Aantekeningen maken!

Je zit in de les. De docent vertelt. Wat wil je onthouden en opschrijeven? Dan helpt het om aantekeningen (notities) te maken. Hoe doe je dat?

Voordelen van aantekeningen/ noteren:

Noteren versterkt leren op verschillende manieren.


  1. Noteren helpt je in de eerste plaats om je aandacht beter te richten op datgene wat je wilt onthouden en helpt te voorkomen dat je gedachten afdwalen.

  2. Noteren spoort je aan tot een diepere verwerking (encoding effect) van de leerstof. Het helpt om je aandacht te richten op wat er wordt verteld, op de tekst die je leest of een videofragment dat je bekijkt.
    Noteren daagt je uit om de informatie te interpreteren, te organiseren en te linken aan je voorkennis, dat wat je al weet.
    Het verhoogt de kans dat je de onderliggende structuur van de informatie ontdekt en het geheel beter snapt.

  3. Notities doen ook dienst als een extern opslagsysteem (external storage effect). Wat je noteert, hoef je niet vast te houden in je hoofd.
    Op die manier daalt de belasting van het werkgeheugen en krijg je meer mentale ruimte om de informatie te bewerken en te verwerken.

  4. De kracht van notities als een extern opslagsysteem wordt bovendien versterkt door de mogelijkheid om ze achteraf te herhalen.
    Leerlingen die noteren tijdens de les hebben trouwens een stapje voor. Ze geven aan thuis minder tijd te moeten investeren om de leerstof te verwerken!

Wat kun je doen als leerling?


  1. Kom voorbereid naar de les. Neem vooraf al eens kort het hoofdstuk door waarover de les zal gaan. Zo ben je al meer vertrouwd met de structuur en enkele basisbegrippen.

  2. Vermijd afleidingen. Zoek een geschikte plaats in het leslokaal of aula. Laat je niet afleiden door niet-lesgerateerde zaken op jouw laptop of die van je medestudenten die in je buurt zitten.

  3. Het is vaak beter om zelf handgeschreven notities te maken dan digitaal te noteren of om te annoteren op de hand-out. Het kost meer moeite maar na afloop heb je minder tijd nodig om de leerstof te herhalen.

  4. Luister actief. Probeer om zoveel mogelijk verbanden te leggen. Focus je op de hoofdzaken. Af en toe is het een goed idee om de oren extra te spitsen, bijvoorbeeld wanneer de docent aangeeft dat het over iets heel belangrijks gaat.

  5. Hou je aanpak in de gaten en stuur bij wanneer nodig.

  6. Maak na de les nog even tijd vrij om je aantekeningen te verbeteren , aan te vullen of om structuur toe te voegen.

  7. Heb je de les gemist? Vraag of je de aantekeningen van een medestudent mag kopiëren maar ga telkens na of de inhoud en structuur duidelijk is voor jou.

  8. Verwerk de verschillende bronnen die je tijdens het studeren gebruikt tot 1 geheel.

  9. Herhaal je notities op een actieve manier. Jezelf toetsen is beter dan je notities gewoon herlezen.


Hoe dan???

Gebruik van de volgende methoden kan helpen om betere aantekeningen te maken:

1. Mindmapping

2. Cornell Methode:

Bekijk het filmpje (Engels).
Verdeel je A4 in drie onderdelen. Twee kolommen en onderaan 1 over de hele breedte: In de rechterkolom noteer je de belangrijkste begrippen en korte aanvullingen.
In de linkerkolom van je blad vat je de verschillende onderdelen van je aantekeningen samen in kernbegrippen en/of vragen over de lesstof.
De termen die je in de linkerkolom plaatst, bieden je later (doe het niet meteen!) de mogelijkheid om jezelf te testen: je dekt de rechterkant af en vertelt aan jezelf wat je nog weet over de begrippen aan de linkerkant. Later kan je jezelf controleren.

Deze aanpak levert veel meer resultaat op dan wanneer je de aantekeningen gewoon herleest. Door jezelf op deze manier te toetsen, weet je meteen of je alles goed hebt begrepen. Het proces versterkt tegelijkertijd de herinnering aan de informatie doordat je de informatie opnieuw tracht op te roepen (retrieval practice).

BRON: https://lerenhoezo.wordpress.com/2022/10/21/hoe-help-je-leerlingen-studenten-om-betere-notities-te-maken/

3.Sketchnoting

  1. Gebruik een A4.

  2. Verdeel deze in bv zes vakken (je kunt ze ook eerst vouwen).

  3. Elk vak mag alleen gevuld worden met tekeningen. Dus geen woorden/ zinnen/ letters.

  4. Noteer per onderdeel uit de les alleen met tekenen wat belangrijk is. Bijvoorbeeld de oorzaken en gevolgen van de Eerste wereldoorlog.

  5. Vul na de les (of aan het eind) jouw tekeningen aan met plaatjes (internet zoeken) of kleuren.

  6. Klaar met tekenen en plaatjes?
    - Leg de tekeningen uit aan een medeleerling.
    - Zoek nu in je boek de juiste termen die bij jouw tekeningen horen. Noteer deze bovenaan de tekening.