MATEMÀTIQUES

la geometria màgica

Després d'haver conegut les diferents línies i angles que ens envolten al nostre dia a dia. Abans de descobrir els cossos geomètrics, aquest dimarts, en Víctor Iván García Aguiar ens va presentar una sorpresa molt brillant i màgica.

Ens va visitar al centre amb un bon recull de material matemàtic màgic i manipulatiu, amb el qual ens va presentar i proposar a través d'una mirada fantàstica els principis geomètrics.

Vam realitzar dues activitats.

La primera constava en la realització de diferents polígons i cossos amb geometria màgica a partir de llum ultraviolada. Es duu a terme amb pals i figures fosforescents de material manipulable tipus Montessori.

Amb aquesta activitat, vam veure construir diferents polígons, poliedres i prismes a partir de bombolles que formaven parets transparents i de colors, que han fet possible un apropament diferent a la geometria matemàtica.


TREBALLAM LA GEOMETRIA A TRAVÉS L'OBRA DE L'ARTISTA VASÍLI KANDINSKY

Després de descobrir o recordar amb una proposta artística basada en l'estudi de color de l'artista Vasíli Kandinsky ens adonam que la seva obra esta plena de contingut matemàtic.

Aquestes setmanes hem dedicat sessions al aprofundiment de la geometria, estudiarem la línia, els angles i les figures geomètriques, a més de l'estudi de color i la música en les seves obres.

Ja veurem amb que més ens sorprèn aquest autor!

HEM COMENÇAT AMB LA LÍNIA...


Com veieu hem gaudit molt jugant i experimentant amb les línies, els colors i les eines.

PROBLEMES COOPERATIUS

Hem gaudit molt de la tasca de resoldre problemes amb la tècnica cooperativa

"Llapis al mig"

COM ES TREBALLA AMB LA TÈCNICA COOPERATIVA: "LLAPIS AL MIG"

El mestre dóna a cada equip un full amb tantes preguntes o exercicis sobre el tema que treballen a classe com membres tingui l’equip de base (generalment quatre). Cada estudiant ha de fer-se càrrec d’una pregunta o exercici:

  • Ha de llegir-lo en veu alta i ha de ser el primer en l’exercici o en opinar sobre com respondre la pregunta.

  • A continuació, demana l’opinió de tots els companys d’equip seguint un ordre determinat (per exemple, el sentit de els agulles del rellotge).

  • Ha d’assegurar-se que tots els companys aporten informació i expressen la seva opinió. A partir de les diferents opinions, discuteixen i entre tots decideixen la resposta adequada.

  • Finalment, es comprova que tots entenen la resposta a l’exercici tal i com ho han decidit entre tots. També es comprova que saben anotarla al quadern.

Es determina l’ordre dels exercicis. Es deixen els llapis o bolígrafs al centre de la taula quan un estudiant llegeix en veu alta la seva pregunta o exercici i durant tot el procés d’expressió d’opinions i decisió de la resposta correcta. Això indica que, en aquells moments, només es pot parlar o escoltar, però no escriure. Quan tothom té clar què és el que s’ha de fer o respondre en aquell exercici, cadascú agafa el seu llapis i escriu o fa l’exercici en qüestió en el quadern. En aquest moment no es pot parlar, només escriure. A continuació, es tornen a posar els llapis al mig de la taula i se segueix de la mateixa manera amb una altra pregunta o qüestió, aquesta vegada dirigida