Nieuwsbrief Augustus 2019

Post date: Juli 22, 2019

Beste Imker,

We zijn er deze maand vroeg bij met de nieuwsbrief en dat heeft alles te maken met de nakende vakantie van ondergetekende.

De nationale feestdag (ook wel nationale slingerdag in imkermiddens) is voorbij, en dus heeft de imker zijn honing geslingerd, zo is toch algemeen ingeburgerd. Wie omwille van tijdsgebrek (vakantie,..) nog niet geslingerd heeft, heeft er geen baat bij nog langer te wachten. Zo snel de zomerdracht op gang kwam, zo snel was ze ook weer voorbij. Gelukkig zorgden 2 weken goed weer in juni bij de meeste imkers voor gevulde honingzolders waardoor de honingoogst na een slap voorjaar toch nog meeviel. 2019 was geen grand cru jaar, maar wel een jaar van lindehoning.

Na het slingeren dienen onze volken winterklaar gezet te worden: De honingzolders worden hooguit nog leeg gelikt door de bijen en opgeborgen tot volgend jaar of gebruikt voor raatvernieuwing. Vergeet hierbij niet dat de wasmot ongenadig te werk kan gaan indien er tussen de weggezette ramen bebroede raten of raten met stuifmeel zitten.

Alhoewel deze week wellicht de warmste dag ooit genoteerd wordt in België, krimpt het broednest van de bijen traag maar zeker. Hierdoor hebben de bijen minder ruimte nodig. Maak dus niet de fout om geslingerde honingzolders te laten staan op de volken. Ook de koninginnenroosters mogen nu opgeborgen worden. In de loop van de maand augustus zal de darrenslacht bovendien een einde maken aan de laatste sprankel zwermdrift. Zie je nu nog 1 of 2 doppen in de volken staan, dan gaat het wellicht om een stille moerwissel: de oude koningin zal plaatsmaken voor een jonger exemplaar zonder dat het volk zwermt. Mogelijks loopt de oude majesteit nog een tijdje door het volk samen met haar dochter tot de bijen het welletjes vinden.

Door de hitte, de droogte en het einde van de zomerdracht is de nectaraanvoer momenteel zeer laag. Vergeet dus niet om onmiddellijk na het slingeren voldoende vloeibaar voer aan te bieden aan onze kolonies (siroop 1/1 of 2/1). De vele bijen en het nog steeds grote aantal larven hebben nog een zeer grote voedselbehoefte. Met het eigenlijke inwinteren wachten we nog tot eind augustus, maar zorg er voor dat kolonies deze periode van het jaar minimaal 6 kg suiker/honing in de raten hebben zitten (equivalent van 3 volle simplex ramen).

Speciale aandacht dient te gaan naar jonge kolonies die voor hun groei zeer veel energie nodig hebben. Bij hen gaat de expansie van het broednest nog even door. vergeet dus niet tijdig te controleren of zij nog voldoende ruimte (waswafels bijgeven) en voedselvoerraad hebben.

Het warme (30 °C en meer) weer maakt de bijen loom, maar indien de kans zich voordoet om een zwakke kolonie te beroven, dan zullen de bijen dit massaal doen. Voeder daarom bij voorkeur bij met suikersiroop (honing geurt veel feller) en dit bij valavond en verklein de vlieggaten van de kolonies in functie van hun sterkte (6-raams kastjes maximaal 2-3 cm, 22-raams volken 5-10 cm). Voorkom morsen in de omgeving van de bijenkasten, laat geen was of raten rondslingeren want dit wakkert het roof instinkt aan.

Ondanks de gezond ogende volken manifesteert de varroa zich onverminderd verder. Het warme weer is ongunstig voor de reproductie van varroa, maar zal het aantal mijten niet reduceren. Een actieve bestrijding is dus wel degelijk onontbeerlijk wil je volgende lente nog kolonies overhouden. Start de behandeling daarom nu zo snel mogelijk op, of toch zeker voor half augustus, zodat je nog wat tijd vrij hebt op zaterdag 24/8 om deel te nemen aan onze BBQ en uitstap.

Fijne vakantie!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham