Külföldi továbbtanulás

Külföldi tanulmányok esetén – amellett, hogy kiválasztod a szóba jöhető képzéseket, és képzési helyeket – sok dolgot kell még mérlegelned, megfontolnod. Ezeket szeretném az alábbiakban sorra venni.

1, Nyelvtudás

Idegen nyelvű tanulmányok elkezdéséhez legalább egy erős B2 vagy annál kicsit jobb nyelvtudásra van szükség. Általában az egyetemek a külföldi jelentkezők esetében meghatároznak egy adott szintű minimum nyelvtudást, esetenként nyelvvizsga fajtát is. Az intézmény honlapján keresd meg az ezzel kapcsolatos információkat. A Magyarországon elismert nyelvvizsgarendszereket nyelvenkénti felsorolásában és a vizsgaközpontok elérhetőségét itt találod.

2, Költségek

Ahhoz, hogy szüleiddel együtt reálisan fel tudjátok mérni, hogy a családi költségvetés elbírja-e hosszútávon a külföldi tanulás anyagi terheit egy részletes költségtervet kell készítened.

Ehhez először is fel kell mérned a várható kiadásokat:

– tandíj (sok országban ingyenes, másokban tetemes összeg, de viszonylag könnyen kideríthető),

– utazási költség (nézd meg interneten vonat-, repülőgépjegy árakat),

– lakhatás, étkezés, jegyzet (sok külföldi egyetem honlapján találsz erre vonatkozó információkat, ha nem, nézd meg egy hasonló – abban a városban / országban lévő egyetem – honlapját).

Másrészről meg kell becsülnöd a bevételi oldalt is:

– mit bír el a családi költségvetés,

– van-e ösztöndíjra lehetőség,

– diákhitel (A Diákhitel 1 felvehető külföldi tanulmányok esetén is),

– diákmunkával megkereshető összeg.

Fontos, hogy külföldi tanulmányok esetén is jár a magyarországi diákigazolvány!


3, Infromációk az országról

A neten rengeteg hasznos információt találhatsz az országról, ha türelmes és kitartó vagy.

Példaként szeretném bemutatni a Határátkelő nevű blogot, mely nagyon érdekes információt nyújt olyan emberek írásai révén, akik szülőként, diákként, munkavállalóként számolnak be külföldi tapasztalataikról. Az oldal tetején lévő menüsávban kontinensek és országok szerint csoportosítva találod a cikkeket.

Ebben segíthet az Európai Unió egyik portálja is.