nieuwe woordpakketten. De spellingsregels die in het tweede leerjaar aan bod kwamen worden nu uitgebreid herhaald en ingeoefend.

T

Aan de hand van de TALENTENEILANDEN gaan we opzoek naar talenten die verborgen zitten in ieder kind. Het is een instrument om breed te kijken naar de kinderen en hun ontwikkeling. Er zijn 9 eilanden: denkeiland, taaleiland, muziekeiland, beeldeiland, sameneiland, wereldeiland, wil- en durfeiland, fijneiland en beweegeiland

U

UITSTAPPEN worden aangekondigd via een brief op questi. Ook de prijs van deze uitstappen kan je terugvinden in de brief. Het bedrag wordt bij op de schoolrekening gezet en moet dus niet cash betaald worden bij de leerkrachten.

V

De VERJAARDAG van de kinderen wordt in de klas gevierd, ze worden even in de bloemetjes gezet en we zingen gezamenlijk een lied. Als u graag wilt trakteren, mag dat zeker, maar overdrijf niet. Door de corona moeten we jullie vragen om apart verpakte versnaperingen mee te geven.

VOORKENNIS: voor de lessen wiskunde is het belangrijk om te weten wat de kinderen zelf al weten, zo kunnen ze makkelijker kiezen binnen welk spoor ze kunnen werken.

W

Op onze WEBSITE kan je alle informatie (zwemkalender, verjaardagskalender..), huistaken, BLOON-taken en nog veel terugvinden. Ga regelmatig eens een kijkje nemen want soms komen er ook foto’s van activiteiten op.

X

3 X 4, 5 X 2, 7 X 9 … De maaltafels die in het tweede werden aangebracht moeten in het derde volop herhaald worden aangezien er nieuwe leerstof op verdergaat. Oefen regelmatig met uw kind de maaltafels zodat ze fris in het geheugen blijven.

Y

YES!!

Hopelijk klinkt deze kreet vaak in de klas en leren de kinderen heel wat bij.

Z

De ZWEMLESSEN gaan door op dinsdag namiddag onder leiding van juf Margriet. Op maandag wordt dit aangeduid in de agenda, daar en op de klaswebsite kan u een overzicht terugvinden van de data.