Érettségi

Az elmúlt évek érettségi feladatait közép és emelt szinten, valamint a részletes javítási útmutatókat az Oktatási Hivatal honlapján találod meg.

Érettségi vizsga közép vagy emelt szinten?

Nagy kérdés, hogy az adott tantárgyból közép vagy emelt szinten jelentkezz érettségi vizsgára. A döntésben az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

1, Kötelező-e az adott szakra való jelentkezés esetén az emelt szint?

Erről itt vagy a felvi.hu oldalán tájékozódhatsz.

2, Amennyiben nem feltétel az emelt szint, meg kellene becsülnöd legalább hozzávetőlegesen, milyen százalékos eredmény elérésére van esélyed. Ez persze meglehetősen nehéz. Ha reális döntést szeretnél hozni, két dolgot mindenképpen megtehetsz:

Oldj meg emelt szintű érettségi feladatsorokat! Még akkor is, ha bizonyos anyagrészeket még nem tanultatok, ezeket legfeljebb az értékelésnél nem veszed figyelembe.

Nézd meg a statisztikákat! Bizonyos tantárgyak esetében könnyebb, másoknál nehezebb elérni egy bizonyos százalékhatárt. Ha megnézed ezeket az adatokat – melyek mutatják, hogy a vizsgázók hány százaléka, milyen eredményt ért el az emelt szintű érettségi vizsgán – fel lehet fedezni bizonyos tendenciákat.

Előrehozott érettségi

Előrehozott érettségit

  • csak a május-júniusi vizsgaidőszakban
  • idegen nyelv vagy informatika tantárgyakból
  • 10. és 11. tanévben

lehet tenni. Jelentkezési határideje február 15.

Előrehozott érettségit azt tehet:

  • teljesítette az adott tantárgy középiskolai követelményeit, vagy
  • számára az intézmény vezetője engedélyezte, hogy az előírtnál rövidebb idő alatt - osztályozó vizsga letételével - teljesíthesse a tantárgy követelményeit.

Idegen nyelvből akkor van lehetőség kérni az tantárgyi követelmények előírtnál rövidebb idő alatt való teljesítését, ha

  • diák rendelkezik B2 nyelvtudást igazoló bizonyítvánnyal, ÉS
  • előző tanév végi osztályzata jeles volt.